Barion Pixel Nem eredményesebb az online társkeresés, ha sokat viccelünk – Coloré

Nem eredményesebb az online társkeresés, ha sokat viccelünk

2022. 06. 29.

Szeretjük azt hinni, hogy az intelligencia jeleként is emlegetett humor vonzóvá tesz minket az online társkeresés során, csakhogy a kutatók meglepő eredményre leltek, miután elmerültek a témában.

Becslések szerint az amerikai húszas és harmincas éveikben járó fiatalok naponta átlagosan kilencven percet töltenek online társkereséssel. Ezek után nem meglepő, hogy 2013-as kutatások alapján – szintén az USA-ban – a házasságok 33 százalékánál az interneten ismerkedtek meg a felek. Ráadásul egyre több esetben nem csupán a randiappokon, de a közösségi oldalakon is kialakulnak romantikus kapcsolatok. Mivel az internetes környezetben a vizuális jegyek kevésbé nyilvánvalóak, így ott elsősorban az emberek közti kommunikáció és interakció a mérvadó.

A humor, mint az intelligencia mérője

Mostanra számos kutatás született arról, hogy a humorérzék az egyik legkívánatosabb tulajdonság a párkeresők számára, ezért fontos, hogy kiszemeltjük ezen tulajdonságáról a virtuális térben is meggyőződhessenek. A humorérzék fontosságának egyik oka a kutatók szerint az, hogy mindannyian szívesebben töltünk időt egy jókedvű személy társaságában. Több korábbi kutatás szerint azonban a humor az intelligencia mutatója is lehet a férfiaknál, ami vonzóbbá teszi őket a nők szemében.

Online Tarskereses
Fontos a humor az online társkeresésnél, de visszafelé is elsülhet (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

A humorérzék szerepe az online társkeresésben

Jeffrey Hall kutató három tanulmányban vizsgálta, hogy a humor milyen mértékben kapcsolódik az intelligenciához: az egyik teszt kifejezetten a résztvevők Facebbok profiljára koncentrált, pontosabban arra, hogyan használják azt humorérzékük kifejezésére. A kísérletvezetők az alanyok nyolc legutóbbi profilképét, magukról megadott személyes információikat, valamint a legutóbbi bejegyzésüket elemezték. A résztvevőkkel ezután kitöltettek egy online kérdőívet humororientációjuk felmérésére, ahol többek között a következő válaszokat kapták: „Rendszeresen vicceket mesélek, valahányszor társaságban vagyok”; „Az emberek általában nevetnek, amikor vicceket vagy vicces történeteket mesélek”. Végezetül a kutatók az alanyok extrovertáltsági, kedvességi és intelligenciamutatóikat is megmérték.

Ezt követően a kutatók a teszttől független személyekkel értékeltették a kísérlet résztvevőinek Facebook profilját extrovertáltság, kedvesség, intelligencia és humorérzék szempontjából. Utóbbit aszerint mérték, hogy a külső megfigyelő hogyan értékelte az egyes alanyokat (például „Ez a személy rendszeresen vicceket mond” stb.). A megfigyelők továbbá az alanyok adatait tartalmazó PDF-fájlt is megkapták, hogy azok alapján azonosítsák a humorérzék jeleit, valamint értékeljék a résztvevők személyiségét és intelligenciaszintjét.

Váratlan eredmények születtek

Összességében az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők humorérzéke nem mutatott összefüggést a saját bevallásuk szerinti intelligenciaszintjükkel. Ezen túlmenően, bár a humorérzék tekintetében magasabb pontszámot elért önkéntesekről nagyobb valószínűséggel voltak vicces képek, állapotfrissítések vagy idézetek a Facebook profiljukon, az intelligenciájuk értékelésén mégsem kaptak több pontot a külső megfigyelőktől. Sőt, akik túl gyakran használtak bizonyos kifejezéseket, például azt, hogy „Haha” és „LoL”, őket kevésbé intelligensnek értékelték azokhoz képest, akik ritkábban éltek velük.

Humorerzek Online Tarskeresesnel
Az online társkeresés kapcsán a humor nem feltétlenül az intelligencia jele (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Ami a személyiségjellemzőket illeti, a résztvevők extrovertáltsági mutatója valóban humorral párosult, ahogy azt ők maguk előzetesen állították. Hasonlóképpen, a megfigyelőknek az alanyok humorérzékére vonatkozó értékelései a magasabb szintű extrovertáltsággal is összefüggésbe hozható. Ilyen eredmények születtek az alanyok kedvességét vizsgáló teszteken is. Érdekes módon, amikor a megfigyelőket arra kérték, hogy értékeljék a résztvevők extrovertáltsági szintjét, akkor válaszaikat az alanyok fotóira, a „Névjegy” oldalon megadott információikra és az állapotfrissítéseikre alapozták. Ám a résztvevők intelligenciaszintjének értékelésekor már nem feltétlenül ezekből indultak ki.

Összességében tehát úgy tűnik, hogy a humorérzék összefügg az extrovertáltsággal és bizonyos mértékig a kedvességgel. A humorérzék folytonos „villogtatása” (legalábbis a Facebookon) azonban nem kapcsolódik az intelligenciához, emiatt nem tesz minket vonzóbbá az online társkeresés során sem. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy jelen tanulmányban a résztvevők intelligenciaszintjét kizárólag saját és külső bemondás alapján mérték, és nem objektíven, kifejezetten a verbális intelligenciaszint mérését lehetővé tevő tesztekkel. Ez a tény tehát változást hozhat a jövőbeli kutatások eredményeinél.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix