Barion Pixel A közös nyelv ismerete nélkül a szerelemnek is lőttek? – Coloré

A közös nyelv ismerete nélkül a szerelemnek is lőttek?

2022. 04. 12.

Nyelvet tanulni csupa előnyt jelent és iskolai követelmény is. Az idegenben való könnyebb boldogulás mellett a szerelemben is segíthet.

Könnyebben elboldogulhatunk külföldön, ha beszélünk valamilyen idegen nyelven, hiszen ez a tudás nemcsak biztonságot adhat, hanem akár szakmát, megélhetést is, de akár szerelemben is segítségünkre lehet.

A felsőfokú intézményekbe való bejutás egyik feltétele egy vagy több idegen nyelv bizonyos szintű ismerete. Egyáltalán nem kérdéses, hogy miért jó ez nekünk. Sőt, aki abban az időszakban nőtt fel, amikor az oroszt erőltették az iskolákban, elgondolkodik, hogy hová tűnt az akár nyolc vagy még annál is több éves tanulás eredménye? Kötelező volt ugyan az orosz, de nagyon sokan semmit nem tudnak felidézni belőle. Mások persze ráéreztek az ízére és jól elsajátították. Aztán később menő volt németet tanulni – vagy legalább németül gagyarászni -, hiszen a hazánkba látogató német turistákkal könnyebb volt a kommunikáció. Szerelmek és kapcsolatok is szövődhettek magyar és német fiatalok között azért, mert megértették egymást. Az angol világnyelvvé való avanzsálásával nem volt kérdéses, hogy érdemes ezzel foglalkozni, így az orosz és a német helyett már az angol szerepelt első helyen. Sőt, előbbi egyre erőteljesebben szorult háttérbe és az azt tanítók átképezték magukat.

Nyelv, mint a szerelem dobbantója

Egyedülállóként természetes vágy társra találni, a digitális korban ehhez segítségünkre van az internet. A keresés színterét sokkal jobban kiterjeszthetjük akkor, ha nem ragaszkodunk a csak magyarul beszélő személyekhez. Ha az ismerkedés más ajkúak között is folyhat, egyértelműen megnöveljük az esélyünket. Arra nincs semmilyen garancia, hogy az így folytatott kommunikáció egyenesen szerelembe torkollik, de ha csak azt vesszük figyelembe, hogy új embereket ismerhetünk meg, barátokat szerezhetünk és azt írásban és akár szóban is gyakorolhatjuk, akkor máris sokat nyerünk. Később akár egy külföldi úton vagy akár a munkahelyünkön, álláskeresés során is kamatoztathatjuk ezt a tudást.

Ismerkedés idegen nyelven
Az online ismerkedés és kiváló terep a gyakorlásra / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Szerelem idegenül

Felvetődik a kérdés, hogy a különböző országból származó és személyek között elmélyülhet-e az érzelem? A válasz sejthető, hiszen vegyük csak példaként a magyar színész, Hajdu Steve házasságát. Annak ellenére, hogy egyikük sem beszéli a másik anyanyelvét, mégis működő, 18 éve tartó boldog házasságban élnek.

Természetes hát, hogy két, máshogy beszélő személy között nemcsak kialakulhat szerelem, hanem tartóssá is válhat. Igen ám, de hogyan fejezhetik ki legmélyebb érzelmeiket, ha azt nem tudják szavakba önteni?
Természetesen szükség van arra, hogy beszéd által is megértessük magunkat, de ez nem minden. Ha nem, vagy csak alig értenek egymással szót a szerelmespár tagjai, akkor különböző eszközökkel igyekeznek megértetni magukat. Ez lehet mutogatás, szótár, fordító, tolmács használata, ha szóban nehezebben megy, írásban talán könnyebben fog menni a kommunikáció.

Szerelem idegen nyelven
A szerelem mindenhol ugyanazt jelenti / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Az egymásétól különböző anyanyelvű párok között sokkal nagyobb hangsúlyt kap az egymásra való odafigyelés. Stabil, közös nyelvtudás híján hajlamosak fokozottabban odafigyelni a gesztusokra, a testtartásra, az arc kifejezésére és arra, amit a szem elárulhat.

Ilyen formán ha közös nyelvet beszélünk a párunkkal, nem is kell a másikra ránéznünk ahhoz, hogy értsük, amit mond. Más ország szülöttei között észrevétlenül ragad az idegen nyelvből valami és folyton közelítenek egymáshoz ezáltal is.

Az idegen nyelv tudása tehát számos ponton fontos lehet és megkönnyítheti az életünket, de a szerelemhez nem túl sok köze van.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix