Barion Pixel Bezár a bazár: jöhetnek a fiatal srácok és az új kocsi nekünk is? Ilyen a kapuzárási pánik nőknél – Coloré

Bezár a bazár: jöhetnek a fiatal srácok és az új kocsi nekünk is? Ilyen a kapuzárási pánik nőknél

2024. 06. 08.

Ha azt mondják, hogy kapuzárási pánik, ne csak középkorú férfiakra gondolj, hanem nőkre is, ugyanis minket sem feltétlenül kerül el!

Egyre többször találkozunk olyan párokkal, akik között nagy a korkülönbség. A szerelem kortalan, és némelyik ilyen kapcsolat tényleg túlnő minden várakozást. Mégis, míg az idősebb férfi esetében kapuzárási pánikot (tudományosabban életközépi válságként emlegetik) „diagnosztizálnak”, addig a fiatal nőnél megállapítják, hogy az apafigurát keresi az érett férfiban. A kapuzárási pánik kifejezés tehát leginkább pejoratív értelemben használt. Amikor az öregedés szele megcsapja az erősebb nem tagjait, olyanokat tehetnek, amit fiatalon sem csináltak: elkezdik habzsolni az életet, sokszor nem az életkoruknak megfelelően viselkednek, szeretnek a figyelem középpontjában lenni, és csakis a szex körül forog a gondolatuk. Ha ez esetükben azelőtt ismeretlen magatartásforma volt, akkor azonnal kapuzárási pániknak titulálják.

Kapuzárási pánik férfiaknál
A vonzerő vélt vagy valós csökkenését igyekeznek kompenzálni a férfiak mondjuk egy menő autóval / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Egy kapu bezáródása egy újabb kapu nyitására ad lehetőséget – mondják az optimisták. Ám ez a kifejezés azt jelzi, hogy az életnek egy bizonyos szakasza befejeződik, jöhet a következő. Csakhogy ami a pánikot okozza: a középkor után az öregség jön. Ezzel nehéz szembesülni, és még nehezebb elfogadni. Sokan érzik úgy, hogy elvesztegették az életüket, még számos dolgot nem próbáltak ki.

Nem csak a férfiakat sújtja

Ahogy a menopauzát csakis nőkre jellemzőként tartják számon, úgy a kapuzárási pánik a férfiaké, márpedig mindkettő jelentkezhet minkét nem esetében.

Főleg azoknál a középkorú nőknél jelenik meg a kapuzárási pánik, akik a magánéletben és a munkában sem találják meg igazán önmagukat. Ezt a bizonytalanságot csak tetézik a korral járó változások, így felerősödhet a céltalanság, az értéktelenség érzése.

A nők életét rendszerint a család, a gyerekek nevelése, gondozása, a háztartás rendben tartása és a munka teszi ki. Amint a gyerekek felnőnek és kirepülnek a családi fészekből, egyszerre megszűnik az otthoni zsongás, üressé válik a ház, és magány, unalom, félelem kezd el uralkodni. Az aktív munkavégzés némileg tudja tompítani mindezt, de hazaérve a hiábavalóság érzése hatalmasodhat el az emberen. Még rosszabb a helyzet, ha a magánéletben is gondok vannak! Amint a két szülő magára marad, az addig elfojtott érzelmek, gondok a felszínre törnek, és nem ritka, hogy ebben az életszakaszban úgy döntenek a párok, hogy külön folytatják az útjukat.

A nők általánosságban véve több területen zsonglőrködnek, és a napi stressz általános. Egy tanulmány szerint mégsem ez okozza a pánikhangulatot, hanem azt maguk a stresszorok váltják ki. Mindez iskolázottságtól függően jelen van a középkorú nők életében.

Miben különbözik a férfiak által megélt kapuzárási pániktól?

A középkorú pasik megijednek a korral járó fizikai változásoktól és félni kezdenek a betegségektől, haláltól. Rettegnek attól, hogy elveszítik vonzerejüket, csökkenni fog libidójuk. Úgy érezhetik, hogy eddigi társuk, életük csak visszatartja őket igazi céljaik megvalósításában, sőt a párválasztásuk rossz döntés volt, és a házasság egyre nyomasztóbbá válik.

Kapuzárási pánik nőknél
A nőket is utolérheti a kapuzárási pánik. Amikor a gyerekek felnőnek és elkerülnek otthonról, rájuk szakad a sok énidő, amivel nem tudnak mit kezdeni / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A női kapuzárási pánik esetében nemcsak a korral járó, a külsőségekben beállt változások okozzák a gondot, hanem:

  • hirtelen megnövekedik az énidő lehetősége, és nem tudják azt érdemben kihasználni, mert azelőtt minden idejüket a gyerekekre, a családra fordították.
  • az eddig is létező célok most előtérbe kerülhetnek, és hirtelen megfontolatlan döntéshozást eredményezhet, amely komolyan megtépázhatja a nőket érzelmileg és/vagy akár anyagilag is.
  • fiatalokhoz hasonló módon igyekeznek élni, de akár öltözködni is.
  • eluralkodik a félelem amiatt, hogy kiürül a ház.

A már fent említett tanulmányból az is kiderül, hogy az életközepi válságot a munka és a magánélet minősége is befolyásolja. Azok, akik fiatalon nem ragadtak bele egy állásba, hanem mertek váltani, változtatni, a korral járó változásokat is jobban kezelik. Akik azonban fiatalon éltek át válást, komoly szakítást, nagyobb eséllyel tapasztalják magukon azt, amit kapuzárási pániknak neveznek.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix