Illünk egymáshoz, vagy inkább illesztjük magunkat egymáshoz?

Melyek a tartós kapcsolat alappillérei? A bizalom, a szerelem, a minőségi együtt töltött idő, az egymásra figyelés, a közös célok, a kémia. Ezek megléte eredményez összeillő párokat.

A társát még kereső ember sokszor hallhat másoktól olyan bölcseletet, miszerint a világban mindenki számára van egy személy, aki tökéletesen illik hozzá. Ezzel egyáltalán nem segítenek annak, aki már nagyon vágyik a szerelemre, a tartós kapcsolatra. A hosszas keresgélés akár még megalkuvásra is ráveheti az embert, vagyis olyan személy mellett köthet ki, akivel megelégszik, de mindig maradhat benne valami hiányérzet. Mások pedig inkább választják az egyedüllétet, mintsem egy semmilyen kapcsolatba meneküljenek.

Nem abban a társadalmi helyzetben vagyunk, amikor akár gyermekként kiszemelték számunkra a jövendőbelit és szerelem híján, anyagi javak, rangok mentén történt a házasságkötés. Szó szerint összeillesztették a párokat. Érdekes, hogy az ilyen házasságok is válhattak igazán romantikus, szerelemtől fűtött és sírig tartó kapcsolattá. Megszokták egymást, alkalmazkodtak egymáshoz és az elvárásokhoz is. Lehetséges, hogy a megalkuvás is jócskán volt benne.

Összeillő pár
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ma már más tendencia szerint házasodunk. Elsődleges szempont a szerelem létezése két ember között. A legtöbb párkapcsolat és házasság ennek meglétével születik. Két összeillő ember úgy dönt, hogy együtt is szeretnének élni. A válások száma azonban arra enged következtetni, hogy tévesen ítélhetjük meg azt, hogy összeillünk valakivel. Az, hogy passzolunk egymáshoz, ugyanis nem garantál tartósságot is.

Sokszor halljuk azt, hogy a jó kapcsolatért tenni kell, dolgozni kell azon. Egy beszélgetésem során egy szingli azt mondta nekem, hogy ha egy kötelék erős két ember között, azon tovább nem kell dolgozni. Éppen az a lényege, hogy az olyan magától értetődő minden, különösebb beavatkozásra nincs is szükség, mert olyan jól reagálnak egymásra a szerelmesek. Elgondolkodtató.

Mitől összeillő egy pár?

A kölcsönös szimpátia és a szerelem csak az egyik tényező egy párkapcsolatban. Az összeilléshez szükség van szexuális vonzalomra, vagyis működnie kell a kémiának. Fontos, hogy azonos síkon tudjanak a párok gondolkodni, azonos értékrendet képviseljenek, ugyanakkor megteremtett legyen köztük az érzelmi egyensúly, az intimitás. Nem árt, ha fűszerezve van humorral és otthonosan érzik magukat egymás közelében. Hiába változik állandóan minden körülöttünk vagy az életünkben, a mindennapjainkat megszokások és rituálék szövik át, amellyel vagy tudunk azonosulni, vagy nem.

Összeillő és mégsem?

Arról már volt szó, hogy az összeillő párok esetében sem garantált a tartós párkapcsolat, hiszen azt nagyon sok tényező befolyásolhatja. A kapcsolat elején nagy reményekkel és érzelmekkel vetjük bele magunkat. Elképzeltünk egy életet magunknak és makacsul igazodni szeretnénk ahhoz. Nem is foglalkozunk azzal, hogy tényleg összeillünk-e. Az idő elteltével egyre több hatás ér: családtagok, barátok, munkahely, munkatársak, karrier, pénz által. Megváltozhat a kapcsolat dinamikája. Sokáig kitarthatunk azonban egymás mellett, mert párban szeretnénk élni.

Azonos értékrend
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Értékrendünk egyedi mivoltja adja meg azt, ami igazán meghatározza saját lényünket. Ha azt érezzük, hogy párunkkal igazán összeillők vagyunk, de az értékrendünk egyre távoldó egymástól, az a kapcsolat végét jelentheti. Az értékrendünk ugyanis már kialakult, amelyet némileg lehet csiszolni, de az adja meg lényünket. Ha a két értékrendet össze tudjuk hangolni, akkor lehetséges az, hogy a párkapcsolat tartóssá váljon.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Peter Dinklage nem titkolta véleményét az új Disney produkcióval kapcsolatban