Barion Pixel Ezüst és arany – a házassági évfordulók legismertebbjei, pedig ennél sokkal több létezik – Coloré

Ezüst és arany – a házassági évfordulók legismertebbjei, pedig ennél sokkal több létezik

2023. 11. 17.

Fiatalként szinte elképzelhetetlen, hogy valaki mellett 50 vagy még annál több évet is leéljen az ember házasságban. Pedig akár a saját családunkban lehet példa aranylakodalomra. Felvetődik a kérdés: van más házassági évforduló is?

A legtöbben hallottunk már – esetleg részt is vehettünk azon – ezüst- vagy aranylakodalomról. Ez a házasságban eltöltött 25 és 50 évet jelenti. Ezzel talán ki is merült a házassági évfordulók ismerete? Nem véletlen, ugyanis a mai modern korban már egyáltalán nem használjuk a legtöbbjét. Ideje megismeri!

Házassági évforduló
A házasságkötés az első lépés, hogy mi jön eztán?! / Kép forrása: frantic00 / Getty Images

Házassági évfordulók nevei, ahogyan (talán) nem ismerted

Az esküvő

Ez a nap – reményeink szerint – egyszer történik meg az ember életben, amely különlegessé, emlékezetessé teszi azt. A tartósságában bízva mondják ki az igent. Az esküvő napját zöldlakodalomnak nevezik, mert a közös út még kiforratlan, de a reményteli jövőbe tekintő.

Az 1. évforduló

Papír- vagy gyapjúlakodalomként is említik az első házassági évfordulót. A papír a kapcsolat sérülékenységére utal, a gyapjú pedig a házasság finomságára.

A 2. évforduló

Még elég friss a házasságban eltöltött idő, de már nem olyan sérülékeny, mint papír idejében. Nagyjából már kiismerik egymást a felek. Finom és érzéki a kapcsolat, de még mindig könnyebben megsérülhet, elszakítható, akárcsak a pamut.

A 3. évforduló

Ekkorra már bőven kiismerik a felek egymást és össze is csiszolódtak a házasságban. Megtapasztalhatták egymás erősségeit és gyengéit, amely bizony alkalmazkodást és kompromisszumokat kényszerít az emberre. Ez a bőrlakodalom, amely arra utal, hogy ahogyan a felhasználandó bőrt is meg kell dolgozni ahhoz, hogy könnyebb legyen vele dolgozni és kényelmes darabot lehessen belőle készíteni, pontosan így kell tenni a kapcsolattal is.

A 4. évforduló

Nevezik gyümölcs- vagy viráglakodalomnak is, de mindegyik kifejezés arra utal, hogy ami eddig csak bimbózott az 4 év alatt már valamilyen „termést” is mutat magából. Azaz a házasságban elért közös sikerre utal.

Couple Dating On Valentine's Day
Nem csak az ezüst és az arany érdemli meg az ünneplést / Kép forrása: martin-dm / Getty Images

Az 5. évforduló

Eddig el kell jutni és ez okot adhat az ünneplésre. Ehhez ugyanis már kitartásra és munkára volt szükség. Ezt a házassági évfordulót falakodalomnak nevezik azért, mert a nagyra nőtt fának is sok mindenen túl kellett lennie ahhoz, hogy megnőhessen, de gyökerei ebben segítették.

A 6. évforduló

Már stabil a kapcsolat. Akár megpróbáltatásokon teli időszakot is megélhetett a pár, de átvészeltek mindent. Stabilan vannak benne a házasságban, de még tudnak azon némileg változtatni, ha kell. Pontosan ilyen az ón is: hő hatására formálható.

A 7. évforduló

Ez a rézlakodalom, amikor még mindig formálható, alakítható a házasság és a benne élők is. Olykor szükség van egy kis csiszolásra, fényesítésre, de alapvetően jól működő kapcsolat.

A 8. évforduló

Az ólomlakodalom elnevezés arra utal, hogy az ólomnak súlya van, amely stabilitást is ad. Ugyanakkor a réz és az ón ötvözete, a két anyag kapcsolata a házasság főszereplőire utal.

A 9. évforduló

Az agyag jól formálható vizesen és használati tárggyá alakítható a kezek által. Az agyaglakodalom jól kifejezi, hogy működő kapcsolattá sikerült alakítani a házasságot is.

A 10. évforduló

A rózsalakodalom már egy komoly mérföldkő a házasságban. 10 év nem kis idő, de még mindig együtt. A rózsa a szerelem virága és mi is jelképezhetné leginkább ezt a kerek dátumot?!

A 12. és/vagy a 12,5. évforduló

Ennyi idő alatt eluralkodhat akár a megszokás vagy az unalom is, így hát ideje megfűszerezni, feldobni valamivel a házasságot. Ezért is nevezik petrezselyemlakodalomnak.

A 15. évforduló

A kristály- vagy üveglakodalom elnevezést azért kapta, mert az ebbe az időszakba befektetett munka, idő és energia gyümölcse a mögöttük tudott 15 év. Kristálytiszta, de ugyanakkor nagyon törékeny, amelyre vigyázni kell.

A 20. évforduló

Két évtized egymás mellett az bizonyíték a szerelem erejére. És bár sok mindent megéltek már együtt, de vigyázni kell a kapcsolatra úgy, ahogyan a porcelánra is, ha nem akarják darabokban látni. Emiatt porcelánlakodalom a neve.

A 25. évforduló

Az egyike a legismertebb házassági évfordulóknak. Talán ez az első, amelyet a mai, modern családokban is igazán meg szoktak ünnepelni. A negyedszázad közös megélésre büszke az ember és ehhez jól illik az ezüst. A nemesfém ugyanis a tisztaságot szimbolizálja, ezért ezüstlakodalom nevet kapta.

A 30. évforduló

Az egymás mellé fűzött gyöngyök egyre hosszabb láncot adnak. A belőlük összeállított ékszer ragyog, mutatós és akkor a legszebb, ha viselve van. A gyöngylakodalom az összetartozást jelenti, ahogyan a gyöngyök is viszonyulnak egymáshoz ékszer formájában.

Házassági évforduló
Minél több a házasságban eltöltött idő, annál értékesebb / Kép forrása: isitsharp / Getty Images

A 35. évforduló

A korall a tenger egyik kincse, amely hosszú időn át épül, mire nagyobb lesz. Jól illik a házasságban eltöltött 35 évre is, ezért ezt az évfordulót korall lakodalomnak hívják.

A 40. évforduló

Olyan komoly házasságban eltöltött időről van szó, amely megérdemel egy drágakövet. A rubin vörös színe a szerelemre, szeretetre utal, amely egyben tartotta a feleket. Kemény és tartós anyag, akárcsak a 40 évnyi házasság.

A 45. évforduló

45 évet együtt eltölteni olyan szép, akárcsak a zafír, ezért kapta a zafírlakodalom elnevezést.  Ez egy értékes, kék színű drágakő. A hűség és a bölcsesség jelképe.

Az 50. évforduló

A másik legismertebb évforduló, amelyet ma is megünneplünk, hiszen 50 évet lehúzni valaki mellett az már nagy teljesítmény. Az aranylakodalom a kapcsolat értékét kívánja kifejezni, hiszen az arany értéket és eleganciát képvisel.

Az 55. évforduló

A smaragd az örökkévalóságot megtestesítő drágakő, ugyanakkor a legsikeresebb szerelemkőnek is tartják. Az 55 év együtt megélése ennek jó mutatója ennek, ezért a smaragdlakodalom kifejezés.

A 60. évforduló

A gyémánt keménysége, csillogása és értéke jól illik azokra, akik már 60 éve házasságban élnek. Kötelékük megingathatatlan és állandó. A gyémánt a természet legkeményebb anyaga, ezért is nevezik ezt a házassági évfordulót gyémántlakodalomnak.

A 65. évforduló

A vaslakodalmat megélt párokra a vasakarat jellemző, akik jóban és rosszban kitartottak egymás mellett és ez csak erősítette házasságukat.

Házassági évforduló
Igazi kincs és ritkaság a fél évszázadon túli házasság / Kép forrása: monkeybusinessimages / Getty Images

A 70. évforduló

Csak kevesen élik meg ezt a jubileumot, amiért hálásnak kell lenni. Ezért is hívják kegyelemlakodalomnak.

A 75. évforduló

Ha a 70 közös évet csak kevesen élik meg, akkor a 75 évet még kevesebben. Aki eddig eljut a házasságában az már magáénak tudhatja a koronaékszer lakodalmat. Ritka, keveseknek kijutó évforduló ez.

A 80. évforduló

80 közös évet megélni már tényleg nagyon keveseknek adatik meg, de akik ezt együtt tudják ünnepelni, azok a platinalakodalmukat ülhetik. A platina az egyik legdrágább alapanyag, amely jól kifejezi a házassági évforduló különlegességét.

A kisebb vagy nem kerek évfordulókra is érdemes figyelmet fordítani és megünnepelni magunkat a házasságban. A kerek házassági évfordulók pedig remek alkalmat kínálnak a nagyobb családi és baráti összejövetelekre.

Nyitókép forrása: AndreyPopov / Getty Images