Barion Pixel Ha megnyalod az ajkaidat, vajon tutira rád cuppan? A vonzalom jelei – Coloré

Ha megnyalod az ajkaidat, vajon tutira rád cuppan? A vonzalom jelei

2023. 11. 30.

Vannak teljesen egyértelmű jelei annak, ha valaki odáig van érted, és te is tudsz utalni arra, hogy bejön neked. Azonban vannak olyan momentumok, amelyeket kevesebben fognak a radarjukkal. Mik lehetnek a vonzalom jelei?

Mindannyian mások vagyunk, így a flörtölés tematikája sem előre megírt változat. Azt mindenki máshogy intézi de egy biztos; vonzalom kifejezhetjük szavakkal (verbális) és tettekkel (nonverbális) is.

Vonzalom jelei szavak nélkül

Nyalka, mint egy királyfi

Ha valaki jó benyomást akar rád gyakorolni, akkor kihúzza magát, hogy kellő magabiztosságot sugározzon feléd. A testtartása nyitott, vagyis akár adhatna neked azonnal egy ölelést vagy puszit, csókot. Mindez csak tőled függ. Ha kellően magabiztos vagy te is, egy lágy puszi akár elsőként is belefér. Naná, mások ilyenkor már lenyomják a nyelvüket a másik torkán.

Pajkos tekintet vagy kacsintás

Ha még egyáltalán nem ismeritek egymást és azt veszed észre, hogy egy szempár rád tapadt, az nem kamu. Egyrészt tényleg kiszemelhetett valaki a tömegből és ezt nem csak beképzeled, hanem ez az agy munkája. Amikor az információ elhagyja a szemünket, akkor más agyi területekre is eljut az az információ. Mindegyiknek más a funkciója. A vizuális kéreg például színesíti a látottakat, aztán a többi agyterület is feldolgozza mindezt a maga funkciója szerint. Ezt a jelenséget vaklátásnak nevezik, vagyis akkor is hat rád az inger, ha tudatosan nem is néztél valakire.

Nyomulás

A szándékos és erőszakos nekidörgölőzés valószínűleg épp az ellentét váltja ki, mint amit szeretne a hódoló. Ám ha egyre gyanúsabb a „véletlenül” a közeledben lévő illető, az lehet a véletlen műve. Közelebbről szeretne látni és tudatni akarja veled szándékait.

Vonzalom jelei
A kedves, véletlen érintés és a nyomulós taperolás között nagy a különbség / Kép forrása: cirquedesprit / Getty Images

Tipi-tapi

Lehet az tapizás is, de szinte biztosan elküldöd a sunyiba, ha elsőre így kezd nálad. Ám, ha már „véletlenül” mindig a közeledben tartózkodik, akkor lehet, hogy összeér óvatosan a kezetek. Még az is lehet, hogy ő hamarabb húzza el, mert nem tudja, te hogyan fogsz rá reagálni és a véletlen hatást akarja kelteni. Amennyiben ezt kedves tekintet és mosoly is kíséri, akkor már lehet, hogy a következő érintést te fogod indítani felé.

Az ajkak megnyalása, harapdálása

Ez már egy következő fejezet sokak esetében, de az igazán rámenősek ilyen nyíltan és cseppet sem visszafogottan is jelezhetik, hogy be kellene vizesíteni az ajkukat egy csókkal (vagy mással, azt már a fantáziátokra bízom).

Vonzalom jelei szavakkal

Hé, cica, van gazdád és társai

Na jó, ez a vonzalom egyoldalú marad, cseppet sem jó indítás, de ha ott sündörög körülötted vagy netalán tényleg véletlenül keveredett melléd és rettentő tanácstalan vagy bizonytalan, lehet, hogy te leszel az utolsó mentsvár neki és kérdez.

Az élet olyan forgatókönyvet tud írni, amire egyáltalán nem számítunk. Véletlen vagy sem, egy jó beszélgetés és/vagy ismerkedés kerekedhet egy ártatlan kérdésből.

Vonzalom jelei
Nem mindenki csap bele a lecsóba azonnal / Kép forrása: fizkes / Getty Images

Lelki szemetesláda

Félrevezető lehet, ha úgy érzed, hogy valaki csak azért oszt meg veled személyes gondolatokat, titkokat, mert megbízhatónak tart. Mögötte olyan vonzalom is meghúzódhat, amely valamikor majd szóban vagy tettekben is megnyilvánul (ha még nem tett tönkre mentálisan a nyihogása).

Hízelgő kandúr

A negédesbe forduló szavak inkább hányingert és undort kelthetnek abban, akit ismeretlenül megszáll egy túlkedveskedő. Pláne, ha amiket mond, érezhetően csak az ágyba csábítás eszközeként alkalmazza. Bizonyára van erre is kereslet, ám ha őszinte, nem túláradó dicséretet kapsz, azt fogadd el és tedd zsebre (inkább a szívedbe, ha arra érdemes).

A tudomány megmondja

A Kansas Egyetem egy professzora a flörtölés módszereire irányította figyelmét. Tanulmányába 51 ellentétes nemű, heteroszexuális személyt vont be.

A kutatók régóta tudják, hogy sok verbális és nonverbális viselkedés kapcsolódik a mögöttes vonzalomhoz, de ez az első olyan tanulmány, amely kimutatta, hogy a vonzalom kommunikációjának különböző módjai felfedik az egyén flörtölési stílusát.

A szakember a fizikai flörtölési stílusokat megnevezte, így meghatározta a hagyományost, az őszintét, az udvariast és a játékost. Ezután az egymásnak idegen személyek interakcióba léptek egymással, amelyet kamerával rögzítettek.

Az egyik fontos dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy a flörtölés a másik személy iránti érzelmeinek kifejlődése, amit nem lehet könnyen akadályozni.

Vonzalom jelei
Flörtölni bárhol lehet / Kép forrása: AntonioGuillem / Getty Images

A tudományos csapat a kamerafelvételek átnézésével 36 verbális és nonverbális flörtölési viselkedést kódolt. Azt is megfigyelték, hogy ha valamelyikük szimpatikus volt, akkor az adott személy felfedte flörtölési stílusát.

Arra is fény derült, hogy a hagyományos stílusban flörtölők esetében a nők várják, hogy az első lépést a férfi tegye meg és ezért szimpátia esetén nyitott testtartást vettek fel. Illedelmesen, kedvesen viselkedtek és még a kis heccelés is belefért.

Legnehezebben az udvariasok ismerhetők ki, mert túlságosan nagy távolságot tartanak és ezáltal nem jut el afelé, akinek szeretné jelezni a vonzalmát. Csakhogy, ha a másik fél is udvarias, akkor nála van a meccslabda és sikert érhet el. Hozzá kell tenni azt is, hogy sok esetben a fizikai vonzalom kifejezése zsúfolt tömegben vagy legalábbis több ember közelsége mellett történhet, amely nem biztos, hogy a személyek igazi arcát mutatja.

A kutatás furcsa eredménye az volt, hogy a testbeszéddel kifejezett vonzalom jelei mérsékelt formában adnak teret a bókoknak és azt gyakrabban fogjuk a radarunkkal, hogy kit nem érdeklünk, mint azt, hogy ki bombáz a vonzalom kódolt jeleivel.

Nyitókép forrása: PeopleImages / Getty Images