A január a párkapcsolatok mumusa, de miért?

2022. 01. 04.

Új év és új remények. Januárban így kezdünk. Az újévi fogadalmak sok mindent jelenthetnek: kinek a fogyást, kinek az új szerelem keresését, kinek a válást.

Elfogyasztottuk az ünnepi ételeket, még azt is, ami maradt. Napokon át nem szólt másról az életünk, mint vendégségbe menni, vendégeket fogadni, ajándékot átadni, kibontani, enni, inni, pihenni. A meghitt ünnepre minden évben ki vagyunk éhezve és szilveszterkor újévi fogadalom formájában vetíthetjük maguk elé, hogy mit szeretnénk elérni a közeljövőben. Az újév az újrakezdés lehetőségével kecsegtet. Sokaknak azonban mást jelenthet. Sem naphoz, sem hónaphoz nem köthető, hogy mikor érkezik elérkezettnek az időt arra a párok, hogy feladják közös életüket és a válás mellett döntsenek. A tapasztalat mégis az, hogy a januárban nagyobb számban fejeződnek be házasságok.

Ünnep után válás
A szeretet ünnepén nem robbant a bomba, de januárban… / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Miért éppen január?

A válóperek jelentős hányadát az újév első hónapjában adják be. Nagyon sokan ezt nem is gondolnánk. Pontosan amiatt nem, mert nemrég tudhatunk magunk mögött egy olyan idillikus időszakot, amely a szeretetről, az ajándékozásról, a családi-baráti együtt töltött időről szólt. Azok, akik most mégis az elválás mellett döntöttek, lehetséges, hogy ugyanúgy együtt töltötték a szeretet ünnepét, mint akik boldogságban élnek. Sőt kívülállók talán nem is sejtették, hogy micsoda gondokkal küzdenek. Ez az ünnep csak látszólagosan adhatja meg ott a megnyugvást, a meghitt pillanatokat, ahol a szerelem kihunyóban van, a felek tele vannak sérelmekkel, a kommunikáció nem működik hatékonyan és az elhidegülés, eltávolodás már megtörtént. Ilyen esetekben a karácsony krízishelyzetet idézi elő. Ezt pedig csak fokozhatja a stressz, amelyet a karácsonyi családi látogatások, a készülődés jelentenek.

Mindenki vágya, hogy az év utolsó időszaka tényleg meghitten teljen. Egy megbicsaklott kapcsolatban azonban ezek a napok, hetek kötelezettségekkel járnak és a fullasztó összezártság csak ronthat az amúgy sem harmonikus kapcsolaton. Még fontosabbá válik az önuralom és a mímelt boldogság vagy legalábbis a gondok teljes palástolása, ha a családban gyerekek is vannak. Az év legfontosabb ünnepét nem szeretnék elrontani akkor sem, ha a házasok közti probléma nem új keletű. A párkapcsolat megmentéséért tett erőfeszítések megsemmisülése újabb erőt vesz el és mire elérkeznek az újévig, szinte fellélegeznek, hogy végre nem kell tartaniuk magukat.

Az ünnepi összezártság azonban nemcsak a hallgatás, halogatás, megalkuvás és a válás tervezgetésének jegyében telhet: ez a fajta egy vagy kéthetes együttlét arra is alkalmat ad, hogy a házaspárok leüljenek egymással beszélgetni és megpróbálják megoldani házasságon belüli gondjaikat. Ha nem sikerül, akkor pedig az új esztendő lendületet ad arra, hogy változás történjen, amellyel megadhatják maguknak a jobb élet és boldogság reményét. Az új év arra sarkall, hogy tegyenek valamit magukért.

Válás
Januárban megnövekszik a válni akarók száma / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Megfigyelték, hogy január elején lényegesen többen keresnek rá a Google-ben a válás és a válással kapcsolatba hozható kifejezésekre, valamint a válóperes ügyvédek elérhetőségeire is. Amíg az egyedülállók közül sokan vesznek erőt magukon és határozzák el, hogy január elején belevágnak a párkeresésbe, addig ugyanez az időszak az elválásra motiválhat másokat. Január 6-át a válás napjának is nevezik. Ugyan az év bármelyik hónapjában beadhatják a válókeresetet, de januárban ténylegesen megnövekszik ez a szám.

A karácsony olyan szent ünnep, amelyet a legtöbben nem akarnak elrontani, és talán a válás megfogalmazásának gondolatát is kitolják annak reményében, hogy az ünnepi hangulat akár közelebb is hozhatja egymáshoz őket. Ha ez mégsem történik meg, akkor nagy döntésre szánhatják el magukat. De még a válás felvázolása sem biztos, hogy véget vet a kapcsolatnak. Egy ilyen hatalmas döntés ugyanis megnyithatja azt a csatornát, amelyet valami miatt a párok nem vagy nem jól használtak. A mély beszélgetések, a nyitottság és az őszinteség visszahozhatja a lángot. Ellenkező esetben csak megerősödik az az elhatározás, miszerint már nincs keresni valójuk egymás mellett.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix