Barion Pixel A kutya védelme télen: 10 tipp és ötlet, ha a legjobbat szeretnéd a négylábú családtagnak – Coloré

A kutya védelme télen: 10 tipp és ötlet, ha a legjobbat szeretnéd a négylábú családtagnak

2022. 12. 21.

A házikedvenceknek is szüksége van egy kis extra odafigyelésre, amikor jön a hideg. A kutya védelme télen nem mindig egyértelmű, ezért összeszedtünk néhány tippet, amire érdemes figyelned.

Amikor beköszönt a hideg idő, nemcsak nekünk gazdiknak, hanem a kutyáknak is védelemre van szüksége. Sok mindentől függ, hogy mire is érdemes gondolnod. Ha kutyád nagyobb szőrű és szereti a telet, akkor valószínűleg egyszerűbb dolgod van. Viszont ha fázós és inkább a kanapén fekszik a fűtött a lakásban, akkor több mindent kell észben tartanod. Az is előfordulhat, hogy egy éve még jól bírta a hideget, de idénre a kora miatt már szüksége lesz egy kis extra odafigyelésre.

A kutya védelme télen tehát függhet a fajtájától, a korától, az egészségétől és a kinti időjárástól. Összeszedtünk néhány tippet, ami segíthet eldönteni, mire van szüksége.

Téli kutyaruha

Sok gazdi él abban a tévhitben, hogy a kutyák a bundájuk miatt nem fáznak télen. Ez nincs teljesen így, egyes rövid szőrű fajtáknak komoly gondot okozhat a hideg. Ha látod, hogy a kedvenced vacog, vagy nem szívesen megy ki még arra a pár percre sem, amíg pisil, érdemes kutyaruháról gondoskodnod.

A választék ma már óriási, interneten keresztül is könnyen rendelhetsz. Csupán arra kell figyelned, hogy pontosan mérd le a kedvenced, valamint, hogy biztosan téli darabot rendelj, hogy elég meleg legyen.

kutya védelme tél
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ellenőrizd nincs-e hó vagy jég a lábujjai között

Ellenőrizd a mancsait, és szárítsd meg alaposan, miután kint volt. Ez különösen fontos a hosszú szőrű kutyáknál, mivel hajlamosak arra, hogy a hó összetömörödjön a lábujjaik között, ami fájdalmas lehet – bár erre már itthon Magyarországon egyre ritkábban van szükség.

Megfelelő időpont választás

Ha kutyád nagyon fázós, próbáld meg a késő reggeli vagy a kora délutáni órákban sétáltatni, amikor a hőmérséklet kissé melegebb, és kerüld a kora reggeli vagy késő esti sétákat. A napsütés további előnye, hogy téged és kedvencedet is feltölt D-vitaminnal.

A nagy bundájú ebekre is figyelj

Előfordulhat, hogy a kutyád szeret időt tölteni télen odakint, de hiába van nagy, vastag bundája, rájuk is oda kell figyelni. A fülek, a mancsok és a farok mind érzékenyek a fagysérülésre. Gyakran vidd ki a kutyád sétálni, edzeni és játszani… de amikor a hőmérséklet leesik, ne hagyd a szabadban hosszú ideig. Ha egyedül van kint az udvaron, gyakran ellenőrizd.

A kutya védelme télen nemcsak kint fontos

Amellett hogy figyelsz a kutyádra, amikor odakint van, ne hagyd, hogy a hideg padlón aludjon. A megfelelő kutyaágy kiválasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy melegen tartsd. A meleg takarók kellemes környezetet teremthetnek, a megemelt ágyak távol tartják a testét a hideg csempétől, a meleg segít megóvni az öregedő ízületeket. Helyezd az ágyát meleg helyre, távol a huzattól, a hideg csempétől vagy a szőnyegtelen padlótól, lehetőleg olyan helyre tedd, ahol minden nap alszik, hogy ismerős legyen a terület a számára.

Figyelj a fűtőtestekre

Az ebek gyakran keresnek meleget a hideg téli időben, de túl közel bújhatnak a fűtőtestekhez. A kandallók is komoly veszélyt jelentenek, ezért győződj meg arról, hogy nem sérülhet meg a kisállatod.

Hidratálás

Nyáron természetesnek vesszük, hogy viszünk vizet a sétákra a meleg miatt, de télen se felejtkezzünk meg erről. Főleg ha játszik vagy futkározik, szüksége lehet egy kis vízre. Lehetőleg figyelj arra, hogy ne legyen túl hideg, de meleg se.

Bőr- és szőrproblémák

Télen a kedvence bőre és szőre is kiszáradhat a hideg, száraz idő miatt. Ilyenkor neki is adhatsz étrend-kiegészítőket, például lazacolajat. A kókuszolaj jó, természetes hidratáló, amely segíthet megőrizni a bőrének és szőrzetének egészségét. Ha úgy találod, hogy a mancsa, füle vagy farka kiszáradt vagy megrepedt, szükség szerint vihetsz fel a sérült részre kókuszolajat.

kutya védelme tél
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ápold a bundáját

Kutyádnak tiszta, ápolt szőrre van szüksége, hogy megfelelően szigetelje. Ez különösen fontos, ha sok időt tölt a szabadban. Fürdés után alaposan szárítsd meg, különösen mielőtt kiengeded a szabadba.

Mancsápolás

A kutya védelme télen sok odafigyelést igényel, ilyen a mancsápolás. A hó és jég miatt sózott utak komoly sérülést okozhatnak a talppárnákon, ezért érdemes kutyacipőt venni neki. Ha nem hajlandó felvenni vagy menni benne, akkor fontold meg a mancskrémet, amivel indulás előtt és után ápolhatod a lábait.

Forrás: Dogs Naturally, Battersea

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix