Ezeket érdemes tudnod, ha törpemalacot szeretnél

Az utóbbi években ért el hozzánk is a törpemalac-láz, egyre többen szeretnének ilyen kiskedvencet otthonra. Mit kell róluk tudni és kinek érdemes választania?

törpemalac
Forrás: Pexels

Sok fajtája van a házikedvenccé avanzsált malacoknak, ilyen például a vietnámi csüngőhasú és a minnesotai törpemalac is. Legelőször a sztároknál láthattuk, hogy az eredetileg ólban tartott állat más fajtáit otthonukba fogadták és azok mintegy röfögő kiskutyaként éltek velük. Ha mi is szeretnénk ilyen szokatlanabb kiskedvencet, akkor van néhány dolog, amit jó, ha átgondolunk és amivel szembesülünk még a vásárlás előtt.

Nem marad örökké apró

Az Instagramon és az internet egyéb oldalain látott parányi, szeretgetnivaló malacoktól mindenki elolvad. Hiszen ki ne akarna egy ilyen csöppséggel együtt élni? Viszont ez a csöppség nem mindig marad ekkora, nézzük csak Stellát. A közel 200 ezres követőtáborral rendelkező “insta-malac” egyéves korában nézett ki így:

Stella tavaly júniusban volt három éves, manapság pedig így fest:

Úgyhogy ha valaki arra számít, hogy mindig egy Yorkshire-terrier méretű háziállata lesz, akkor most ki kell, hogy ábrándítsuk. Bár fajtától függően lehetnek méretbeli különbségek, de egyik sem marad akkora, mint kiskorában. Mind megnőnek akkorára, mint egy közepes méretű kutya.

Viszont pont emiatt csak megbízható tenyésztőtől vásároljunk, és ha túl olcsón kapnánk, gyanakodjunk, mert olyan is van, hogy egy házisertést adtak el törpemalacnak “álcázva” – pár év múlva jött a meglepetés, amikor a “kis”állat százkilósra hízott.

Milyen a természete?

Ugyanúgy nevelni kell, mint egy kutyussal tennénk, egyébként pedig nagyon okos, tanulékony, így jó társállatnak, viszont nagyon domináns. Elsőre nem biztos, hogy kedvelni fog minket, úgyhogy türelem kell hozzá, és később is előszeretettel lökdösődik.

Nagy a mozgásigénye, így sétálni nagyon szeret, bár a klasszikus kutyahámot nem lehet rátenni, mert nincs nyaka, ezért varratni kell neki. A sok szaladgálás miatt elsősorban olyan otthonba ajánlott vinni, ahol van udvar vagy kert, mert a lakásban elhízhat, megbetegedhet. Emellett szeret turkálni, felfedezni, így ezért sem ajánlatos beltéren tartani, mert akaratlanul is károkat okozhat a gazdinak.

15-20 évig is elél a minnesotai törpemalac, így akkor válasszuk, ha kitartunk mellette, és mindig lesz időnk rá foglalkozni. Nem szereti, ha mellőzik, sok törődésre van szüksége, mert ragaszkodó állat.

Szüksége van külön fekhelyre, és egy saját mellékhelységre is, mert a malac szobatiszta, környezetére nagyon kényes állat.

Mit eszik?

Gabonaféléket, kukoricát, lucernát, korpát eszik, ezenkívül adhatunk neki szárított gyümölcsöt, és persze mindennap kapjon megfelelő mennyiségű vizet. Ha nem akarunk bajlódni a takarmánnyal, vannak előre összeállított sertéstápok is.

A házi sertéssel ellentétben nem szabad neki adni semmilyen maradékot!

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Muse, Sum 41 és The Killers – világsztárok a VOLT Fesztivál első fellépői között