Barion Pixel A koronavírus és a háziállatok – vajon elkaphatjuk tőlük? – Coloré

A koronavírus és a háziállatok – vajon elkaphatjuk tőlük?

2021. 11. 30.

Védekezünk a régóta tartó pandémia ellen, ahogy tudunk, és közben olyan kérdések is felmerülnek, vajon házi kedvenceiktől elkaphatjuk-e a koronavírust? Vagy ellenkezőleg: megfertőzhetjük-e mi őket?

Évtizedek óta tudjuk, hogy a kutyák meg tudnak fertőződni a koronavírusnak egy másik – légúti megbetegedéseket okozó – változatával, de az eddigi adatok szerint a Covid-19 nem jelent számukra kockázatot. Ennek ellenére volt példa arra, hogy az ebek pozitív tesztet produkáltak.

Az USA-ban az American Kennel Club jelentése szerint egy Winston nevű észak-karolinai mopsznál mutatkoztak gyanús jelek, de az újabb vizsgálatok nem igazolták a fertőzést. Viszont az állat környezetében két egészségügyi dolgozó is covidos volt, ezért az összefüggés fordított lehetett: inkább ő kapta el a betegséget az emberektől.

Beige,pug,dog,in,a,surgical,medical,mask,lies,on
Gazdáiktól kaphatták el a fertőzést az állatok / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A vizsgálat eredményei megnyugtatóak

Hasonló eset történt Hong Kongban is: két olyan kutya tesztje is pozitívnak bizonyult, akik fertőzött gazdákkal éltek. Az ottani hatóságok később 17 hasonló helyzetben lévő kutyát és 8 macskát teszteltek. Az előbb említett eseteken kívül találtak két fertőzött macskát New Yorkban, egyet Hong Kongban, és egyet Belgiumban.

A cicák enyhe légúti tüneteket mutattak, és valószínűleg gazdáiktól kapták el a betegséget. Globálisan ezek a számok szinte mérhetetlenül alacsonyak, még akkor is, ha tudjuk, hogy ez biztosan nem az összes.

A Hong Kong-i hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy „a kutyák és macskák nem fertőződnek meg könnyen ezzel a vírussal, és nincs bizonyíték arra, hogy szerepet játszanának a vírus terjedésében”. Egybecseng ezzel a WHO megállapítása is: „Nincs bizonyíték arra, hogy kutya, macska vagy bármilyen háziállat átviheti emberre a Covid-19-et.”

Mi a helyzet a vadállatokkal?

Az USA-ban egy Nadia nevű maláji tigrisnél mutatták ki először a covidot a New York-i Bronx állatkertben, aki a többi nyolc nagymacskát is megfertőzte. Az állatok szerencsére enyhe tünetekkel megúszták.

The,tiger,malayan,,tigris,panthera,lying,in,the,cage.
A bronxi állatkert összes tigrise megfertőződött / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A Bükkben elfogott, majd koronavírusosnak bizonyult szervál esete kapcsán mi is sokat olvashattunk arról, hogy a vadállatok sem immunisak a betegségre.

Így védhetjük meg háziállatainkat

A fenti adatok ismeretében úgy tűnik, inkább nekünk kell védeni háziállatainkat, ha megfertőződtünk coviddal. A legfontosabb, hogy amíg betegek vagyunk, lehetőleg bízzuk a kutya vagy cica gondozását másra. Ha ez nem megoldható, akkor próbáljuk a kapcsolatot a minimálisra korlátozni. Nincs simogatás, kényeztetés, csak a szükséges etetés és takarítás. Mossunk kezet szappannal, mielőtt az állathoz érnénk, és viseljünk maszkot arra az időre, amíg foglalkozunk vele.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix