A háziállatok hatása a mentális egészségünkre

2021. 03. 17.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy egy kiskedvenc a puszta jelenlétével mennyi örömöt okoz gazdáinak. Ezek a pozitív hatások a lelki egészségünkben is kimutathatóak.

kutya 2
Forrás: unsplash.com

Egy mentálhigiénés szakértő azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy a kutyusok egy sor leckére tanítanak meg minket, hiszen szeretetük feltétel nélküli, nem érdekli őket, hogy milyen az önéletrajzunk, az iskolai végzettségünk vagy a politikai nézeteink. Ez az egyszerű és mély szeretet egy folyamatos örömforrást jelent a gazdi számára, de ennél azért többről beszélünk, amikor a mentális hatásokra gondolunk.

A háziállatok fejlődésüknek köszönhetően képesek élesen ráhangolódni az emberi viselkedésre és érzelmekre. Például a kutyák esetében, ha nem is értik a kimondott szavakat, a hangsúlyból és testtartásunkból kikövetkeztetik a helyzetet és hogy mit várunk tőlük. Ők és különösképpen a macskák közelségükkel képesek csökkenteni a stresszt, a szorongást, javíthatnak a depresszióban szenvedők állapotán. Ennek oka a serotonin és dopamin nevű boldogsághormonok termelődésében keresendő, mely a kedvencünkkel való játékkor, annak simogatásakor termelődik legtöbbször.

A magány érzésének megszüntetésében is nagy szerepet játszik egy szőrös társ, ezért jó dolog idős embereknek háziállatot tartani, és valószínűleg emiatt növekedett meg a karantén alatt a kisállat-befogadások száma is.

macska
Forrás: unsplash.com

Biztosan észrevettük már, hogy szinte gyerekünkként tekintünk a kiskedvencünkre, babusgatjuk és úgy gondoskodunk róla, mintha a mi porontyunk lenne. A kutyákkal kapcsolatban végzett kutatások azt mutatták ki, hogy ennek oka az, hogy hasonló idegpályákat használ miattuk az agyunk, mint a gyerek-szülő kapcsolatnál. Ahogyan egy anyát boldogság (na meg aggódás és még egy sor másik érzés) tölt el gyermeke látványára, valami hasonlót érzünk mi gazdik is, ha a háziállatunkra nézünk: megjelenik a fejünkben az “Enyém!”- gondolat is. Az, hogy valakiért felelősek vagyunk, még ha klisésen is hangzik, értelmet ad az életünknek.

A kedvenceikkel végzett testmozgásra nem gondolunk edzésként, pedig sokszor annak a szintjét közelíti, ez pedig a fitten tartásunk mellett az ereink állapotát is javítja, mellyel csökken a szívbetegségek kockázata.

Nem véletlen az sem, hogy egyre több kutyát, macskát és lovat használnak terápiás jelleggel a mentális betegségben küzdők megsegítésére, vagy az értelmi fogyatékossággal élő emberek fejlesztésére. Hiszen nem kellenek kimondott szavak ahhoz, hogy egy állattal kapcsolódni tudjunk – sokszor elég, ha a szemébe nézünk.

Borítókép forrása: unsplash.com