5 tuti tanács, hogy a kutyád egészséges maradjon

A legjobb barátunk, a családtagunk, imádott négylábú társunk már a farkasok megszelídítése óta.

Természetes, hogy szeretnénk, ha kutyusunk is hosszú életű és boldog lenne. Ha ezeket a tanácsokat betartjuk, jó eséllyel lesz szeretett ebünk egészségesebb, mozgékonyabb, vidámabb, és így hosszú éveket tölthetünk majd együtt.

Ivartalaníts!

Bár sokan még ma is meg vannak róla győződve, hogy a kutyának ártanak, ha reprodukciós szerveit kiveszik, orvosok igazolják, hogy ez elavult nézet. Sőt! Sokkal kevesebb a daganatos megbetegedések kockázata, például az emlőráké. A hím állatok kevésbé lesznek agresszívek az ivartalanítás után. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg a nem kívánt szaporulat és a menhelyen szomorkodó állat! Az ivartalanítással egyszerre sok életet menthetsz meg!

Oltások és állatorvosi kontroll

Meglepő, de sokan elhanyagolják az egészségügyi ellátásukat. Akinek ennyi tartaléka sincs, az ne vállaljon kutyát! Számos olyan betegség van, amely csak védőoltással előzhető meg náluk. Az állatorvos ezenkívül odafigyel a szervek tapintásos vizsgálatára, ellenőrzi a szívüket, évente vér laborral győződik meg az egészségükről, és a fogkövet is eltávolítja.

Modern, veszélyes kórokozók!

Nemcsak a bolha, a kullancs vagy a bélférgek okoznak gondot. A bolhairtók és féreghajtók használata alapvető, manapság azonban olyan halált okozó élősködők fordulnak elő, mint a szívféreg, mely szúnyoggal terjed. A legjobb a megelőzés, amelyhez tablettát kell szednie a kutyádnak, amit az állatorvos ír fel.

Mozogjatok együtt!

Az elhízás a kutyákra is veszélyes. A napi 2-3 séta pedig nem feltétlenül fogja kielégíteni az energiaigényét. A kutyák értelmes, gondolkodó állatok, szükségük van játékra, feladatokra, arra, hogy a gazda kedvében járjanak. Tanítsd és mozogj vele sokat, ettől boldogabb és kiegyensúlyozottabb lesz.

A táplálkozás a kulcs

Sokféle nézet hódít a kutyák táplálkozásában is. Vannak a csak hússal etetők, vannak a házi kosztot adók és még egy jó pár lehetőség. Sajnos egyre több az allergiás kutya, aminek kulcsa a táplálásukban keresendő. A kutyáknak is szüksége van a kiegyensúlyozott étrendre, ami mentes a chipstől, csokitól, keksztől és egyéb emberi furaságoktól! Kell azonban, hogy húst és értékes gabonákat (rizs, hajdina, quinoa) is tartalmazzon.

Forrás: thesprucepets.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egy író azt állítja, Vilmos hercegnek volt pár internetes kapcsolata celebekkel