5 dolog, amire egy kutya taníthat minket

A kutyák elképesztően sok dologra tudnak tanítani minket.

Borítókép forrása: Unsplash

A velük töltött idő alatt nemcsak őket, hanem saját magunkat is megismerhetjük. De, ami ennél is fontosabb, hogy változásra és olyan pozitív dolgokra képesek megtanítani minket, amelyeket magunktól talán soha nem tennénk meg.

Türelem

Akár kölyökkutyáról, akár felnőtt vagy idősebb kutyáról van szó sokszor kell türelemmel lennünk irántuk. A nevelésük, a kommunikációjuk megértése, a kunyerálásról való leszoktatás vagy éppen az esőben való játék mind-mind arra tanítanak minket, hogy vegyünk egy nagy levegőt és kezeljük nyugodtan a helyzetet, hiszen ahogy mi sem, így ők sem szeretik, ha türelmetlenek és idegesek velük.

Játék

Felnőttként néha elfelejtjük, milyen jó volt az önfeledt és kötöttségek nélküli élet. Amikor csak játékról és szórakozásról szólt az élet. Kutyásként azonban mindennap emlékeztetve vagyunk erre. Sőt, mi több mi magunk is azon kaphatjuk magunkat, hogy várjuk a közös játék idejét.

Rendszer

Sokan szeretnek a mának élni, és ezzel együtt azt csinálni, amihez épp kedvük van. Ám kutyásként egy napi rendszert kell kiépíteni. Méghozzá annak érdekében, hogy a kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen. Nekik ugyanis szükségük van a megszokásra, a stabilitásra. Ez pedig a gazdik számára is jó. Megtanulnak alkalmazkodni, amely szintén sokat formálhat egy személyiségen.

Kommunikáció

Megtanítanak minket szavak nélkül kommunikálni. Pontosabban arra, hogy egy-egy gesztusukból, a testbeszédükből is képesek legyünk megérteni, hogy mit szeretnének. Ehhez persze időre van szükség, azonban ha egy gazdi és egy kutya végre egy nyelvet beszél egy igen bensőséges és szeretetteljes kapcsolat tud kialakulni köztük.

Odaadás

Egy kutya rengeteg lemondással jár, hiszen a köré épített rendszer miatt nekünk is kötöttebb lesz az időnk. Nem mehetünk csak úgy el hosszú órákra és néha kiszámíthatatlan költséggel járnak, arról nem beszélve, hogy az ő igényeik felülírják a sajátjainkat. Ezzel viszont megtanuljuk, hogy mi az az önzetlen odaadás.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ősvilági Pompeji, makierdő, bobpálya és csillagpark – 4 fantasztikus hazai úti cél