Barion Pixel Tiszta kosz – Coloré

Tiszta kosz

2020. 11. 24.

Azt az életet éljük, amikor a koronavírus-járvány miatt a szokottnál is nagyobb energiát fordítunk környezetünk és kezeink fertőtlenítésére.

Az egész szervezetünk és a bőrünk is tele van baktériumokkal, amelyekkel együtt élünk, de ez nekünk addig jó, amíg egyes baktériumok a kelleténél nagyobb mértékben el nem szaporodnak. A kicsi gyerekeket is megtanítjuk arra, hogy minden étkezés előtt alaposan mossanak kezet, méghozzá szappannal. A legjobb, ha mi magunk is együtt végezzük a kézmosást, mert a példát mi szolgáltatjuk. Azonban a kicsi gyerekek a kezeiket nemcsak az eszközök megfogására használják, hanem azt gyakorta a szájukba is veszik. Még ha mindig a gyermekünk mellett vagyunk, akkor sem biztos, hogy el tudjuk kerülni azt, hogy a piszkos kezét a szájához ne emelné a kicsi.

Egy mondás szerint a gyerekeknek egyéves korukig egy kilónyi koszt meg kell enniük ahhoz, hogy egészséges, ellenálló szervezetük legyen. Abban a világban, amely most minden a fertőtlenítésről, a kórokozók elleni védekezésről szól, nehéz azt elfogadtatni, hogy a gyerekeket hagyni kell játszani a fűben, az avarban, a földön, amely tényleg kosszal járhat, de ez mindig is így volt. A szabadban való játék, időtöltés együtt jár azzal, hogy kórokozókkal, baktériumokkal találkozunk, csakhogy ezekre pontosan azért van szükség, hogy a betegségekkel szembeni védekezőképesség megnövekedjen. Az immunrendszer erősítését tesszük így lehetővé. Azonban ez koránt sem biztos, hogy azt jeleni, a gyerkőc nem lesz beteg akkor, ha sokat tartózkodik a szabadban, mert erős immunrendszerrel rendelkezik. A betegség megjelenhet, ugyanakkor a test védekezőrendszere arra ad nagyobb sanszot, hogy azt minden komplikáció nélkül átvészelje a test.

Kosz 3

Az egészséges gyerekek sokat tartózkodnak a szabadban, amely sok mozgással és akár kosszal is jár. Ehhez társul egy olyan szülő, aki hagyja, hogy gyermeke összepiszkolja magát, vagyis nem félti túl. A steril környezet ugyanis nem támogatja azoknak a fontos baktériumoknak a jelenlétét sem, amelyek az egészséges bélflórához, az erős immunrendszerhez szükségesek. Márpedig, ha ez a kettő rendben van a gyerekeknél, akkor kevésbé lesz gyerkőcünk beteges.

 

Táplálkozás és mozgás

Sokat tehetünk annak érdekében, hogy egészséges gyermekünk legyen. A táplálkozás az egyik, amivel ezt támogathatjuk. A hozzátáplálás megkezdése után egy darabig még a szilárd táplálék mellett az anyatejnek, tápszernek is szerepelnie kell a baba étrendjében. A fogzó babák esetében a hozzátáplálás nehezebbé válhat. Elkezdhetnek válogatóssá válni és hajlamosak lehetnek egyoldalúan táplálkozni. Ez azonban gyengíti a kicsik immunrendszerét. Hogy ez ne történjen meg, érdemes a tejalapú táplálást is fenntartani, valamint a gyerekitalokkal és az azokkal készített pépek, turmixok változatossá és élvezetessé tehetik a kicsik számára a kínálat.

Amikor az idő lehetővé teszi, minél több időt érdemes a szabadban tölteni. Ez lehet egy könnyed séta babakocsival, már járó kicsikkel sétálva. Útba lehet ejteni a játszóteret.

Kosz 1

Túlzásokba ne essünk

Az otthonunk tisztántartása saját igényünk, azonban a túlzott sterilitással árthatunk babánk egészségének. Ha mindig steril környezetben tartjuk gyermekünket, szervezete kevésbé lesz felkészülve a közösségi létre, így a bölcsődében, óvodában nagyobb eséllyel támadja meg a szervezetét mindenféle fertőző betegség.

Ahogyan a túlzott sterilitás sem a legjobb megoldás, úgy az sem, ha túlságosan kitesszük gyermekünket a baktériumoknak.