Barion Pixel Te mit adnál? – Coloré

Te mit adnál?

2020. 11. 23.

Messze még a karácsony, de készülődni miért ne lehetne már most? Hogy ne maradjon minden az utolsó pillanatra és akciósan hozzájussanak ajándékokhoz, sokan már most belelendültek a vásárlásba.

Nagy fejtöréssel találjuk magunkat szemben, amikor a karácsonyra készülve keressük kinek-kinek a legmegfelelőbb ajándékot. Hálás ajándékozni azoknak, akik mindennek örülnek. Megkönnyíti a választásunkat, ha utalásokat, megjegyzéseket kapunk arra nézve, hogy az illető minek örülne igazán. Nemcsak a karácsonykor, hanem születésnapra, névnapra, ballagásra is ajándékozunk. Egyes felnőtteknek az átlagosnál is nehezebb találó, ötletes ajándékot találni, de a gyerekekkel is lehet így. A saját gyerkőcünket jól ismerjük és akár naponta többször is szembe találjuk magunkat az igényeikkel. A mesék, a reklámok, a testvérek és a kortársak is hatással vannak gyermekeinkre, így akár két oldalnyi kéréssel is elénk tudnak állni, hogy mit szeretnének szülinapjukra, karácsonyra. A rutinos és előrelátó szülők lecsapnak minden akcióra, előre megvásárolják az ajándékokat. A legtöbben figyelik a gyerekek igényeit annak érdekében, hogy a legjobb választással készülhessenek, amely a gyerkőcöket a karácsonyfa alatt várják.

Ajandek 2

Ajándék helyett a doboz

Főleg a kicsi babákra, gyermekekre igaz, hogy az ajándék értékét a csomagolás csak növeli. Nem egyszer hallhattunk már olyan történeteket, hogy a gyerekek a kicsomagolás után sokkal nagyobb figyelmet fordítottak a papírra, a dobozra és talán jobbat is játszottak azzal, mint magával a játékkal.

 

Nem drága ajándékra vagy szükség

A szegénységben élő családok nem vagy csak ritkán tudják megvalósítani, hogy gyermekeiknek ajándékot vegyenek. Mégis lehet boldogság a szerényebb életkörülmények ellenére is, ha ott szeretet, egymásra odafigyelés, törődés létezik. A gyerkőceinknek mindent meg szeretnénk adni. Ez természetes, de ha erre ész nélkül törekszünk, akkor nem a való világra tanítjuk őket. A szépen becsomagolt, dizájnos ajándék mögött sok esetben a szülők reménye van becsomagolva. A készségfejlesztő játékoktól reméljük, hogy a gyerkőcünk jobban fog majd később, az óvodában vagy az iskolában produkálni. A biciklit is azért vásároljuk meg, hogy a még kerékpározni nem tudó gyerkőcöt arra motiváljuk. Az ajándékok egy része nem a gyerekek igényéből fakad, hanem a szülők elvárásaiból.

Ajandek 3

Amire szükség lenne

A drága ajándék nem a nagyobb szeretet létét bizonyító. A gyerekek ugyanis nem arra várnak, hogy egy tárgyat kezükbe adjanak a felnőttek, aztán tudomást sem vegyenek róla. A közös játék élmény által válik emlékezetessé és még tetszetősebbé az ajándékba kapott tárgyat, játékot. Az alkotás és a beleélés élménye teszi emlékezetessé a szülinapot és a szülinapi ajándékot vagy a karácsonyt. Minden olyan ajándék jó tesz a gyerekeknek, amely megerősítik valamiben. Olyan, amiben azt élheti meg a kicsi, hogy saját maga meg tudta tenni, minden segítség nélkül. Sőt, tárgyi ajándék sem szükséges ahhoz, hogy boldoggá tegyük gyermekeinket. Az élmény, a közös élmény növelheti az értéket. Gondoljunk csak vissza születésnapokra, karácsonyokra, amelyeket megéltünk kicsiként. Arra talán már egyáltalán nem emlékszünk, hogy mit kaptunk akkor, de arra igen, hogy a nagymamánk milyen finom tortát készített, csak nekünk. Együtt volt a család, közösen beszélgettünk, játszottunk. Ezt szükséges gyermekeink számára is biztosítani.

/csalad/gyerek/te-mit-adnal/