Barion Pixel Segítsd gyermekedet barátkozni! – Coloré

Segítsd gyermekedet barátkozni!

2021. 10. 05.

„Azért vannak a jó barátok…”, hangzik el a dalban. Az igaz barát hatalmas kincs az ember életében, de rá is kell találni.

Nemcsak kiegyensúlyozott gyermekkort és biztos hátteret szeretnénk adni gyermekeinknek, hanem azt is, hogy felnőtt korukban majd mindezekre építkezve a „jég hátán” is megélő, tisztességes, rendes, dolgos felnőtté váljanak. Ezek mind fontos összetevők a boldog és sikeres élethez, azonban barátok nélkül nemcsak unalmas, de sivár is az élet. Mitől függ az, hogy egy gyermek könnyen barátkozik vagy sem?

A kérdésre TE vagy a válasz!

A legtöbb gyerkőc esetében feltűnően könnyen alakulnak ki barátságok. Csakhogy ez nem megy mindenkinek ilyen könnyen. Még akkor sem, ha barátságos személyiségről van szó. Ha egy gyermek nem tudja, hogyan is barátkozhatna, az megrekeszti a barátszerzés folyamatát.

Segítsd gyermekedet barátkozni
Kép forrása: Pexels

A kisebb gyerekeknek látszólag könnyebb az idegen gyerektársaságba beilleszkedniük, az iskolába kerülés azonban egyeseket visszavet a barátkozásban. Saját gyermekkorunkból és iskolai élményeinkből is tudjuk, hogy milyen fontossággal bír a barátok megtalálása. Mennyivel biztonságosabbnak éreztük az iskolai közeget barátaink közelében. Gyermekeink pontosan ezt élik meg.

A barátságok fontossága tehát elkísér egy életen át. Azonban az, hogy gyermekünk milyen könnyen barátkozik attól függ, hogy a szülőkkel milyen kapcsolatot ápol. A család az elsődleges közege a gyermeknek, ahol a feltétel nélküli szeretetet, tanítást, nevelést megkapják. Éppen azért már a barátkozás alapjait is így sajátítják el. Hogyan?

Egy tanulmány szerint a szülőhöz való erős kötődés olyan biztonságot jelent a gyerekek számára, amelynek köszönhetően a későbbiekben nyitottabbá válnak az ismeretlen társaik irányába is. Sőt, ha ellenállásba ütköznek, akkor is megpróbálhatnak a másik felé nyitni. Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy ha túl nagy az ellenállás vagy az agresszió és a próbálkozások eredménytelenné válnak, akkor maga a barátságos gyerkőc is agresszívvé válhat. A barátságos gyerekek sokkal szívesebben élnek a kérések és javaslatok eszközével, mintsem a parancsolgatással.

Hogyan segíthet a szülő barátkozni?

Számos előnye van, ha barátaink vannak. Ezt kívánjuk gyermekeinknek is, hiszen az a gyermek- és serdülőkor fejlődésének fontos állomása. Gyermekeink helyett azonban nem barátkozhatunk, de arra mégis csak alkalmat kínálhatunk, hogy iskolán kívüli tevékenységekkel új barátokat szerezzenek. Amikor a barátságok kötődnek, annak minden aspektusára nincs rálátása a szülőknek. Főleg az iskolában és az azon kívül alakuló barátságokra igaz ez. Kamaszkorban különösen nagy fontossággal bírnak ezek a kapcsolatok. Fontos, hogy hasonló korú társaikkal, közös értékek mentén, mély beszélgetéseket lehessen folytatni, így érzelmi és erkölcsi támogatást is nyújtanak egymásnak. Így ez az első olyan élménye a gyerekeknek, amikor a szülők nem látnak bele teljesen a kapcsolataikba.

Segítsd gyermekedet barátkozni
Kép forrása: Pexels

Ez nem jelenti azt, hogy semmilyen hatással nem lehetünk a barátságok alakulására. Ha továbbra is biztosítjuk gyermekeinknek a bizalmas beszélgetések lehetőségét, a szeretetet, az odafigyelést, akkor mélyebb betekintést nyerünk a barátságok dinamikájába.

Na jó, némi tehertől megszabadítjuk a szülőket, mert a barátságok alakulásában akár a csillagjegyek is fontos szerepet tölthetnek be. Szeretnél többet tudni? Olvass erről ITT!

Borítókép forrása: Pexels