Barion Pixel Mire érdemes ügyelni, ha gyerekbiciklit veszünk? (x) – Coloré

Mire érdemes ügyelni, ha gyerekbiciklit veszünk? (x)

2022. 04. 10.

Elérkezett a bicikliszezon, töltsünk minél több időt a szabadban. Érdemes a gyerekeknek is egy minőségi kerékpárt beszerezni, a családi kerékpározás jó kis közös program lehet.

A megfelelő gyerek kerékpár kiválasztása az első lépés ahhoz, hogy a gyermekünkkel megszerettessük a biciklizést. Vannak azonban olyan lényeges szempontok, amelyeket mindenképp át kell gondolnunk a vásárlás előtt. Lássuk, melyek ezek!

Ne vegyünk gagyit!

A gyerekek szinte bármilyen fajta kerékpárral kibékülnek, sőt, élvezettel fogják használni. Ha azonban jó bringát kapnak, azután is használni fogják, hogy az újdonság izgalma lecsengett.

Rossz hír lehet, hogy az árak általában véve nem csökkennek a mérettel. A gyermekkerékpárok ugyan rövidebb csövekből állnak, ám a kisebb alkatrészek nem olcsóbbak. Az olcsó és igénytelen kerékpárok azonban nem tartósak, összetörnek és a gyerekek elhagyják őket.

Egy jó bicikli több éven át használatban marad, és később akár a fiatalabb testvérnek is átadható. Az éves fenntartási költsége ezért sokkal alacsonyabb lehet, még akkor is, ha kezdetben két-háromszor annyit fizetünk érte.

Gyerek Bicikli
Forrás: Pixabay

Kezdjük egyensúlykerékpárral!

Érdemes egyensúlykerékpárral indítani, amelyek kis, kezdő kerékpárok óvodás gyermekek számára. Az eredeti kerékpárhoz, Karl von Drais báró „futógépéhez” hasonlóan hiányoznak róla a pedálok: a bicikliző váltott lábbal hajtja magát.

A stabilizátoros biciklikkel kezdő gyerekeknek később kell megtanulni egyensúlyozni, ám az egyensúlykerékpár használata mellett már korán elsajátítják a kormányzás és egyensúlyozás képességét. Sok esetben fék is társul hozzájuk. A pedálozás alapvető készségnek tűnhet, ám később könnyen beépíthető a többi mellé.

Az első pedálos kerékpár (3-5 éves kor közt)

A kis súly és a megfelelő arányok a legfontosabbak egy indítókerékpárnál. Érdemes elkerülni a különböző trükköket – például, hogy a bicikli motornak nézzen ki, vagy egy gyerek TV-szereplő képei legyenek rajta. Emellett keress olyan biciklit, ami függőleges vezetési pozíciót biztosít a BMX-stílusú kormány, az alacsony állómagasság és a rövid hajtókarok (90-100 mm) révén. A sima pneumatikus abroncsok jobban gördülnek, mint a gömbölyűek vagy a habbal töltött gumik.

A sebességváltó egysebességes lesz, ami így rendjén is van. A fékeknek emellett könnyen kezelhetőnek kell lenniük, ezért mindenképp végezd el a kisujjas fékellenőrzést! Az indítókerékpár hátsó kereke számára jobb a hátsó pedálos fék, amely a kábelsúrlódás miatt több erőfeszítést igényel, mint az első.