Barion Pixel Így válassz diákszámlát okosan (X) – Coloré

Így válassz diákszámlát okosan (X)

2024. 06. 16.

Sok diákra igaz, hogy az első, útjába kerülő ajánlatot elfogadja élete első bankszámlájaként, pedig lehet, hogy a hosszú évekre bebetonozott választás nem éppen a legkedvezőbb. De akkor hogyan válassz diákszámlát úgy, hogy a későbbi években is elégedett legyél vele?

Ma már csak akkor fontos a bankfiók közelsége, ha rendszeresen befizetnél a bank pénztárában. Ha a számládra érkezik minden pénz, akkor a bankfiók közelségének már nincs jelentősége.

Régebben az is számított, hogy a bank valamelyik ATM-je közel legyen hozzád. Ma már ennek sincs jelentősége, az ingyenes készpénzfelvétel miatt, mely minden hazai automatára kiterjed.

Ma már teljesen új szempontok szerint választhatnak bankszámlát a diákok – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. – Régen még számított, hogy hol bankol az apuka vagy anyuka, mert csak bankon belül volt azonnali egy utalás, de ma már ennek sincs jelentősége, hiszen minden bank között azonnali az átutalás teljesülése még éjjel és hétvégén is.

A díjak és a digitális szolgáltatások jelentik ma már a fő hangsúlyt egy jó bankszámla kiválasztásában, hiszen ezzel fognak nap mint nap találkozni a diákok a mobiljukon, így nem mindegy, hogy elégedettek-e azzal, amit ott kapnak, vagy éppen frusztrálja őket valamilyen fontos funkciónak a hiánya. A megfelelő számlacsomag kiválasztásában a BiztosDöntés.hu bankszámla kalkulátora sokat tud segíteni, mert a díjak alapján is összehasonlítja az ajánlatokat.

Először is, nézz körül, hogy mi mennyibe kerül!

Piacon sem úgy vásárolunk, hogy az első árusnál megvesszük a kiszemelt portékát, hanem előbb körbejárjuk a helyszínt és feltérképezzük az egyes árusok ajánlatait. Ugyanígy vásárolunk hűtőszekrényt, mosógépet vagy okostévét is.

Célszerű így tenni a bankszámlával is, hiszen a választás évekre szól majd.

Nyilván a legfontosabb szempont, hogy olcsó, de inkább ingyenes legyen a diákszámla, beleértve a bankkártyával kapcsolatos állandó díjakat is.

Ezzel kapcsolatosan jó hírünk van: a diákszámla havidíja csaknem minden banknál ingyenes Magyarországon, ahol pedig mégsem, ott csekély díjat kell csak fizetni érte havonta.

A másik ilyen állandó díj a bankkártya éves díja, mely talán természetesnek tűnik, de két banknál, az MBH Banknál és az OTP Banknál még ez is ingyenes, minden évben. Akciósan ugyancsak minden évben ingyenes lehet a diákszámlához kapcsolt bankkártya a Gránit Banknál. A többi banknál általában az első évben nem kell kifizetned a bankkártya éves díját.

A törvényi ingyenes készpénzfelvétel

A törvényi ingyenes készpénzfelvétel minden banknál azonos feltételekkel vehető igénybe

E szerint havi legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb 150 000 forintos összegig ingyenes bármely magyarországi, forint töltésű ATM-ből a készpénzfelvétel díja. A pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell kifizetni érte.

Ez az ingyenesség azonban csak 16 éves kortól, magyarországi lakcímmel rendelkező diákoknak jár és csakis akkor, ha a számlavezető bankjuknál leadják az erre vonatkozó ingyenes nyilatkozatot. Ha több banknál is van diákszámlád, akkor mindig annál a banknál érvényes (a következő hónaptól), amelynél utoljára leadtad ezt a nyilatkozatot, amit bármely hónap 20-áig megtehetsz.

Az ingyenességre figyelni kell a hónap végén, mert nem a tranzakció dátuma, hanem a banknál történt lekönyvelés dátuma számít, amely így átcsúszhat a következő hónapra és már a következő havi keretet fogyaszthatja.

Ha van Revolutod, arra nem vonatkozik ez a kedvezmény, ahogy a Wise-ra, Curve és más hasonló fintech szolgáltatóra sem.

Ha túlléped a 150 000 forintot már az első vagy a második, elvileg ingyenes tranzakciónál, akkor a bank részben már felszámít díjat érte.

Ha a banknál amúgy is van ingyenes készpénzfelvétel, tehát nyilatkozat nélkül is, akkor lehet, hogy azzal jobban jársz, mert ott nincs összegkorlát. Igaz, akkor valószínűleg csak a bank saját ATM-jeit használhatod.

Számlanyitási akciók is csábítanak

Ajándékokat, vagy ajándék pénzt osztogatnak a hazai bankok egy-egy számlanyitásért és ez érvényes a diákszámlákra is. Mindenképpen érdemes körbenézned e téren is, nem csak a díjakban, hiszen óriási a verseny és tízezrekről van szó, akár pénzben megfizetve, akár ajándék értékben nézve. De kaphatsz levásárolható kuponokat is, amelyek ugyancsak több tízezer forint értékűek.

Ezekért cserébe általában semmilyen komoly pénzügyi feltételt nem kérnek, legfeljebb annyit, hogy vásárolnod kell a bankkártyával egy csekély összegért.

Amit viszont kérhetnek, és általában szoktak is kérni, az a hűségnyilatkozat. Zömmel 1 vagy 2 évig nem szüntetheted meg a bankszámlát, nem lehet rajta tartozásod tartósan és nem is adhatsz okot a bank általi felmondásra. Egyébként vissza kell fizetned az ajándék pénzt vagy az ajándék értékét. Lehet olyan is, hogy nem a bankszámlára, hanem magára a díjcsomagra vonatkozik a hűség, tehát számlacsomagot sem válthatsz a bankszámla megtartásával.

Az összes, éppen érvényes bankszámlanyitási akciót, beleértve a diákszámlákra vonatkozó akciókat is, megtalálod a BiztosDöntés.hu oldalán, melyet rendszeresen frissítenek a portál munkatársai.

/csalad/gyerek/igy-valassz-diakszamlat-okosan-x/