Bepisil a gyerek, mit tegyek? Büntetés helyett így reagálj

2022. 01. 29.

Ha bepisil a gyerek, az nem csupán a szülőknek kellemetlen, a kicsik maguk is nagyon nehezen élik ezt meg. Ráadásul egy rendkívül sokakat érintő problémáról beszélünk.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health) adatai szerint az éjszakai bevizelés leggyakrabban öt- vagy hatéves kor után, akaratlanul történik, és több mint ötmillió gyermek rendszeresen megtapasztalja. Míg a Mayo Clinic közleménye alapján a gyerekek 15 százaléka ötévesen még bepisil, 8-11 éves korukra ez az arány öt százalékra csökken.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának definíciója szerint “az ötödik életév után is fennálló éjszakai bevizelést nevezzük ágybavizelésnek (enuresis nocturna-nak). Amennyiben egyéb tünetek is társulnak hozzá, vagy nappal is jelentkezik, akkor enuresis diurna a neve.” Szintén külföldi statisztikák szerint az ágybavizelés gyakoribb a fiúk, mint a lányok körében; a szakértők az arányt nagyjából két fiúra és egy lányra becsülik. Bár a legtöbb gyermeknél magától elmúlik a probléma, azért nem árt tudni, mit tehetünk azért, hogy a gyerek szárazon átvészelje az éjszakát.

8 dolog, amit megtehetünk, ha bepisil a gyerek

Beszéljünk vele a problémáról

Ha megharagszunk a kicsire, és megbüntetjük az ágybavizelésért, az csak növeli a szorongását – vagyis tovább rontja a problémát. “Nehéz megakadályozni, hogy a gyerek bepisiljen, ezért emiatt nem kellene aggódnunk, kivéve, ha a gyerek láthatóan zavarban van emiatt, és segítséget kér tőlünk” – mondja dr. Scott J. Goldstein, a chicagói Northwestern Orvosi Egyetem klinikai gyermekgyógyászati ​​oktatója.

A szakember azt tanácsolja, ne kerítsünk nagy feneket a dolognak, helyette érjük el, hogy a gyerek ne érezze kényelmetlenül magát. “Gyakran előfordul, hogy ha a szülők nem beszélnek az ágybavizelésről, a gyerekek azt hiszik, hogy ők az egyetlenek, akik ezzel küzdenek” – mutat rá dr. Howard J. Bennett, gyermekorvos és az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia tagja. Hozzáteszi: nyugtassuk meg a kicsit, hogy nincs egyedül, és hogy az ágybavizelés teljesen normális az ő korában.

Keressük fel a gyerekorvost

Meséljünk a gyermekorvosnak az ágybavizelésről, aki ezáltal nyomon követheti a jelenség előrehaladását, és javaslatokat tehet a helyzet kezelésére. Ha a gyermek ötévesnél idősebb, vagy ha az ágybavizelés hirtelen kezdődik, vitassuk meg szakemberrel, hogy lehet-e ennek bármilyen speciális oka – javasolja dr. Mark Wolraich, az Oklahomai Egyetem Egészségtudományi Központjának Gyermektanulmányi Divíziójának igazgatója. Fontos, hogy beszéljünk a lehetséges kiváltó tényezőkről – például húgyúti fertőzésekről, cukorbetegségről vagy akár stresszről – és az egyéb szóba jöhető okokról, valamint a kezelési lehetőségekről. Ne feledjük azonban, hogy sok esetben nincs fizikai oka az ágybavizelésnek. Előfordulhat, hogy csak később alakul ki a záróizmok akaratlagos visszatartásának képessége.

Biztassuk a gyereket a lefekvés előtti pisilésre

Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk lefekvés előtt mindenképp menjen ki a mosdóba, illetve próbáljuk meg rábírni erre közvetlenül elalvás előtt is. “Ha kiüríti a hólyagját, kisebb az esélye annak, hogy éjszaka pisilnie kell” – magyarázza Dr. Goldstein. Hozzáteszi: ez a technika nem “gyógyítja” az ágybavizelést, de hatékony módja lehet az ágy szárazon tartásának, méghozzá egész éjszakára. Egyes gyermekorvosok azt is javasolják, hogy néhány órával lefekvés előtt korlátozzuk a gyermek folyadékbevitelét is, így nagyobb eséllyel elkerülhetjük a balesetet.

Fő a pozitív hozzáállás

Érdemes megfontolnunk egy pozitív ösztönzési technika bevetését, amely tudatalatti szinten is működhet, segítve a gyermeket abban, hogy véget érjen az ágybavizelés. Készíthetünk például egy diagramot, vagy akár naptárban is jelölhetjük (matricával, mosolygós szmájlival) azokat a napokat, amikor sikerült szárazon maradnia. Ha pedig sikerült összegyűjteni mondjuk tíz matricát, jutalmazzuk meg valami aprósággal. “A pozitív szuggesztió ereje bizonyos gyerekeknél működik” – mondja Dr. Bennett. Ne feledjük viszont, hogy ágybavizelés esetén a jutalmat ne a büntetés váltsa.

Győződjünk meg arról, hogy nem székrekedés áll a háttérben

A székrekedés a húgyhólyag-problémák gyakori oka. Ha a közvetlenül a hólyag mögött található végbél tele van nagy vagy kemény székletdarabokkal, nagyobb nyomás nehezedik a húgyhólyagra. Ez a szerv instabilitását okozza, ami éjszakai (vagy akár nappali) bepisiléshez is vezethet – magyarázza dr. Bennett. Egyúttal azt javasolja, hogy figyeljük, milyen gyakran van a gyereknek nagydolga. Ha azt észleljük, hogy nem ürít naponta, vagy ha a széklete jellemzően kemény, növeljük a folyadék- és rostbevitelt. Az almalé, a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák mind jó lehetőségek a székrekedés enyhítésére, illetve a bélrendszer működésének elősegítésére.

Kislany Bepisilt Az Agyaba
Ha bepisil a gyerek, az számára is nagyon kellemetlen (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Ne nyúljunk rögtön gyógyszerekhez

A gyógyszeres kezelés is egy lehetőség, de ennek lehetnek mellékhatásai. Például a dezmopresszin nevű hatóanyag, amely eredendően csökkenti a képződő vizelet mennyiségét, fejfájást, arckipirulást, hányingert és ritka esetekben súlyos vizeletvisszatartási-problémákat okozhat. Egyes gyógyszerek ráadásul inkább a tüneteket szabályozzák, mint az ágybavizelést. “Amint a gyerek abbahagyja a gyógyszert, az ágybavizelés újra megindulhat” – mondja Dr. Bennett. Ezért mindenképp beszéljünk gyermekorvossal a rendelkezésre álló vényköteles gyógyszertípusokról.

Beszerezhetünk egy pisicsengőt

Az úgynevezett ágybavizelési riasztórendszerek használata nagyon egyszerű. Az érzékelőt csatlakoztassuk a speciális alsóneműre (amit szintén az adott pisicsengő forgalmazójánál vásárolhatunk meg), a riasztóberendezést pedig tegyük egy szabadon választott helyre. Ha vizelet kerül az alsóneműbe, azt az érzékelő érzékeli és a csengő jelezni/rezegni fog. A gyermek felébred a riasztásra és idővel kialakul nála az ébredési reflex, elmúlik az ébredési elégtelenség. Az alábbi videó a pisicsengő működését szemlélteti:

A hatékony ágybavizelési riasztórendszernél a riasztóegység nem a pizsamához csatlakozik, hanem az ágytól távolabb is elhelyezhető. Így csak akkor némítható el, ha a gyermek kikel az ágyból és kikapcsolja. A nedvességriasztó felébreszti a kicsit, amint benedvesíti az ágyat. Az alvás megszakítása arra készteti az agyat, hogy jobban szabályozza a hólyagot, és segít megelőzni a baleseteket.

A vízálló matracvédő is segíthet

Ha a pisicsengő és a gyógyszeres kezelés nem megfelelő, próbálkozhatunk egyszerűbb módszerekkel is: húzzunk az ágyra vízálló matracvédőt, illetve mindig készítsünk be tiszta pizsamát is a kicsi ágya mellé, hogy gyorsan átöltözhessen az éjszaka közepén. De akár bevonhatjuk őt a tiszta ágynemű felhúzásába is – ez segíthet neki felelősséget vállalni az ágybavizelésért. Hiszen még ha nem is szándékosan pisil be, akkor is tudatában van a balesetnek, amikor felébred. Ha segíthet kicserélni az ágyneműt, akkor úgy érezheti, hogy ő a megoldás, nem pedig a probléma része. Ezután nincs más hátra, minthogy lazítsunk és legyünk türelmesek: ez a szakasz nem tart örökké. A gyerekek szinte minden esetben kinövik az ágybavizelést.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix