Barion Pixel Cukorbetegség és mozgás? Igen! – Coloré

Cukorbetegség és mozgás? Igen!

2021. 09. 29.

Az egészség fenntartásának két alappillére az étkezés és a mozgás. A mozgás akkor is kifejezetten jó, ha cukorbetegségben szenved valaki.

Az egészségtudat azt a célt szolgálja, hogy a betegségek kialakulását megelőzzük. Ugyanakkor megoldást jelenthet abban az esetben is, ha egy betegség kialakult, de annak megszüntetése, tünetmentesítése, az élet jobbá és könnyebbé tétele a cél. A diéta és a mozgás sokak életét változtathatja meg. A cukorbetegek számára pedig kifejezetten javallott.

Mi is a cukorbetegség?

A szőlőcukor (más néven glükóz) a sejtek „benzinje”, amelyet étkezéseink során juttatunk be a szervezetbe, valamint a máj állítja elő. A hasnyálmirigy termeli az inzulint, amely segítségével a sejtekbe jut a glükóz. A májunk olyan, mint egy tároló, amely szükség esetén útjára bocsátja a glükózt és így a vércukorszint normalizálódik. Azonban, ha ez a folyamat nem működik megfelelően, akkor a szőlőcukor felhalmozódik a vérben.

Cukorbetegség és sport
Kép forrása: Pixabay

A zavar oka

A diabétesz kialakulásának oka lehet, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak, így nem termelődik inzulin és azt kívülről adagolva szükséges pótolni, amelynek az úgynevezett 1-es típusú cukorbetegséget okozza. Ez a típusú cukorbetegség leginkább gyerekeket és fiatal felnőtteket érinti. Nem ismert annak oka, hogy az 1-es típusú diabétesz miért alakul ki.

A 2-es típusú cukorbetegség általában idősebb korban jelentkezik. Habár ebben az esetben nem pusztulnak el az inzulintermelő sejtek, mégis zavar állhat be, a sejtek nem jól reagálnak az inzulinra (rezisztencia). A hajlam mellett az elhízás és a magas vérnyomás is kiváltó ok lehet.

Sportolás cukorbetegség mellett?

Lehetséges. Nagyobb odafigyelés szükséges akkor, ha diabétesszel küzd valaki, de sportolni nemcsak lehetséges, hanem kimondottan ajánlott. Mindezt azonban nagy körültekintéssel kell kivitelezni. Fontos kikérni az orvos véleményét. Minden testedzés előtt és után is szükséges a vércukorszintet megmérni. A közepes vagy magas érték esetén nem szabad belefogni a mozgásba. Még a hosszabb edzések is lehetségesek, azonban ilyenkor kisebb szüneteket szükséges beiktatni. Ha csapatban történik az edzés, akkor érdemes tájékoztatni a diabéteszről a társakat és az edzőt is, mert csak így tudnak időben segíteni, ha szükséges. A betegnél legyen vércukorszint mérő, szőlőcukor vagy egészséges nasi, bőséges folyadék, inzulin.

Gyerekek esetében szempont lehet, hogy az adott sportágban ki tudjanak teljesedni, azonban a tényleges testmozgással járó sportok jóval előnyösebbek, mint az erő- vagy az extrém sportok. Arra is törekedni szükséges, hogy a cukorbeteg ne maradjon egyedül sportolás közben.

Cukorbetegség és sport
Kép forrása: Pexels

A sport hatása

Az általánosságban elmondható minden sporttevékenységről, hogy csökkenti a vércukorszintet. Vizsgálatokból az is kiderült, hogy az étkezés előtt legalább fél órával befejezett, intenzív, de rövid edzések hatékonyabban csökkentik a vércukorszintet, mint a hosszabb ideig végzett testmozgás. A sportolás nem ugyanolyan mértékben csökkenti a cukorszintet. Még a sportolás után is annyira alacsony lehet a vércukorszint, hogy úgynevezett hipoglikémia alakulhat ki. Ennek az állapotnak jellemzője a gyengeség, a remegés, a szédülés. A tünetek észlelésekor azonnal abba kell hagyni a mozgást és szőlőcukorral kell a cukorszintet megemelni. A túlzottan magas vércukorszint esetén a hiperglikémia állapota lép fel, amely esetében ugyanúgy tilos a testmozgás.

Borítókép forrása: Pixabay