Barion Pixel 6 nevelési hiba, amit ne kövess el! – Coloré

6 nevelési hiba, amit ne kövess el!

2021. 01. 31.

A szakemberek óva intenek néhány nevelési hibától, amelyek a gyerekek pszichikai fejlődését károsíthatják.

Következetlenség

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, milyen fontos a következetesség a gyereknevelésben. Ezen keresztül tanulják meg ugyanis a gyerekek, hogy a tetteiknek bizony következményei vannak. „Ha a gyerek újra és újra elköveti ugyanazt a dolgot, legyen az akár jó, akár rossz, a szülőnek mindig ugyanúgy kell reagálnia. Ha a szülő következetlen, félelmeket generálhat a gyerekben, aki nem tudja, mikor mire számíthat” – írja a Redditen az egyik terapeuta a nevelési hibákkal kapcsolatban.

Soha ne szégyenítsd meg

A kritika nagyon fontos, ha építő és nem viszik túlzásba. Ha a szülő túl sokszor kritizálja, netán megszégyeníti a gyereket, ez egy idő után negatív hatással lesz az önbizalmára. „Előfordulhat, hogy a gyerek úgy érzi, meg sem érdemli a jó dolgokat, vagy azt, hogy boldog legyen és tisztelettel kezeljék” – vallja a terapeuta.

mother 1599653 640
Forrás: Pixabay

Ne a gyereken vezesd le a feszültséget

Mindenkinek van rossz napja, ez azonban nem lehet mentség arra, hogy a gyereket „vedd elő”, amikor éppen felidegesítettek a munkahelyeden. Ha a gyereken töltöd ki a mérged, anélkül, hogy valami súlyosat elkövetett volna, nem fogja érteni, miért vagy rá dühös, ettől pedig szintén sérülhet az önbizalma.

Érzelmi zsarolást még véletlenül se!

A gyerekek akkor is érezhetik biztonságban és szeretve magukat, amikor éppen vitatkoznak a szüleikkel. A vita maga nem ok arra, hogy passzív-agresszív módon viselkedj a gyerekkel vagy érzelmileg manipuláld. Szülőként azonban világossá kell tenned, hogy néhány viselkedési forma nem helyes és következményekkel jár.

Borítókép forrása: Pixabay