Otthoni feladatok a legkisebbeknek

2021. 09. 09.

Kisgyerekeknek izgalmas játéknak tűnnek azok az otthoni munkák, amiket mi csak azért végzünk el, mert „kell”. Ha megbízzuk őket egy koruknak megfelelő feladattal, a család felelős tagjának érzik magukat. De mi a megfelelő feladat egy 1-3 éves számára?

Mielőtt belevágnánk, ne felejtsünk el a kicsi méretéhez igazított eszközöket beszerezni. Ahogyan mi is csak nehezen tudnánk egy gyerekméretű seprűvel kitakarítani, neki is gondot okoznának a felnőttekre szabott szerszámok. Ha megfelelően felszerelkeztünk, indulhat a móka!

Ahol garantált a hálás fogadtatás

Vicces feladat például a kutya vagy cica megetetése már csak az azonnali pozitív visszajelzés miatt is, amit a gyerek a házi kedvencektől kap. Kezdetben te mérd ki a megfelelő mennyiségű száraztápot a lapátra, amit a kicsi tehet a tálba. Amint nő, és javul a mozgáskoordinációja, a vizestál megtöltését is rábízhatod.

Beautiful,little,girl,watching,her,puppy,eat,in,the,living
A kezdet nehéz lehet, de ne hagyd abba a próbálkozást! / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A virágokat is meg kell öntözni

Nem olyan látványosan hálásak, de azért a cserepes virágok öntözése is egy jó feladat. Itt fontos a pont jó méretű locsolókanna, amit a gyerek gond nélkül meg tud emelni, és amiből csak lassan csöpög a víz. Az első alkalommal azért jobb, ha egy felmosó is a közelben van. Megmutathatod a kicsinek, honnan tudja, hogy a növények szüksége van-e öntözésre. A nagyobbakat lassan az idő fogalmával is meg lehet ismertetni, amikor megtervezitek, mikor válik aktuálissá a következő locsolás.

Ismerkedjünk meg a zöldségekkel!

A játék már ott kezdődik, amikor együtt bevásároltok a piacon. A színek, a formák, a szagok, a zsivaj biztosan elbűvöli a kicsit. Otthon pedig az ő feladata elpakolni a zöldségeket és a gyümölcsöket. Közben pedig beszélgethettek is róluk, megbeszélhetitek, melyiket hogyan fogjátok elfogyasztani. Már a tányéron is ismerőként üdvözölhetik őket, és így még talán a neccesebb kelbimbó is lecsúszik.

Még könnyebben részt tud venni a munkában, ha beszerzel számára egy kisebb fellépőt, amivel feléri a konyhapultot.

A ruhahajtogatást is időben kell kezdeni

Ez is hasznos tudás, még akkor is, ha kamaszkorra általában semmi nyoma nem marad. Kezdjük a törülközőkkel, amit többször is lehet össze- majd széthajtogatni. Ha már jól megy, jöhet a következő szint: a saját ruhái összehajtogatása.

Housewife,with,children,folding,freshly,washed,towels,in,room
A törülköző hajtogatásakor is jól jön a segítség

A portörlés is vicces

Ehhez is csak egy kis tollseprűre van szükség, és bónuszként olyan helyeken is le lesz törölve a por, ahová a felnőttek soha nem néznek – egy kisgyerek szemmagasságában. Jobb híján egy mikroszálas törlőkendő is megteszi.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix