Barion Pixel Nem jön a baba? – ezekkel a módszerekkel segíthetjük a fogantatást – Coloré

Nem jön a baba? – ezekkel a módszerekkel segíthetjük a fogantatást

2024. 03. 07.

Amikor babára vágyunk mindenre képesek vagyunk, és ha mégsem érkezik meg a két csík a terhességi teszten egy világ omlik össze bennünk. Mutatjuk, hogy mivel segíthetjük a sikeres megtermékenyítést.

Küzdelem a babáért? Sajnos nagyon sok nő tudja, hogy mit jelent ez, hiszen a legtöbb hölgy életében elérkezik az a pillanat, amikor mindennél jobban vágyik rá, hogy anya lehessen, és egy kisbabát tarthasson a karjaiban. A várandóságra való vágyakozás sok párnak jelent komoly kihívást és érzelmi megpróbáltatást. Az akár több évig is eltartó próbálkozás és az egymást követő sikertelen hónapok után könnyű elveszíteni a reményt.

Szerencsére számos módon van lehetőségünk megtámogatni a szervezetünket a sikeres beágyazódás érdekében, de mindemellett a lelkünk egészségének fenntartásáról sem szabad megfeledkezni.

baba
kép forrása: Getty Images

A fogantatásra való várakozás sok nő életében kihívásokkal teli időszak, hiszen számtalan tényező befolyásolhatja a petesejt sikeres megtermékenyülését, majd beágyazódását. Fontos megjegyezni, hogy minden nő teste, szervezete, hormonháztartása és ciklusa teljesen egyedi, éppen ezért az a módszer, ami egyikünknél meghozza a várt sikert lehetséges, hogy másikunkál már nem fog működni.

Ha nem jön a baba…

Ha nem jön a várva várt gyerkemáldás érdemes néhány dolgot kipróbálni a siker érdekében.

Szakember felkeresése: Amikor hosszabb ideig tartó próbálkozás után nem sikerül a teherbeesés, fontos szakemberhez fordulni. A nőgyógyász mellett fontos lehet egy meddőségi szakértőt is felkeresni, aki segíthet kideríteni a sikertelenség esetleges okait, és azok orvoslásában is nagy segítséget nyúhthat.

Életmódváltás: Az egészséges életmód kulcsfontosságú a teherbeesés szempontjából is. A babatervezés első mozzanataként érdemes átgondolni a táplálkozásunkat, és kialakítani egy egészséges vegyes étrendet, ami nem csak az egészséges testsúly elérése érdekében fontos, hanem azért is, hogy a szervezetünket feltöltsük megfelelő vitaminokkal és nyomelemekkel. Az egészséges táplálkozás és megfelelő mennyiségű folyadék – főként víz – fogyasztása mellett mindenképpen ajánlott a heti többszöri testmozgás beiktatása, valamint a dohányzás és az alkohol fogyasztás elerülése.

Ovulációs monitorozás: Az ovulációs tesztek alkalmazása nagy segítséget nyújthatnak, hiszen pontosan megmutatják, hogy melyek azok a termékeny napok, amikor nagy eséllyel teherbe eshetünk. Ezzel együtt érdemes fokozott figyelemmel illetni a menstruációs ciklust és a test legapróbb jelzéseire is odafigyelni, szokatlan tünet észlelése esetén pedig azonnal orvoshoz kell fordulni.

Stresszmentes hétköznapok: A stressz, ahogy az élet minden más területét sajnos a fogantatást negatívan befolyásolhatja. A felfokozott stressz megváltoztatja a hormonok szintjét, ami a legtöbb esetben megakadályozza a sikeres megtermékenyülést, sőt akár olyan betegségekhez is vezethet, amik akár gyógyszeres kezelést is igényelhetnek. Ilyen lehet a PCOS, az endometriózis vagy akár az inzulin rezisztencia. A meditáció vagy a rendszeres jóga remek segítség lehet abban, hogy az ép testben ép lélek lakjon.

Pszichológus, esetleg terápia: A teherbeesés nehézségei mindkét felet egyaránt érzékenyen érinthetik. Fontos, hogy a párok őszintén tudjanak erről beszélni egymással, és megosszák egymással félelmeiket, bánatukat. Szükség esetén érdemes szakember segítségét kérni és akár párterápiába kezdeni. Az összetartó, feltétel nélküli szereteten alapuló párkapcsolat pozitív hatással van a teherbeesésre is.

baba
kép forrása: Getty Images

Alternatív módszerek: Számos alternatív terápia létezik, amelyek segíthetnek a baba fogantatásában. Akupunktúra, masszázs és egyes gyógynövénykészítményeket is érdemes kipróbálni, de akár egy kineziológus segítségét is érdemes megfontolni, hiszen akár generáviók óta hordozott stresszek is negatív hatással lehetnek a baba érkezésére.

Nyitókép forrása: Getty Images