Barion Pixel Ilyen hatással van Mozart zenéje a kisbabákra – Tudósok vizsgálták a muzsika erejét – Coloré

Ilyen hatással van Mozart zenéje a kisbabákra – Tudósok vizsgálták a muzsika erejét

2023. 09. 01.

Mint kiderült, Mozart altatódala hasznunkra lehet, ha kisbaba van a háznál, ugyanis csökkentheti a fájdalmukat.

A kutatók ezúttal Mozart zenéjét és a kisbabákat vizsgálták, jelesül azt, hogy a zene mennyire hatékony a babák esetében, hogy ha fájdalmat érzékelnek. Mint kiderült, a zeneszerző altatójának lejátszása segített csökkenteni a fájdalmat, amit az újszülöttek a sarkukon elvégzett vérvizsgálat során tapasztaltak. Ennek értelmében a zene hatékony fájdalomcsillapító lehet a kisebb beavatkozáson áteső újszülötteknél.

A Mozart-vizsgálat kisbabáknál

A kutatók 100 csecsemőt vizsgáltak. Mindegyik babát rutinszerűen szűrték sárgaságra és PKU-ra, így a sarkukat mindenképpen megszúrták volna. Mielőtt azonban ez megtörtént, egy kevés cukoroldatot kaptak két perccel a szúrás előtt.

Ezt követően egy zajszűrő fejhallgatót viselő orvos értékelte a csecsemők fájdalomszintjét a sarokszúrás előtt, alatt és után. A fájdalomszintet a babák arckifejezése, a sírás mértéke, a légzés, a végtagmozgások és az éberségi szint alapján határozták meg. A száz vizsgált csecsemő közül 54-en a szúrás előtt, alatt és után is Mozart Altatódalának hangszeres változatát hallgatták összesen húsz percig. A vizsgálat alatt ügyeltek arra, hogy a babák ugyanolyan félhomályos környezetben legyenek, így ez nem befolyásolhatta az eredményeket.

A csecsemők fájdalmát nullától hétig pontozták, és az eredmények azt mutatták, hogy a Mozartot hallgató csecsemők fájdalma jóval alacsonyabb volt azokénál, akiknek nem tettek be zenét. Az altatódalt hallgató csecsemők fájdalompontszáma négy volt a vizsgálat alatt, nulla egy perccel az eljárás után, és nulla két perccel utána.

A vizsgálat alapján kiderült, hogy Mozart zenéje enyhítette a kisbabák fájdalmát / Kép forrása: Choreograph / Getty Images
A vizsgálat alapján kiderült, hogy Mozart zenéje enyhítette a kisbabák fájdalmát / Kép forrása: Choreograph / Getty Images

Abban a csoportban, amelyik nem hallgatott altatódalt, a fájdalom pontszáma ugyanezekben az időpontokban hét, 5,5 és kettő volt, így a különbség jelentős.

A két csoportba tartozó csecsemők átlagos fájdalompontszámai között három perccel az eljárás után nem volt különbség, így eddigre mindenképp elmúlt a szúrás okozta kellemetlenség.

A tudósok szerint a jövőbeni kutatásokkal azt is vizsgálhatnák, hogy a szülői hangok felvételei is csökkentik-e az újszülöttek fájdalmát kisebb beavatkozások során.

Forrás: Independent.

Nyitókép forrása: Pixabay