Barion Pixel Nem feltétlenül szervi gond okozza a férfimeddőséget: 5 szokás, ami egészségesen tart – Coloré

Nem feltétlenül szervi gond okozza a férfimeddőséget: 5 szokás, ami egészségesen tart

2022. 05. 10.

Bár a férfimeddőség legtöbb típusa nem megelőzhető, az életmód jelentősen befolyásolja a termékenységet. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

Mivel a közbeszéd többet foglalkozik a nőket érintő meddőséggel, kevesen tudják, hogy a férfimeddőség jóval gyakoribb jelenség, mint hinnénk, hatból átlagosan egy párt érint, a kutatók becslései szerint pedig minden harmadik sikertelen teherbeesés a férfi terméketlenségének köszönhető. Ez sajnos nem minden esetben kezelhető, bizonyos lépésekkel mégis lehetséges közelebb kerülni a gyermekáldáshoz.

Mit értünk pontosan termékenység alatt a férfiak esetén?

A termékenység kifejezés az emberek orvosi segítség nélküli szaporodási képességére utal. Akkor beszélünk férfimeddőségről, ha az érintett nem tudja teherbe ejteni partnerét. A sikeres megtermékenyítés jellemzően a hímivarsejtek minőségétől függ, ám a meddőség időnként a szexuális funkciókkal, máskor pedig a sperma minőségével kapcsolatos problémák miatt alakul ki. Íme néhány példa:

Libidó: más néven szexuális vágy. Bizonyos ételeket vagy étrend-kiegészítőket, amelyek állítólagosan növelik a libidót, afrodiziákumoknak nevezünk.

Erektilis diszfunkció: ismertebb nevén impotencia vagy erekciós zavar.

Spermaszám: a sperma minőségének fontos szempontja a spermiumok száma vagy koncentrációja egy adott mennyiségű spermában.

A spermiumok mozgékonysága: az egészséges spermiumsejtek alapvető funkciója az úszás képessége. A spermiumok mozgékonyságát a spermamintában lévő mozgó spermiumsejtek százalékos arányában mérjük.

Tesztoszteronszint: sokaknál a férfi nemi hormon, a tesztoszteron alacsony szintje felelős a terméketlenségéért. A férfimeddőségnek ugyanakkor több oka is lehet, és függhet a genetikától, az általános egészségi állapottól, a fittségtől és az étrendtől.

Férfimeddőség megelőzése természetes módszerekkel

A rendszeres mozgás fontossága

Amellett, hogy jót tesz általános egészségének, a rendszeres testmozgás növelheti a tesztoszteronszintet és javíthatja a termékenységet. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a rendszeresen sportoló férfiak tesztoszteronszintje magasabb, a sperma minősége pedig jobb, mint azoké, akik egyáltalán nem mozognak. A túl sok testmozgás azonban éppoly kerülendő, mint a túl kevés, mivel az ellenkező hatást válthat ki, és potenciálisan csökkentheti a tesztoszteronszintet. A megfelelő mennyiségű cink bevitele minimálisra csökkentheti ezt a kockázatot. Ha valaki ritkán sportol, de szeretné javítani termékenységét, tekintsen elsődleges prioritásként a fizikai aktivitásra.

Megfelelő C-vitamin-bevitel

Egyes kutatási eredmények szerint az antioxidáns-kiegészítők, például a C-vitamin szedése javíthatja a termékenységet. Az oxidatív stressz, vagyis amikor a reaktív oxigénfajták (ROS) szintje eléri a káros szintet a szervezetben. Ez akkor fordul elő, ha a szervezet saját antioxidáns védekező képessége túlterhelt valamilyen betegség, idős kor, egészségtelen életmód vagy a környezeti szennyeződések miatt (14, 15, 16). A ROS folyamatosan termelődik a szervezetben, de egészséges életmóddal kordában tartható. Míg a ROS magas szintje elősegítheti a szövetek sérülését és gyulladását, növelve a krónikus betegségek kockázatát.

Szintén bizonyított, hogy az oxidatív stressz és a túlzottan magas ROS szint férfimeddőséghez vezethet. Elegendő antioxidáns, például C-vitamin azonban bevitele segíthet ellensúlyozni ezeket a káros hatásokat, míg kutatások szerint a C-vitamin-kiegészítők javíthatják a sperma minőségét: egy meddő férfiakon végzett vizsgálat kimutatta, hogy 1000 mg-os C-vitamin-étrend-kiegészítő napi kétszeri bevétele legfeljebb két hónapig 92 százalékkal növelte a spermiumok mozgékonyságát és több mint 100 százalékkal a spermiumok számát. Ezenkívül 55 százalékkal csökkentette a deformált hímivarsejtek arányát.

Egy másik, indiai ipari munkásokkal végzett megfigyelés szerint 3 hónapon keresztül heti ötször 1000 mg C-vitamin bevitele megvédheti a ROS által okozott DNS-károsodást a spermiumokban. A C-vitamin-kiegészítők emellett jelentősen javították a spermiumok számát és mozgékonyságát, miközben csökkentették a deformált hímivarsejtek számát. Összességében ezek az eredmények arra utalnak, hogy a C-vitamin fokozhatja a termékenységet oxidatív stresszben szenvedő, meddő férfiaknál. Mindazonáltal további ellenőrzött vizsgálatokra van szükség, mielőtt konkrét állításokat fogalmazhatnánk meg ezzel kapcsolatban.

Férfimeddőség Sperma
Az alacsony spermaszám vagy a sperma hiánya mögött számos ok állhat (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Relaxáció, stresszcsökkentés

A stressz csökkentheti a szexuális kedvet és ronthatja a termékenységet . A kutatók úgy vélik, hogy a kortizol hormon részben magyarázatot adhat a stressz ezen káros hatásaira. A hosszan tartó stressz megemeli a kortizol szintjét, ami erősen negatív hatással van a tesztoszteronra. Amikor a kortizol emelkedik, a tesztoszteronszint általában csökken. Míg a súlyos, megmagyarázhatatlan szorongást jellemzően gyógyszeres kezeléssel kezelik, a stressz enyhébb formái relaxációs technikákkal csökkenthetők. A stresszkezelés lehet olyan egyszerű, mint egy séta a természetben, meditáció, edzés vagy barátokkal való időtöltés.

Megfelelő D-vitamin-bevitel

A D-vitamin egyaránt fontos a férfi és női termékenység szempontjából, az ugyanis szintén növelheti a tesztoszteronszintet. Egy megfigyeléses tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin-hiányos férfiaknál nagyobb valószínűséggel alacsony a tesztoszteronszint. Egy 65 alacsony tesztoszteronszintű és D-vitamin-hiányos férfi részvételével végzett kontrollos vizsgálat alátámasztotta ezt a felvetést. Naponta 3000 NE D3-vitamin bevétele 1 évig azonban körülbelül 25 százalékkal növelte a tesztoszteronszintjüket. A magas D-vitamin-szint összefüggésben áll a spermiumok nagyobb mozgékonyságával, a kutatási eredmények ugyanakkor ellentmondásosak.

Elegendő cinkbevitel

A cink egy esszenciális ásványi anyag, amely nagy mennyiségben megtalálható az állati eredetű élelmiszerekben, például húsban, halban, tojásban és kagylókban. Az elegendő cinkbevitel a férfiak termékenységének egyik alapköve. Megfigyeléses vizsgálatok azt mutatják, hogy az alacsony cinkszint vagy -hiány alacsony tesztoszteronszinttel, rossz spermaminőséggel és a férfimeddőség fokozott kockázatával jár. Ezenkívül a cinktartalmú étrend-kiegészítők szedése növeli a tesztoszteronszintet és a spermiumok számát, illetve csökkenthetik a túlzott mennyiségű, nagy intenzitású edzéssel összefüggő csökkent tesztoszteronszintet. Az viszont még hátravan, hogy ezt a megfigyelés ellenőrzött kísérletekkel is bizonyítható legyen.

További tippek a spermiumok számának, minőségének javítására

Életmódváltás: az egészségtelen életmód rontja az általános egészségi állapotot, beleértve a termékenységet is.
A súlyfelesleg leadása: a túlsúly gyakran meddőséggel jár. Ha a kezelőorvos azt gyanítja, hogy a testsúly összefügghet a férfimeddőséggel, akkor célszerű a segítségét kérni az életmódváltáshoz.
Az alkoholfogyasztás minimalizálása: a túl sok alkohol csökkentheti a tesztoszteronszintet és ronthatja a sperma minőségét.
Elegendő folsavbevitel: néhány tanulmány azt mutatja, hogy a túl kevés folsav ronthatja a sperma minőségét.

Férfimeddőség Ellen Sport
Bizonyos életmódbeli változtatásokkal csökkenthető a férfimeddőség lehetősége (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)


Minőségi alvás: a megfelelő alvás elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez. Egyes tanulmányok összefüggésbe hozták a rossz minőségű alvást a gyenge spermaminőséggel.
Diófélék fogyasztása: úgy tűnik, hogy sok antioxidánsban gazdag étel, például dió fogyasztása javítja a termékenységet.
Étrend-kiegészítők szedése: egyes tanulmányok szerint például a Q10 koenzim javítja a sperma minőségét.
Mérsékelt szójafogyasztás: a szója izoflavonokban gazdag, amelyek összefüggést mutatnak az alacsony minőségű spermával.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix