Barion Pixel 5 betegség, amire megoldást jelent a gyógyfürdő – Coloré

5 betegség, amire megoldást jelent a gyógyfürdő

2022. 05. 01.

A gyógyfürdő egyenlő a pihenéssel, a masszázzsal, a stressz levezetésével. Ezek mellett azonban több olyan dolog is van, amiben a termálvizek segítségükre vannak, hiszen különböző, kellemetlen betegségeket kezelnek, természetes módon.

Magyarországon a gyógyfürdők története több, mint kétezer éves múltra tekint vissza: nemcsak Budapest-szerte, hanem az egész országban több rom tanúskodik arról, hogy őseink is éltek a természet adta lehetőségekkel. Az első írásos dokumentum 1587-ből való, amikor is arról számoltak be, hogy a mai Gellért fürdő területén forró, kék víz jött a földből. A fürdők ugyan modernizálva vannak, mégis ügyeltek arra, hogy gyógyulás közben a szemünket is kényeztessük pompázatos épületekkel, képekkel és emlékekkel. Magyarország csodaszép gyógyfürdőkkel rendelkezik, nem véletlen tehát, hogy rendkívül népszerű a külföldi- és belföldi turisták közt egyaránt.

Így fürödtünk régen

Régebben a napi higiénia nem volt az élet része, így a fürdő leginkább azt a célt szolgálta, hogy havonta vagy hetente egyszer az emberek lemossák magukról a rájuk rakódott koszt. Ahogy haladt az idő, és egyre fontosabbá vált a tisztaság, megjelentek a fürdőszobák, ám még a 20. század végén is nem kevés olyan háztartás létezett, ahol nem járt ilyen helyiség a házhoz, így a fürdő akkoriban is népszerű volt. Az igazi fordulat akkor következett be, amikor az emberek már csak pihenésre és gyógyulásra használták ezeket a helyeket, melyre a turizmus is gyorsan reagált, kifejezetten fürdős utakat létrehozva.

Magyarország csodás gyógyfürdőkkel büszkélkedhet
Magyarország csodás gyógyfürdőkkel büszkélkedhet / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2019-ben több, mint tízmillióan foglaltak szállást valamely gyógyfürdőnkben, melyek közül kilencmillió külföldi turista volt.

A gyógyvizek titka

Országunk gyógyvizei európai szinten is igencsak elismertek. Titkuk a kémiai összetételükben rejlik, mely alapján gyógyhatásúnak minősítik a vizeket a szakértők. Nemcsak fürdésre alkalmasak, hanem belső fogyasztásra is: némelyiket inni is lehet, hogy belülről végezze el a gyógyító munkát. A pajzsmirigy-betegséggel küzdőknek például kifejezetten ajánlott a gyógyvíz ivása

  1. Kiváló fájdalomcsillapító hatásuk van!

A gyógyvizek általában bővelkednek kénben, így fájdalomcsillapítóként is hatékonyan működnek. Az ízületi fájdalmakat, illetve a test bármely területén jelentkező fájó érzést csökkentik, továbbá az anyagcsere működésére is jó hatásuk van.

2. Bőrbetegséggel a vízbe?

Az ember azt gondolná, hogy a bőrbetegség pont olyan, amivel mellőzni kellene a fürdők használatát, ám ez tévedés. Azon túl, hogy a sebek gyógyulása gyorsabbá válik, a bőr puhább és bársonyosabb lesz a gyógyvízben való áztatástól. A gyulladt bőr a vízben található kéntől hamar megnyugszik, ezért kiválóan alkalmas a pikkelysömör tüneteinek enyhítésére. Ha a bőr nedvezik és gennyes, akkor viszont tényleg kerülni ajánlott a másokkal való közös fürdést, hiszen ezzel megfertőzhetjük a körülöttünk lévőket.

A barlangfürdők nem mindennapi élményt nyújtanak
A barlangfürdők nem mindennapi élményt nyújtanak / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

3. Gyógytorna a felszín alatt

Ha mozgásszervi betegséggel találjuk magunkat szemben, akkor is a fürdő jelenti a gyógyírt, ám ebben az esetben önmagában az áztatás nem elegendő: a víz alatti tornával és masszázzsal tehetünk róla, hogy szervezetünk hamarabb regenerálódjon.

4. A gyógyfürdő a csontritkuláson is segít!

Ha csontunk erősítésére van szükség, a gyógyvíz erre is kiváló megoldást nyújt. A nyári időszakban akár a Nap erejére is számíthatunk: ha a gyógyvizet a napsugarak szárítják fel, D-vitaminból is bőven juttatunk a szervezetünkbe, ami segíti a kalcium beépülését csontjainkba.

5. Jóddal és brómmal a reuma ellen!

A jódban és brómban bővelkedő fürdők kifejezetten hatékonyak a reumás panaszokkal küzdőknek. Ennek ellenére ügyeljünk rá, hogy ha nagyon gyulladtak az ízületek, kérdezzük meg orvosunk véleményét, mielőtt saját magunkat kezdenénk kúrálni, hiszen sok esetben többet ártunk a meleg vízzel, mint amennyit használunk.

Akár nőgyógyászati betegségeket is kezelhetünk a fürdőzéssel
Akár nőgyógyászati betegségeket is kezelhetünk a fürdőzéssel / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mikor árt?

Ugyan sok mindenre jók a fürdők, a szívbetegeknek figyelniük kell, hogy ne menjenek túl meleg vízbe, hiszen a magasabb hőmérséklet miatt az erek kitágulnak, ezáltal szédülést okozva. A rákos betegek is hátrányt szenvedhetnek a meleg víztől, csak úgy, mint a máj-vagy vesebetegségben szenvedők, továbbá kismamáknak sem ajánlott szabadidős tevékenység.

Érdemes kihasználni a természet ajándékát, ám csakúgy, mint minden más hasonló gyógymód esetében, orvosunkkal előre egyeztetve belevágni a kúrába.