Baba-mama közelség, avagy a hordozókendő hatásai

2021. 09. 19.

Elveszítette már érvényét az a gyermeknevelési tanács: „hagyni kell sírni a babát, majd megnyugszik.” Helyette inkább: hordozd!

Ahogy változik a világ, az az anyaság kérdésében és a gyermeknevelésben is megmutatkozik. Egyetlen állandóság van: a legjobbat szeretnék gyermekeiknek nyújtani. A mai nőknek ugyanúgy sok a feladatunk a háztartásban és talán még munkájukban is a gyermeknevelés mellett. A síró baba hangja frusztrálja az anyukát, de az egész családot is. Ennek megszüntetése érdekében is jó szolgálatot tölthet be a hordozókendő. Az anyukára felkötözött anyagrabban pihenő babával akár a házimunka is végezhető. A fizikai kontaktus a legnyűgösebb babára is jó hatással van.

Több, mint anyagdarab

A babák kendőben való hordozása a legtermészetesebb és egyben ősi módszer, sokáig nem léteztek ugyanis babakocsik. Azonban nem mindegy, hogy milyen a kendő. A legfontosabb szempont annak anyaga és szövése. Arra a legalkalmasabb a keresztsávoly szövésű, amely azt a lehetőséget biztosítja, hogy az anyag ne nyúljon meg semelyik irányba, vagyis a babát megfelelően tartsa. Érdemes arra is figyelni, hogy a hordozókendő szegése minél szélesebb legyen, mert így nem fogja vágni a baba testét. Ügyelni kell a hosszúságra is. A minél hosszabb kendő a legjobb, habár a megkötése tanulást igényel. Mégis azért kell a hosszabban gondolkodni, mert az akár már újszülött kortól használható. Érdemes azt is tudni, hogy nem mindegyik kendő alkalmas az újszülöttek hordozására.

Hordozókendő
Kép forrása: Shutterstock

Meg sem kell a babának születnie ahhoz, hogy a kendőt már használhassuk. Az egyre növekvő pocakot is megtarthatja, ha ügyesen használjuk. Ezzel a gerincre nehezedő nyomáson enyhítünk. A szülés előtti hordozókendő használatával gyakorlatra teszünk szert, így nagyobb rutinnal és magabiztosabb használatra ad lehetőséget. A kendővel való folyamatos érintkezés lehetővé teszi, hogy az anyag átvegye az édesanya illatát, amely megnyugtatja a babát.

A hordozás testi és lelki előnyei

Egyre többször láthatjuk az anyuka testére felkötözött kendőben csücsülő babát, amint együtt vásárolnak vagy ügyet intéznek. A látvány még lehet furcsa és idegen, amelyet sokan úgy ítélnek meg, hogy az csak az anya számára ideális. Vajon a baba számára jó mindez?

Először is azt érdemes tisztázni, hogy ha gyakran sírni hagyjuk a babát, az frusztrációt, szorongás kelt a babában, amely egész elétét befolyásolható tényező lehet. Tehát a hordozással nem lehet elkényeztetni egy kisbabát. A hordozott babának nem kell mellőznie az édesanya társaságát miközben a nő is tudja folytatni mindenféle tevékenységét. Ez a gyermek szocializációját is segíti. A baba hordozása során a kötődés erősödik baba és mama között.

Bármennyire is kényelmetlennek tűnik a kendőben való ücsörgés, de a baba számára nem az. A jól megkötött kendő ugyanis megtartja a kicsi gerincét, de a végtagok mozgásának teret ad. A csípőfejlődésre például olyan jó hatással van, hogy a hordozással akár még a csípőficam is megelőzhető, az esetlegesen megjelent ficam pedig jól kezelhető.

A kendőben való hordozáskor, az anya mozgásának köszönhetően a baba idegrendszere is fejlődik, hiszen az anya és ezáltal a gyermeke testhelyzete is folyton változik. Emellett az egyensúlyérzékre és a tapintásra is hatással van. A babát hordozni úgy érdemes, hogy a kicsi teste az anya (szülő) felé fordul, amely hasonlatos az anyaméhben történő fejlődéshez.

A hordozás mikéntjei

A babát kendőben hordozni lehet elöl, háton és a csípőn is, de a leggyakoribb az elöl alkalmazott hordozás, mert könnyen rálátunk a babára. Ugyanakkor megnehezíti a végzett munkát, hiszen a baba mindig előttünk van.

Hordozókendő
Kép forrása: Shutterstock

A csípőn hordozás is megfelelő, azonban ez a féloldalas megterhelés a gerincnek nem a legjobb, ezért hosszú távon nem is ajánlott mód. A háton történő hordozás megvédi a gerincet a megterheléstől, a baba is élvezi a jobb kilátást, de a nehézséget az adja, hogy nem látjuk a babát.

A legtöbben azt gondolják, hogy csak a kicsi csecsemőket lehet kendőben hordozni, pedig ami igazán mérvadó, az a gyermek súlya lehet.

Borítókép forrása: Shutterstock