Barion Pixel A gyermeklélek labirintusában – hová forduljunk, ha a fájdalma nem testi? – Coloré

A gyermeklélek labirintusában – hová forduljunk, ha a fájdalma nem testi?

2021. 07. 16.

A szülőknek sok kihívással kell megküzdeniük, mire gyermekükből talpraesett felnőtt lesz. Ha lázas, elviszik a gyermekorvoshoz. Ha a foga fáj, felkeresik vele fogorvosukat. De hová forduljanak, ha szokatlanul búskomor, szorong, dühkitörései vannak, trauma érte, túl magányos vagy épp agresszív. Ki segíthet ha a gyermek lelke fáj?

Amikor gyermekünknél az merül fel, hogy nem testi, hanem lelki nehézségei vannak, sokszor tanácstalanul állunk, hogyan tovább. Először mindig a gyermekorvosnál kezdjünk, ellenőrizni, hogy biztos nem valami testi oka van a „bajnak”.

Ha gyerekünknek valószínűleg pszichoszomatikus tünetei vannak, azaz gyaníthatóan lelki okokra visszavezethetőek, érdemes felkeresni abban az intézményben, ahova a gyerek jár az óvoda-, vagy iskolapszichológusokat. Tőlük informálódhatunk, hogy a tünetek iskolai környezetben is jelen vannak-e, illetve ők végezhetnek előzetes felmérést, segíthetnek összegyűjteni a releváns információkat, és amennyiben szükséges, akkor megtalálni a megfelelő irányt gyerekünk segítéséhez. Az óvodai és iskolai dolgozók gyakran rövid tanácsadást is vállalnak, támogató beszélgetéseikkel megerősítve gyerekünket az intézményi környezetben.

Ha nincs ilyen jellegű szolgáltatás az intézményünkben, lehetőségünk van a körzeti pedagógiai szolgálatot tanácsadásért felkeresni, ahol a szakemberek változatos témákban tudnak segíteni.

Child,sitting,on,a,pouf,,talking,with,a,psychologist
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Ha gyermekünk lelki gondjain kell segíteni, sokféle megoldásra kaphatunk javaslatot, utalást. Ehhez azonban fontos tisztázni, mi a különbség pszichológus és pszichiáter között, hiszen sokszor az elnevezések is zavart okozhatnak.

A pszichológus bölcsészethez tartozó diplomát szerez, majd végezhet szakirányú képzést klinikai környezetben, de nem ír fel gyógyszereket és a klasszikus értelemben nem diagnosztizál. Számos módszert sajátít el, melyek segítségével támogatja kliensei fejlődését és önálló megoldások megtalálását.

A képzett gyermekpszichológus szakemberek változatos eszköztárral rendelkeznek, amivel megnyitják a tüneteket produkáló kiskorú kommunikációs csatornáit, és a játékok, rajzok világán keresztül közelebb juthatnak a zavar okához anélkül, hogy a gyerekek tortúrának élnék meg. Itt nem arról van szó, hogy „megjavítja” a gyereket, illetve nem is nevelik, inkább a hosszú tanulási évek alatt elsajátított komplex eszköztárral képesek a gyerekek nyelvén kommunikálni, ezáltal feltérképezni a tüneteket, okokat, és kezelni is, ha lelki elakadások vannak a háttérben, továbbá képes a szülőknek segítséget nyújtani a fejlődést támogató családi körülmények megteremtésében.Érdemes olyan szakembert keresni, aki összefogja a vizsgálatokat, közösen dolgozik más szakemberek bevonásával a félrekezelések kizárása végett.

A pszichiáter elsősorban szakorvos, aki orvosi egyetemet végzett és aztán szakosodott a pszichiátria felé. Egy pszichiáter jogosult diagnózist felállítani és annak alapján gyógyszeres kezelést felírni a pácienseinek, amely mellett alap pszichoterápiát is folytat. Kiemelten olyan kórképekkel foglalkozik, amelyekhez szükséges és rendelhető gyógyszeres kezelés például a depresszió súlyosabb formái, a skizofrénia, szorongás súlyosabb esetei, pánikbetegség stb.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix