Edd magad egészségesre és ha szempont a hajad megtartása, akkor fogyassz olyan alapanyagokból, amelyek a hajnövekedésért is tesznek.
Sovány húsok
A haj építőanyaga a fehérje, ezért annak pótlása kulcsfontosságú. A baromfi és más sovány húsok fogyasztásával mindez egyszerűen és gyorsan kivitelezhető. Ráadásul a húsok vasban is gazdagok, így megállíthatják a hajhullást. A vörös hús pedig különösen gazdag cinkben, így érdemes az étrendet azzal is színesíteni.
A marha- és baromfihús természetes módon juttat szervezetünkbe fehérjét, azonban arról se feledkezzünk meg, hogy olyan aminosavakkal is ellátnak, amelyet a test önmaga nem tud előállítani. És ugyancsak bővelkednek kalciumban, magnéziumban, vasban és vitaminokban is.
A csontból készült ételek – akár csontleves, pörköltek – pedig kollagénben is gazdag.
Zöldségek közül a leveles
A zöldségek vitamin- és rosttartalma miatt nagyon fontos élelmiszerünk, de a zöld levelesek, mint a spenót, a kelkáposzta javítják a haj egészségét. A spenót ráadásul vasat is bőven tartalmaz. A vas azért nagyon fontos, mert abban segít, hogy elegendő oxigénhez jussanak a sejtek, ezzel támogatva a hajnövekedést. Ha a szervezetben vashiány lép fel, az a haj növekedését is negatívan befolyásolhatja.
Hal
Hazánkban méltatlanul mellőzött étel a hal. Jóformán csak a karácsonyi étrend során fogyasztjuk, pedig tele van értékes fehérjével, B-, D-vitaminnal, vassal. Ezek mindegyike a haj erejét és fényét szolgálja. A hajszálak sűrűségéért is érdemes lazacot, szardíniát fogyasztani, mert omega-3 zsírsavat tartalmaznak.
Bogyós gyümölcsök
Magas C-vitamin és antioxidáns tartalmuk miatt a haj védelmét segítik, valamint fényt adnak.
A vizet ugyan nem soroljuk az élelmiszer kategóriájába, de a szervezetünk egészséges működéséhez és alapvetően az élethez nélkülözhetetlen. A test megfelelő hidratálása az egészséges hajhoz is hozzájárul.