A hüvelyflóra egészségét több minden befolyásolja, így az étkezés is!
A hüvelyflóra egyensúlyának felborulás kellemetlen állapot, amely intimfertőzések kialakulásához vezet. Ezeknek két nagyobb csoportját különböztetjük meg, a gombás és a bakteriális fertőzést, amelyek különböző tünetekkel járnak. Mindkét esetben a hüvely pH-értéke eltér az optimális savas tartománytól, a hüvely védelméért felelős tejsavbaktériumok száma jelentősen lecsökken, ezért a kórokozók elszaporodnak. A hüvelygomba esetében a Candida albicans túlszaporodása okozza a betegséget.
Van valami, ami mindkét betegség kialakulásában szerepet játszhat, ez pedig az étkezés, azon belül is a cukorfogyasztás.
Karácsonyi túlevés: nem csak a mérleg nyelve fogja megérezni!
A hüvely mikroflórájának egyensúlya igen érzékeny, felborulása mögött több ok állhat a stressztől a rossz ruházaton át az elhízásig, a karácsony közeledtével pedig leginkább a túlzott cukorfogyasztás veszélyezteti a szervezetünk egyensúlyát. A hideg hónapokban általában gyengül az immunrendszerünk, ezért fokozottan kell figyelnünk magunkra!
Mi alkotja és mi boríthatja fel hüvelyflóra érzékeny egyensúlyát?
Tudtad? A hüvely nem steril, csíramentes közeg, hanem különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) alkotják, köbmilliliterenként körülbelül kétmilliárd.
Tudtad? A hüvelyi mikrobiom elsődleges lakói a Laktobacillusok, ezek alakítják a sejteken keresztül érkező cukrot tejsavvá, biztosítva ezzel a kórokozók féken tartására alkalmas savas, 3,8-4,2 közötti pH-értékű hüvelyflórát.
Tudtad? A természetesen savas pH-érték megváltozása kedvező életteret biztosít a gombák és baktériumok szaporodásának.
Tudtad? A Candida gombák a normál hüvelyflóra részei, savas pH-jú közegben nem képesek szaporodni. Betegséget csak akkor okoznak, ha a lúgosabb irányba mozduló pH mellett elszaporodnak. A cukorbetegség egyik leggyakoribb velejárója a gombás hüvelyfertőzés, ami viszkető, fájdalmas, égő érzéssel, és túrós vagy kenőcsszerű, szagtalan váladékozással jár.

Rövid és hosszú távú hatások
A karácsony hagyományosan a nagy, közös vacsorák, a finom ételek és italok, csodás desszertek időszaka, nem beszélve a szaloncukorról! Az intimegészség fenntartásában is kiemelkedő szerepe van a táplálkozásnak, és ez karácsonykor sincs másként. Az élesztős, cukorral teli édességek, mint a bejgli, a csokoládék, vagy a házi sütemények jó része, komoly kihívást jelentenek a gyomornak, a hasnyálmirigynek, és a magas vércukorszint immungyengítő hatása érinti az intimtestrészeket és a hüvelyflórát is. Nem kevésbé hat rosszul egészségünkre az alkoholfogyasztás, mivel az alkoholos italoknak gyakran magas a cukortartalma, valamint gyengíti immunrendszerünket is.
Rövid távon ez az időszak sokkal nagyobb kockázatot jelent a gombás és bakteriális fertőzések szempontjából, hosszú távon pedig megnövekszik a cukorbetegség kialakulásának esélye.
Teljesen érthető azonban, hogy senki sem szeretne kimaradni az ünnepi falatozásból, ezért néhány kisebb változtatással jelentősen csökkenthetjük a bevitt cukor mennyiségét, ezáltal az intimterületet érintő problémák kialakulásának veszélyét.
Karácsonyi önvédelem – tippek az egészséges hüvelyflóráért
Igyál 1-1 arányban: ez azt jelenti, hogy mindig igyál meg ugyanannyi vizet, mint amennyi alkoholos italt fogyasztottál, tehát egy pohár bor után következzen egy pohár víz. Ezzel elkerülheted a lerészegedést, kivéded a dehidratáltságot, és segíted a vese működését.
Reggeli reform: bármit is ettél össze előző este, reggelre fogyassz magas rosttartalmú, alacsony zsír- és cukortartalmú ételeket, vagyis kefirt, sovány joghurtot, zöldségféléket. Ezzel támogatod az emésztésed, és ellensúlyozod a nagyinál kapott „bejglimérgezést”, valamint megágyazol az aznapi, nehezebb étkeknek.

Válaszd a feketét! Nem csak a lányok ruhatárának alapdarabjaira vonatkozik, hogy a fekete általában jobb választás! Válassz magas kakaótartalmú étcsokoládés szaloncukrot, mert ezekben mindig kevesebb a cukor, és a kakaó antioxidáns tartalma természetes immunizáló hatású.
Kezdj böjtöt decemberben! Ne várj januárig, böjtölj már az ünnepi időszakban is! Hagyd ki a reggeli vagy az esti étkezést, és fogyassz finomságokat egy 8 órás étkezési ablakban. A túlterhelt gyomor és szervezet meg fogja hálálni, hogy békén hagytad 16 órán át, ráadásul lesz ideje feldolgozni a zserbó és töltöttkáposzta-hegyeket is.
Nyitókép forrása: Getty Images
(Szponzorált tartalom)