A chia puding azon túl, hogy számtalan módon variálható, rendkívül egészséges is, így mindenképpen megéri kipróbálnod!
A chia puding alapját az a chia-mag adja, ami nem véletlenül tett szert nagy népszerűségre az utóbbi időben. Már a 15. század előtt ismert volt, olyannyira, hogy olyan fontos terménynek számított, mint a kukorica! Dél-Amerikában nemcsak élelmiszerként, hanem italként is fogyasztják! Ennek oka, hogy a chia gyulladásgátló, és a vérzsír értékét is kedvezően befolyásolja, emellett pedig fehérjékben és antioxidánsokban is gazdag növény.
Hozzávalók:
- 200 ml sűrű kókuszkrém
- 200 ml víz
- 2 evőkanál instant kókusztejpor
- 3 evőkanál eritrit vagy cukor
- ½ kávéskanál vaníliaőrlemény vagy vaníliás cukor
- 40 gramm chia mag
- eper, málna, mangó, vagy bármilyen szezonális friss gyümölcs
Így állj neki a chia puding elkészítésének:
A kókuszkrémet összekeverjük a vízzel, az eritrittel vagy cukorral, a kókusztejporral és a vaníliával. Egy lábasban felforraljuk, majd közepesen melegre visszahűtjük. Ekkor szórjuk hozzá a 40 gramm kimért chia magot.
Jól összekeverjük, a konyhapulton kihűtjük és tízpercenként átkeverjük. Egészen addig folytatjuk ezt, amíg puding állagú lesz a keverék. Ez nagyjából 1 óra. Ekkor poharakba kanalazzuk, és hűtőben lehűtjük.
Fogyasztáskor tetszőleges friss gyümölcsökkel tálaljuk.
Kinek ajánlott a chia puding?
Természetesen mindenkinek, aki szereti, de különösen azoknak, akik cukor- vagy szívbetegségben szenvednek. Hogy miért? Korábbi cikkünkből kiderül!
Nyitókép forrása: Hadardik Rita