Lassan elmúlik a nyár, úgyhogy le kell főzni az utolsó lecsó-adagokat! Most egy igazán különlegeset mutatunk, ami túrógombóccal készül!
Az utóbbi pár hétben olvashattatok nálunk receptet a lecsós tökfőzelékről, ami alapjában véve a tökről szól, mégis hihetetlen, milyen különleges ízt varázsol a lecsó e hagyományos kapros főzelékkel. Egy másik változatban cukkinit tettünk bele, ami nevében is lecsó, nemcsak kinézetében, ám sokkal laktatóbb, mégis kalóriaszegény.
Az alábbi verzió túrógombóccal egészíti ki a jól ismert ételt, ami kíváló kísérő, ráadásul így könnyebb elhagyni mellé a kenyeret, amitől kifejezetten diétás ételt kapunk!
Hozzávalók:
- 6 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 80 dkg tölteni való paprika
- 50 dkg paradicsom
- só
- frissen őrölt bors
- fél pár Gyulai kolbász
A túrógombóchoz:
- 25 dkg zsírosabb túró
- 1 tojás
- 2 nagy evőkanál rétesliszt
- só
- frissen őrölt bors
- 1 friss csokor kapor
Így készül a túrógombócos lecsó:
Elsőként a lecsónak állok neki! A füstölt szalonnát kis kockákra vágom, majd egy lábasban kiolvasztom a zsírját. Rászórom a megtisztított, vékonyra szeletelt vöröshagymát, és összepirítom. Mehet rá a megmosott, kimagozott és felszeletelt paprika, majd a megmosott és szeletelt paradicsom is. Sóval és borssal ízesítem, majd lefedem, és lassú tűzön félpuhára párolom. Ha félig-meddig megfőtt, hozzáadom a felkarikázott kolbászt, felöntöm egy deci vízzel és roppanósra párolom.
Miközben készül, a túrógombócot is megcsinálom! A túrót villával összetöröm, hozzáütöm a tojást, majd a rétesliszttel, a sóval, a borssal és az aprított kaporral kiegészítve összekeverem. Míg pihen, egy fazékban sós vizet forralok, és ha forr, nedves kézzel diónyi nagyságú túrógombócokat dobok a vízbe. Egyszerre nem érdemes sokat, mert valamelyest nőni fognak, míg főnek. A Mesterszakács azt javasolja, hogy elsőként csupán egy gombócot tegyünk a vízbe, mert ha esetleg túl lágy a tészta, és szétesik, még keverhetünk bele egy-két evőkanál lisztet, hogy tökéletes legyen.
Mire elkészülünk a túrógombócokkal, a lecsó is megfő, úgyhogy nincs más dolgunk, mint leszűrni a gombócokat, lecsepegtetni őket, a kész lecsóra szedni, majd rázogatva összeforgatni. A rázogatós módszer azért fontos, mert így gondoskodhatunk arról, hogy a gombócok egyben maradnak.
Még melegében tálaljuk!
Szereted a túrós ételeket?
Ha inkább nem lecsóval kísérleteznél, de mégis szívesen ennél valami édes-sós finomságot, ezt a kapros-túrós puliszkát ajánljuk! Amellett, hogy mutatós, rendkívül finom is, és nem az a megszokott desszert, így vendégségben is bevetheted!