Barion Pixel Lecsóval dobd fel a tökfőzeléket! – Coloré

Lecsóval dobd fel a tökfőzeléket!

2022. 08. 10.

A lecsó az egyik legklasszikusabb nyári étel. Tökfőzelékkel kiegészítve teljesen új ételt kaphatunk, nem is akármilyet!

A lecsó rendkívül könnyű étel, nem véletlenül készítjük nyáron: nem terheli meg a gyomrot, és ha kenyér nélkül esszük, még a diétás ételek közé is sorolható! Mind a paradicsom, mind a paprika magas C-vitamintartalommal rendelkezik, amire nem csak a téli hónapokban van szükségünk, úgyhogy érdemes bőven fogyasztani ebből az ételből!

Hozzávalók:

  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 közepes paradicsom
  • 8 közepes zöldpaprika
  • 1 kg gyalult tök
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2 dl tejföl
  • 2 csapott evőkanál finomliszt

Így készül a lecsós tökfőzelék:

Elsőként a lecsót készítem el. Ehhez meghámozom a hagymát, apróra vágom, és a felhevített olajon üvegesre párolom. A paradicsomok héját pár helyen bevágom, és pár percre forró vízbe teszem. Kiveszem, lehántom a héjukat, felkockázom őket, és a hagymára dobom. Nagyjából öt perc alatt sűrű mártást főzök belőle, ügyelve arra, hogy ne égjen le!

A paprikákat megmosom, kicsumázom őket, majd húsukat 2-3 centis kockákra vágom. A legyalult tökkel együtt a paradicsomos alaphoz adom a paprikákat, ízlés szerint sózom. A Mesterszakács azt javasolja, hogy aki csípősen szereti, tegyen bele Erős Pistát, vagy csípős Piros Aranyat! Ebben az esetben csínján bánjunk a sóval, mert ezek is sósabbá teszik az ételt! Ha megvagyok, 1,5 dl vizet öntök rá, lefedem és közepes lángon főzöm nagyjából 20 percig. Eközben nem feledkezem meg róla, és alkalmanként megkeverem!

A lecsós tökfőzelék ugyanúgy elbírja a csípős ízt, mint a hagyományos lecsó
A lecsós tökfőzelék ugyanúgy elbírja a csípős ízt, mint a hagyományos lecsó / Kép forrása: Mesterszakács

Ha megpuhultak a zöldségek, a tejfölben elkeverek egy deci vizet és két evőkanál lisztet. Addig keverem, míg a lisztgolyócskák el nem tűnnek belőle. Ha megvagyok, a forró főzőléből adok egy keveset a keverékhez, majd az egészet visszaöntöm a lábasba, és egy percig forralom.

Magában is finom, de sült virslivel még ízletesebb és laktatóbb.

Van még lecsós receptünk!

Ennek a lecsós tökfőzeléknek a lecsó inkább kísérője, hiszen a tök a főszereplő. Ebben a cukkinis változatban viszont a jól megszokott lecsó marad a középpontban, és a cukkini egészíti ki!