Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus – tartja az ismert mondás. Bár rohanó világunk nem mindig teszi lehetővé a megfelelő étkezést, a pihenőnapok azonban tökéletes alkalmat adnak a lelassulásra. Cikkünkben ráérős ebédötleteket mutatunk.
A reggeli az első főétkezés, amely megalapozza a napunkat, energiát ad szervezetünknek, felpörgeti az anyagcserét, az agyműködést, fokozza a szellemi teljesítményt, és pótolja az éjszaka folyamán megemésztett és felhasznált tápanyagokat. Hogy milyen egészséges alternatívái lehetnek a reggelinek, arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, a főszerep ezúttal az ebédé.
Ráérős ebédek
Életünk egyre összetettebb, egyre több feladatot ad, így nehéz megtalálni a fókuszt. Vajon hányszor jut eszünkbe egy nap ez a mondat: nincs rá időm? Szerencsére azért akadnak olyan napok is, mint a mai, amikor nagyobb a nyugalom, és több idő jut a főzésre, a lazulásra. Az alábbi edédötletekkel bármelyik hétvégén meglephetjük családunkat, barátainkat.
Minestrone leves
Hozzávalók 6 személyre:
- 20 dkg füstölt kolozsvári császárszalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 2 db szárzeller
- 2 db nagy burgonya
- 1 db 400 g-os fehérbabkonzerv
- 10 dkg orzotészta
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 2 ek. olívaolaj
- 1 nagy marék fodros kel vagy kelkáposzta apróra vágva
- 3 ág zsálya
- 2 ág kakukkfű
- 1 nagy csokor bazsalikom
A tálaláshoz:
- pesztó
- frissen reszelt parmezán
- friss kenyér
Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy nagyobb lábasban az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a finomra zúzott fokhagymát, majd gyakran kevergetve tovább dinszteljük.
A sárgarépát, fehérrépát, szárzellert megtisztítjuk és felkarikázzuk, majd hozzáadjuk a szalonnához.
Néhány perc alatt az egészet átpirítjuk.
Felöntjük 2 liter zöldségalaplével, hozzáadjuk a csokorba kötött fűszernövényeket, és lefedve körülbelül 40 percig főzzük.
A konzerv babot leszűrjük, hideg víz alatt szűrőkanálba téve leöblítjük. Hozzákeverjük a leveshez. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és ezt is a leveshez adjuk, lassú tűzön összefőzzük.
Amikor a burgonya megpuhult, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is, majd lefedve további 10 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Egy lábasban vizet forralunk, és készre főzzük a tésztát. (Lehet a levesbe is belefőzni, de akkor gyorsabban megromlik, csak 1-2 napig lehet a hűtőben eltartani.)
Amikor a leves elkészült, a fűszernövényeket kiszedjük és kidobjuk. Egy tányérba tésztát rakunk, felöntjük a levessel, 1 kiskanál pesztót teszünk a tetejére, esetleg kevés parmezánt (ha megszórjuk vele az ételt, akkor már nem laktózmentes a recept), és friss kenyérrel tálaljuk.
Megjegyzés: A fehérbab élelmi rostokban gazdag, jó növényi eredetű fehérjeforrás. Fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek védenek egyes daganatos betegségek, például mell- és prosztatrák ellen.
Juhtúróval és vörös pesztóval töltött pulykarolád hercegnőburgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 szelet pulykamell
- 10 dkg juhtúró
- 4 tk. vörös pesztó
- 2 tk. majoránna
- só, bors
- a tálaláshoz egy csomag tetszőleges salátakeverék vagy házilag készített salátamix
A körethez:
- 60 dkg burgonya
- 1 ek. vaj
- 2 tojássárgája
- só
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 2 ek. frissen reszelt parmezán
- 1 kis csokor petrezselyem
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A pulykamellett megmossuk, ha vastagok, műanyag zacskóba téve megklopfoljuk. Sóval, borssal, majorannával megszórjuk a hússzeletek mindkét oldalát.
A szeleteket megkenjük egy-egy teáskanál pesztóval, majd rámorzsoljuk a juhtúrót. Feltekerjük, és fogpiszkálóval átszúrva rögzítjük.
A tekercseket egy jénai sütőedénybe tesszük, amelyet előzőleg kevés olajjal kikenünk. Alufóliával lefedve körülbelül 30 perc alatt puhára sütjük.
Fólia nélkül további 10 perc alatt pirosra sütjük.
Közben elkészítjük a hercegnőburgonyát. A burgonyát megpucoljuk, kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, krumplinyomóval melegen összetörjük, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, a vajat, a szerecsendiót, a petrezselymet és a parmezánt. A masszát habzsákba töltjük, és egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre kis halmokat nyomunk belőle. A forró sütőben körülbelül 15 perc alatt ropogósra sütjük.
Megjegyzés: a juhtúró juhgomolya és tehéngomolya keverékéből áll. Íze karakteresebb, zsírtartalma pedig jóval magasabb a tehéntúróénál.
Lassan sült vörösboros marharagu szélesmetélttel
Hozzávalók 6 személyre:
- 65 dkg marhaszegy
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 szál zeller
- 2 db sárgarépa
- 1 üveg passzírozott paradicsom
- 2 db babérlevél
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2 szál zsálya
- 50 dkg szélesmetélt (tagliatelle friss, nem száraz tészta, abból kevesebb kell)
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- a tálaláshoz frissen reszelt parmezán
Elkészítés:
A marhaszegyet megmossuk, szárazra töröljük, majd nagyobb kockákra vágjuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, és egy serpenyőben olajon, közepes lángon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, többször megkeverjük. Ezután beletesszük a húst, és hagyjuk, hogy minden oldalról színt kapjon.
A sárgarépát, a szárzellert kisebb kockákra vágjuk, majd ezt is a húshoz forgatjuk. Feljebb vesszük a lángot, hagyjuk, hogy a hús és a zöldségek is átmelegedjenek, majd felöntjük a borral. Körülbelül 5 percig kevergetve hagyjuk főni, majd hozzáadjuk a paradicsomot és nagyjábül 1 dl vizet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az egészet slow cookerbe tesszük, majd ízesítjük babérlevéllel, a zsályával és az apróra vágott petrezselyemmel (ebből keveset félreteszünk a tálaláshoz). Közepes fokozaton legalább 3-4 óra alatt készre főzzük, illetve amíg a hús annyira megpuhul, hogy magától szétesik. Ha szükséges, közben az elpárolgó vizet pótoljuk. Ha elkészült, a babérlevelet kidobjuk.
Tálalás előtt sós vízben, a csomagoláson jelzett ideig a tésztát készre főzzük.
A meleg tésztát összekeverjük a raguval, ha szükséges, adjunk hozzá keveset a tészta főzővizéből.
Friss petrezselyemmel és opcionálisan parmezánnal megszórva tálaljuk. Ha van otthon kezeletlen héjú narancsunk, a tálalás előtt reszeljünk keveset a héjából a hús tetejére.
Megjegyzés: a vörösbor antioxidáns hatású rezveratrolt tartalmaz, amely gátolja a vérrögképződést és a rákos sejtek osztódását. Fogyasztása ugyanakkor csak mértékkel ajánlott.
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix