A kollagén egy természetes fehérje, amely a testünkben is nagy mennyiségben előfordul, idővel azonban csökken a mennyisége.
Elengedhetetlen szerepet játszik például a bőrünk, a csontjaink, az izmaink, valamint a hajunk egészsége szempontjából. Tulajdonképpen olyan, mint egyfajta biológiai ragasztó, ami összefogja a sejteket, a szöveteket és a szerveket, ezáltal biztosítja azok rugalmasságát és szilárdságát.
A kollagén szerepe a szervezetben
Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a kollagént a testünk saját maga is képes előállítani, ehhez azonban C-vitaminra van szükség. Az életkor előrehaladtával a képesség fokozatosan csökken, 30 éves kor körül évente 1-2%-kal, ez pedig hozzájárul a ráncok megjelenéséhez, valamint a bőr elvékonyodásához, az ízületi problémák kialakulásához.
Romlik a haj és a köröm minősége, így pótlásra lehet szükség. A Reform Nagyker kollagénjei remek megoldást jelenthetnek, hiszen napi szinten fogyasztva pótolhatjuk a szervezetünk számára a megfelelő mennyiségű tápanyagot.
De nem minden kollagén egyforma. A testünkben 28 különböző fajta található meg, ezek közül legjelentősebbek az I-es, a II-es, illetve a III-as típusúak. Az I-es a legelterjedtebb, ami főleg a bőrben, a csontokban, az inakban található meg. A II-es az ízületek porcát alkotja, ezzel szemben a III-as a bőr és az erek, illetve a belső szervek egészségéhez járul hozzá. A különböző kollagénfajták együttműködnek, így biztosítják a rugalmasságot és az ellenálló képességet.
Milyen tünetei vannak a kollagén hiányának?
A kollagénszint csökkenése több szempontból is problémát jelenthet, nem csak azért, mert esetleg rugalmatlan lesz a bőr vagy kevésbé fényes a hajunk. Egészségügyi szempontból sem árt pótolni, a hiánya ugyanis számtalan kellemetlen tünetet okozhat. Ilyen a bőr megereszkedése, a ráncok kialakulása, az ízületi fájdalmak megjelenése, a csökkenő izomtömeg, valamint a lassabb sebgyógyulás. Nem ritka az sem, hogy kollagénhiány miatt csontritkulás alakul ki.
Mivel pótolhatjuk a szükséges mennyiséget?
Sokszor már a megfelelő táplálkozás is elegendő lehet, hogy növeljük a szervezetünk kollagéntermelését. Mindenekelőtt állati eredetű élelmiszerekre van szükség, mint a csontleves, a zselatin, a csirke, a hal, a bőrök és a porcok, ezek ugyanis mind bőségesen tartalmaznak kollagént.
Bár kevesen tudják, de a zöldségek és a gyümölcsök, mint a citrusfélék, a bogyósok, a brokkoli vagy éppen a paprika is hatékony segítséget nyújtanak a kollagénszintézis kapcsán. Emellett a tojás héjának belső hártyája tartalmaz még bőséges mennyiségben kollagén előanyagokat.
Ha pedig az étrend-kiegészítőket nézzük, akkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon tényleg segítenek-e. Az utóbbi években egyre több kollagéntartalmú terméket kapni, főleg hidrolizált kollagén peptid formájában. Mivel ezek már lebontott formában tartalmaznak kollagént, ezáltal a testünk könnyebben hasznosítja őket. Fontos azonban a megfelelő étkezés és vitaminbevitel.