Barion Pixel Így lehet igazán „krémes élvezet” a tortarendelés (X) – Coloré

Így lehet igazán „krémes élvezet” a tortarendelés (X)

2025. 02. 17.

Minden igyekezetünk ellenére nem mindig jön ki úgy a helyzet, hogy magunk sütjük meg a tortát a következő alkalomra. Ez pedig azt jelenti, hogy keresnünk kell egy olyan cukrászatot, ahol a kedvenc vajtortáinkat megtalálhatjuk.

Nem mindenkinek engedi az életmódja ezt a fajta cukorsokkot, de az biztos, hogy aki megteheti, az mindenképpen rendeljen, mert sokkal kényelmesebb és sok esetben olcsóbb is, mintha nekünk kellene mindent beszerezni hozzá és elkészíteni.

Na, persze még arra is gondolni kell, hogy nem minden nő van megáldva isteni érzékkel, ami ahhoz kell, hogy egy piskóta olyan legyen, ahogy az a nagykönyv szerint kellene. A legjobb megoldás tehát a torta rendelés, aminek különleges története is van.

Honnan ered ez a finomság?

A legelső vajas alapú sütemények a 17. században jelentek meg, és az európai nemesi udvarok egyik jelképévé váltak. Már akkor is a különleges alkalmak méltó csemegéi voltak, hiszen kizárólag a felső rétegnek voltak megfizethetőek a cukor és a vaj ára miatt.

A 19. században aztán némiképpen változott ez a helyzet, mert a fent említett hozzávalók egyre szélesebb körben váltak elérhetővé. A mai modern vajtorták igazi ősei pedig Franciaországból és Angliából erednek, ahol a cukrászmesterek különleges receptekkel kísérleteztek.

A 20. századra eljutott ez a történet oda, hogy a vajtorta világszinten közkedvelt tortává vált, emellett pedig szinte minden nemzet tudhat magáénak egy saját variációt. Gondoljunk csak a francia Mille-feuille csemegére, vagy a másik híres változatra, az olasz Zuppa Inglese-re. Mindkettő a vaj és a cukor tökéletes arányain alapul.

Mi a titka a tökéletes vajtortának?

Minden elkészült torta akkor sikeres, ha pontosan követjük a receptet, amit a cukrász mesterek is tesznek. Itt viszont a profik azt is tudják, hogy melyik alapanyagot kell használni ahhoz, hogy a végeredmény valóban tökéletes legyen.

Ebből a szempontból a titok egyszerű, mert a friss és a minőségi alapanyagokkal kezdődik minden. Erre jön persze a féltett recept is, de az vitathatatlan, hogy minden alkotóelem hozzáadhat vagy elvehet az ízből és az állagból is.

A díszítés és a rétegezés is olyan szempontok, amik kritikusnak mondhatók. Egy igazán profi cukrász nemcsak az ízek orgiáját képes elénk tárni, hanem a szemünket gyönyörködtető látványvilágot is.

Milyen tortát rendeljünk legközelebb és hol?

Egy tökéletes pékség budapest utcáin sétálva olyan különlegességeket is tartogathat számunkra, mint a ma nagyon divatos Dubai torta. Különösen akkor, ha isteni tejcsokoládés mousse alatt lapul a ropogós pisztáciás réteg.

Olyan ízkombinációt is érdemes kipróbálni, mint a mák és a ribizli házassága, amely szintén ínycsiklandó és ütős párosítás. A bogyós gyümölcs fanyarsága és a mák textúrája kalandos élményt nyújt.

Persze a hagyományos ízek kedvelői számára nem maradhat el a tiramisu, ami a maga piskótás, kávés mascarponés élményét adhatja meg. Nincs más hátra, csak meg kell rendelni a kedvencünket egy különleges alkalomra a vajbirodalom.hu oldaláról.