Barion Pixel Az élet egy hullámvasút?! Menyire bírod a magasságot, mélységet? – Coloré

Az élet egy hullámvasút?! Menyire bírod a magasságot, mélységet?

2024. 10. 11.

Az életünk során törvényszerűen történnek jó és rossz dolgok is, így tényleg érezhetjük magunkat úgy, mintha hullámvasúton ülnénk. Hát még ha tényleg felülünk arra.

Mindannyian félünk valamitől. A magasságtól (akusztrofóbia) és a mélységtől (batofóbia) való félelem úgy is tekinthető, mint teljesen normális emberi reakció, amely ráadásul nem újkeletű, hanem evolúciós eredetű. Ám tudjuk jól, hogy vannak pilóták, ipari alpinisták, hegymászók, ejtőernyősök, akik nemcsak nem félnek a magasban, de a munkájuk és a hobbijuk is a magassághoz köthető és felülünk a hullámvasútra is. Ugyanez mondható el a mélységről is. A nagy átlag azonban tart a magasságtól és a mélységtől, amely több tényezőre vezethető vissza.

Magasság és mélység, félelmetes, de miért?

Evolúciós hagyaték

A magasság és a mélység is komoly fizikai veszélyt jelentettek őseink számára. A sérülés veszélye, a halál kockázata miatt az emberek óvatosabbak voltak. Ez a túlélési ösztön pedig öröklődött és ma is működik, mint természetes védelmi mechanizmus.

A térérzékelés zavara

Magasságban vagy mélységben a térérzékelésünk gyakran torzulhat és ez a helyzetet nemcsak bizonytalannak, de veszélyesnek is ítéljük meg. és a helyzetet bizonytalannak érezhetjük. Az emberi agy nehezebben becsüli meg a távolságokat és a mozgást magasban vagy mély helyeken. Az egyensúlyt és az irányérzéket is befolyásolhatja, így óvatosabbá válunk vagy kerüljük az ilyen helyzeteket.

Hullámvasút
Kép forrása: Getty Images

Fizikai diszkomfort

Magas helyeken előfordulhat szédülés vagy annak érzése, hogy mindjárt leesünk. A fülben található egyensúlyért való terület ugyanis nagyobb terhelést kap, aminek következtében érezzük a szédülést, de akár a pánik is jelentkezhet. A mélybe tekintve pedig a tértérzékelés torzulhat és érezhetjük magunkat kellemetlenül.

Kontrollvesztés

Az ember szereti irányítani a dolgait, azonban a magasban úgy érezhetjük, hogy elveszítjük a kontrollt. Ha nem biztonságos a környezet, az szorongást válthat ki.  

Félelem

A haláltól való félelem mind magasban, mind mélyben is valósággá válhat, az agyunk arra igyekszik motiválni a testet, hogy cselekedjen, keressen biztonságos helyet.

Tanult félelem

Az egykor megélt negatív élmény is befolyásolhatja hogyan tekintünk a magas vagy a szűk, mély helyekre.