Barion Pixel Hiányoznak a nyár ízei? Készítsd el őket otthon! – 5 nyári étel, ami ősszel is finom! – Coloré

Hiányoznak a nyár ízei? Készítsd el őket otthon! – 5 nyári étel, ami ősszel is finom!

2024. 10. 08.

A nyári ételek nem csak nyáron fogyaszthatók, de nem ám!

A nyári ételek bár jobban esnek a nyaralás alatt és a strandon, nyár után is elkészíthetőek. Nyilvánvalóan más, ha magunk készítjük, és nem készen kapjuk, mindennek ellenére érdemes nekiállni, hiszen közös programnak is kiváló a sütés-főzés, és ha csak néhány pillanatra is, de visszavarázsolhatjuk a nyarat.

5 nyári étel, amit ősszel is érdemes elkészíteni

Mindenkinek megvannak a kedvenc nyári ételei, amik a meleghez vagy a strandhoz kötődnek, mégis működnek otthon is – a kovászos uborkához sem kell feltétlenül napfény, ne felejtsük el!

Lángos

Nem szorul magyarázatra, hogy miért szerepel a listán, és bár sok helyen kapható a strandon kívül is, otthon elkészítve akkora adagot ehetünk, amekkorát nem szégyellünk.

Hozzávalók (8-9 darabhoz):

  • 30 dkg liszt (érdemes kenyérlisztet használni)
  • 1 dl langyos tej
  • 1 teáskanál porcukor
  • 2,5 dkg élesztő (friss)
  • 1 teáskanál só
  • 2-2,5 dl langyos víz
  • kb. 1 liter olaj (plusz a kezünkre)

Elkészítés:

Egy magasabb pohárba öntöm a langyos tejet, elkeverem benne a porcukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Meleg helyen hagyom felfutni, ez nagyjából 10-15 perc. Egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, sózom, majd beleöntöm a felfutott élesztőt. Hozzáöntök egy deci langyos tejet, és elkezdem összedolgozni a tésztát. Addig öntöm hozzá a vizet, míg lágy, de nem folyós tésztát kapok. Akkor jó a tészta, ha a nedves kézzel hozzáérek, és nem lesz tésztás a kezem. Ha késznek ítélem, letakarom és nagyjából egy órát hagyom kelni.

Egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban nagyjából egy liter olajat hevítek, és olajos kézzel belemarkolok a tésztába, széthúzgálom, majd óvatosan az olajba teszem, és nagyjából 3-4 perc alatt készre sütöm.

Sóval, tejföllel, sajttal vagy fokhagymával ízesítem.

A klasszikus nyári ételek otthon is elkészíthetőek / Kép forrása: Daniel Tamas Mehes / Getty Images
A klasszikus nyári ételek otthon is elkészíthetőek / Kép forrása: Daniel Tamas Mehes / Getty Images