Barion Pixel Kovászos uborka, az üvegben történő csoda (Videóval!) – Coloré

Kovászos uborka, az üvegben történő csoda (Videóval!)

2022. 07. 27.

A kovászos uborka a nyár egyik legjobb hozadéka: csak bekészítjük, és a többit intézi magának a melegben. Majdnem bármilyen ételhez kiváló kísérő, de sokan magában is fogyasztják, vagy levest készítenek belőle, ami szintén isteni finomság a nyári forróságban.

A kovászos uborka rendkívül egészséges, és ez nem elsősorban az uborkának köszönhető. A titok a fermentálásban rejlik, ugyanis helyes irányba tereli emésztésünket. Legyen szó székrekedésről vagy gombás betegségekről, a fermentált ételek segítenek legyűrni a bajt, de a legyengült immunrendszert is támogatják, illetve a depresszió tüneteit is gyengítik.

A kovászos uborka esetében is végbemenő erjedést a tejsav baktériumok okozzák. Ez nem összetévesztendő azzal az erjedéssel, amikor az étel rothadásnak indul! A tejsavas erjedés esetében a kenyér a kulcs, ugyanis ez indítja be azokat a folyamatokat, amitől az uborka kovászolódik.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg kovászolni való uborka
  • 1 csokor kapor
  • 2 liter víz
  • 4 csapott evőkanál só
  • egy szelet fehér kenyér

Így készül a verhetetlen kovászos uborka:

Elsőként megtisztítom az uborkákat. Ez esetben ténylegesen tisztításról van szó, ugyanis a rücsköket le kell mosni róla! Ehhez egy dörzsis szivacs a legideálisabb, amivel folyó víz alatt ledörzsölöm az uborkák oldalát. Végüket levágom, majd hosszában kétoldalról bevágom őket úgy, hogy a végei egyben maradjanak. Erre azért van szükség, mert az uborkákat könnyebben átjárja majd a lé, így hamarabb fermentálódnak.

A kaprot megmosom és lecsepegtetem.

Egy háromliteres üveget az oldalára fordítok, mert így könnyebb belepakolni az uborkákat. Jó szorosan teszem őket, hogy a rá zúduló lé a későbbiekben ne zilálja szét őket. Ha megvagyok, ráteszem a kaprot a tetejére, és végül mehet rá a kenyérszelet is! A Mesterszakács hat gerezd fokhagymát is javasol az uborkák közé, hogy még ízletesebb legyen!

A kovászos uborka tetejére akár krumpli is kerülhet, és sokan a napra sem teszik ki. Így is működik
A kovászos uborka tetejére akár krumpli is kerülhet, és sokan a napra sem teszik ki. Így is működik / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A vizet felforralom a sóval, lehúzom a tűzről, majd óvatosan, apránként beleöntöm az üvegbe. Ezt érdemes már kint, a kertben elvégezni, mert a forró üveget veszélyes kivinni! Addig öntöm a vizet, míg a kenyeret ellepi, és egy kistányért teszek az üveg tetejére. Fontos, hogy valóban kistányér legyen, ne folpack, mert nem az a cél, hogy az üveg ne jusson levegőhöz!

A meleg általában elég az üvegnek, de nem ártunk a folyamatnak akkor sem, ha visszük a napsütés után. Ezzel a módszerrel 2-3 nap alatt elkészül az uborkánk.

Ha megvan, szűrjük le, és a levében tegyük el, hogy ne száradjon ki! Hűtőben tárolva hetekig friss marad!

Kipróbálnád a csemege uborkát is?

Ugyan könnyebb megvenni a boltban, ha sok az uborkád, érdemes kipróbálni a csemege-verziót is! A kovászos uborkával szemben előnye, hogy más eljárással lehet készíteni, ami tartósítja, így a kamra polcán is tartható akár évekig is! A receptet, amihez videót is készítettünk itt találod.