Barion Pixel Ugyanazzal a betegséggel diagnosztizálták Farkasházi Réka édesapját, amiben Karsai Dániel meghalt – Coloré

Ugyanazzal a betegséggel diagnosztizálták Farkasházi Réka édesapját, amiben Karsai Dániel meghalt

2024. 09. 30.

Karsai Dániel, egykori alkotmányjogász évekig küzdött gyógyíthatatlan ALS betegségével, de szombaton, negyvenhét éves korában meghalt.

Karsai Dániel
Nyitókép forrása: RTL

Ennek kapcsán a Barátok közt egykori színésznője, Farkasházi Réka is megrendítő hírt osztott meg: elárulta, hogy az édesapja ugyanazzal a betegséggel küzd, mint az elhunyt alkotmányjogász.

fotó: Farkasházi Réka
fotó: Farkasházi Réka

Réka a történetével a betegségre szeretné felhívni a figyelmet, illetve arra, hogy az élet milyen nehéz kihívásokat tartogathat! A Barátok közt egykori színésznője az Instagram-oldalán vasárnap este osztott meg az édesapjáról egy fotót, amelyhez azt írta, a bejegyzése nehezen született meg, ám az időzítés korántsem véletlen: Farkasházi Réka édesapja ugyanis ugyanazzal a betegséggel küzd, mint az elhunyt alkotmányjogász.

Júniusban kaptuk a diagnózist: ALS. Fogalmunk sem volt arról, mit jelent és mivel jár. Persze, olvastuk Dániel történetét, de elsőre nem tudtam, nem tudtuk összerakni a mozaikokat. Másodikra sem. De most már nincs más választásunk. Főleg apának és anyának. Ez egy rohadék betegség. A legkegyetlenebbek közül való.

forrás: Gettyimages, fotó: ALS beteg a számítógépe előtt
forrás: Gettyimages, fotó: ALS beteg a számítógépe előtt

Mi az az ALS?

Az amiotrófiás laterálszklerózis, rövidítve ALS), motoros neuronbetegség avagy Lou Gehrig-betegség, a köznyelvben gyakran csak „idegsorvadásos betegség” a motoneuron-betegségek (MND) leggyakoribb fajtája, amikor a központi idegrendszer mozgató idegsejtjei pusztulása következtében az akaratlagos izmok fokozatosan elgyengülnek, majd végül el is sorvadnak. A betegség kiváltó oka nem ismert és nem gyógyítható.