Barion Pixel Az ezredforduló találmánya még mindig dübörög a játékboltok polcain (X) – Coloré

Az ezredforduló találmánya még mindig dübörög a játékboltok polcain (X)

2024. 09. 04.

Van egy népszerű kreatív játék, amely kiválóan fejleszti a képzelőerőt és a problémamegoldó képességet. A finommotoros képességek és a térbeli gondolkodás erősítésére is kitűnően alkalmas, ráadásul kimondottan szórakoztató.

Talán sokan nem is hallottak róla, de a népszerű játék gyártója, a Lego cég az 1990-es évek végén bizony majdnem csődbe jutott. Annak érdekében, hogy anyagilag újra sikeresek legyenek, létrehoztak egy teljesen új termékcsaládot, a Bionicle-t.

Nézzük most meg, mit kell tudni a Lego csoport azon ágáról, amely tulajdonképpen lehetővé teszi, hogy még ma is legózhatunk!

Mi is az a Bionicle?

A Bionicle a Lego csoport egy ága, amely főként a 7-16 éves fiúkat célozza meg, de a lányok és a felnőttek körében is akadnak rajongói szép számban. A Bionicle eredetileg a Lego Technic alcsoportja volt, ám később saját szériává nőtte ki magát. A Kockashop kínálatában Lego Technic termékei is megtalálhatók, érdemes szétnézni.

A 2001-ben indult ágazat játékait pózolható, tagolt karakterek és különböző alkatrészek alkotják, amelyek közül néhány azonos a Lego Technic elemeivel. A polinéz mitológián és a klasszikus elemeken alapuló karaktereket leginkább a színük alapján lehet megkülönböztetni.

A Bionicle karakterek jellemzői

A karakterek hősökre, a falvak vezetőire és a lakosokra oszthatóak. 6 nagy csoport különböztethető meg:

  • A piros karakterek fő eleme a tűz, nevük előtagja pedig a “ta”.
  • A kék karakterek víz eleműek, nevük pedig “ga” előtaggal kezdődik.
  • A levegő elemű karakterek zöld színűek, nevük előtagja nem más, mint a “le”.
  • A barna szín a sziklát jelenti, nevük pedig a “po” előtaggal indul (a teljesség érdekében fontos megjegyezni, hogy a barna színt később szürke és/vagy sárga színre cserélték).
  • A föld elemmel rendelkező karakterek főként feketék, de lila vagy narancssárga színben is pompázhatnak, nevük előtagja az “onu”.
  • A fehér szín a jég elemet jelenti, a karakterek nevének előtagja a “ko”.
  • A fény eleműek bármilyen színűek lehetnek, nevük előtagja az “av”.
  • Kevésbé gyakori elemek a plazma, a gravitáció, a mágnesesség, az elektromosság, a növények, a hang és bizonyos szempontból az árnyék is.

A hősök a TOÁK, a lakosok a matoránok, a falvak vezetői pedig a Turagák. A prefixumok többnyire a matoránok élőhelyének megkülönböztetésére szolgáló jelölések. Ugyanakkor a prefixumok a szereplők nevében is felbukkanhatnak.

Ezért egyedülálló a Bionicle

A Bionicle volt a Lego történetének első olyan termékcsoportja, amelyhez saját nyelvezetet és mitológiai történetet hoztak létre. A Bionicle saját univerzummal rendelkezik, a fiktív világ szereplőit különleges lények alkotják, a történéseket pedig az úgynevezett Koa-hősök kalandjai teszik izgalmassá. A hősök Matoran nép gonosz erők elleni védelmezésére és a főgonosz felélesztésére törekszenek. A sztorik képregényeken és könyveken keresztül követhetőek, sőt film is készült belőlük.

A Slizer és a RoboRiders utódjának számító Bionicle tulajdonképpen egy akciófigura-széria, amely gyűjthető szereplőkből áll. A karakterek hátteréül szolgáló különleges világnak és az akciódús történeteknek hála a sorozat hamar a gyerekek kedvencévé vált, népszerűsége pedig azóta is töretlen.