Barion Pixel Ezeket kóstold meg, ha a horvátországi Zadarban jársz – Coloré

Ezeket kóstold meg, ha a horvátországi Zadarban jársz

2024. 08. 14.

A horvátországi Zadar megannyi szépséget kínál nemcsak látnivalóban, hanem gasztronómiában is!

Az Adriai-tenger csodáival vár a horvátországi Zadar. A tenger gyümölcsei, olajfaligetek, szőlőültetvények, különböző gyümölcsök és gyógynövények bőséges választéka várja az odalátogatókat.

Zadar gasztronómiája

A város adottságai révén számos hozzávalót kínál a jobbnál jobb ételekhez. Az alábbi válogatásból kiindulva pontosan tudni fogjuk, hogy mit érdemes fogyasztani, ha arra járunk.

Tenger gyümölcsei

Az Adriai-tenger helyben biztosítja a friss halféléket és természetesen a tenger gyümölcseit is. Ha mi magunk próbálkoznánk, a helyi halpiacon megvásárolhatjuk a nekünk tetsző árut, de a helyi éttermekben is kiválaszthatjuk a számunkra legjobbat. Az étlapokon jellemzően találhatunk grillezett keszeget, sügért és tonhalat is, és igazi különlegesség az öntöttvas, úgynevezett peka fazékban lassan főtt polip. Ezeket a különlegességeket akár rizottóval is megkóstolhatjuk, aminek tintahalas, azaz fekete változata is létezik. Kipróbálhatjuk a Novigrad-tenger kagylóit, amiket jellemzően különböző módon párolnak. A scampi például fokhagymás, boros, petrezselymes, paradicsomos mártásban készül. A brudet egyfajta halpörkölt, ami kihagyhatatlan Dalmáciában.

A tengeri gyümölcseit frissen próbálhatjuk ki / Kép forrása: Getty Images
A tengeri gyümölcseit frissen próbálhatjuk ki / Kép forrása: Getty Images

Sajtok

Horvátország legfinomabb sajtjai is itt találhatóak, és ez elsősorban a juhoknak köszönhető, akik sós fűszernövényekkel táplálkoznak, és ez érződik a sajton is. Az ő tejükből készült sajt az úgynevezett Pag sajt az ország legértékesebb tejtermékei közé tartozik. Ezt a tejterméket Kolan faluban gyártják, ahol akár vezetett túrán is részt vehetünk. A juh azonban nemcsak a teje, hanem húsa miatt is különleges, ezért ha valaha báránycombot ennénk, érdemes itt kipróbálni. Az órákig nyárson sütött hús igazi kulináris élmény, amihez máshol nem juthatunk hozzá.

A különlegesen ízletes sajtokat a juhok táplálékául szolgáló fűszernövényeknek köszönhetjük / Kép forrása: Stefan Rotter / Getty Images
A különlegesen ízletes sajtokat a juhok táplálékául szolgáló fűszernövényeknek köszönhetjük / Kép forrása: Stefan Rotter / Getty Images

Bor

Ha már sajt, a bor sem maradhat ki! Zadar ugyanis rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, így a bora is kiváló. Legismertebb szőlőfajtái a Cabernet, a Syrah és a Merlot, de őshonos, horvát fajtákat is kóstolhatunk. A kóstolásra számos lehetőségünk van a helyi borászatoknál és természetesen az éttermekben is. A helyi muskotályt is megízlelhetjük, ami a környék legnépszerűbb édes borfajtája. A legegyszerűbb, ha a Zadar piacán lévő Fiolić Borkertbe térünk be, ami a Szent Roko templom udvarán található. Itt több bort is megkóstolhatjuk, de ha szívesen járjuk a környéket, akár egyenként is meglátogathatjuk a különböző borászatokat.

Finom horvát fajtákat is kóstolhatunk / Kép forrása: Getty Images
Finom horvát fajtákat is kóstolhatunk / Kép forrása: Getty Images

Olívaolaj

A régió számos díjnyertes olívaolajnak ad büszke otthont. Észak-Dalmácia éghajlata ugyanis ideális az olívabogyók számára, amik természetüknél fogva gyümölcsös és borsos jegyeket hordoznak. Az őshonos fajták az oblica és a drognica, amiket több helyen is megkóstolhatunk nemcsak Zadarban, hanem a szomszédban lévő Ugljanban is, ahol számos családi olívafarm található.

Ha Zadarban járunk, ne hagyjuk ki a maraschino likőrt sem, amit marasca meggyből készítenek. Ez Zadar leghíresebb itala. Története régre nyúlik vissza, hiszen Napóleon is előszeretettel fogyasztotta, V. György brit király pedig minden likőrök királyának tartotta.

Ugljanban több, olívaolajat termesztő család él / Kép forrása: xbrchx / Getty Images
Ugljanban több, olívaolajat termesztő család él / Kép forrása: xbrchx / Getty Images

Forrás: Wanderlust.

Nyitókép forrása: Getty Images