A fehérjebevitel fontossága nem kérdés, azonban előfordul, hogy a túlzott mennyiség fogyasztása káros lehet szervezetünk számára. Az sem mindegy, hogy állati vagy növényi alapú fehérjét viszünk-e be, melyet a legújabb kutatások is alátámasztanak.
A Naturize cikkében a növényi fehérjéket mutatta be és részletesen kifejtette, miért fontos ezek fogyasztása. Nemcsak a vegánok számára hasznos ezen összetevők használata, hanem különböző érzékenységben szenvedőknek is kiváló megoldást jelent. Az pedig, hogy mekkora mennyiség lehet túlzó, egyénenként változó, de érdemes körbejárni a témát egészségünk védelme érdekében.
Mennyi fehérje szükséges naponta?
Bár a fehérje fogyasztásának mennyisége többféle dologtól függ, általánosságban elmondható, hogy egy 80 kg-os aktív testmozgást végző férfi számára biztonsággal fogyasztható akár napi 160 gramm fehérje. A mennyiség változó attól függően, hogy mekkora a testsúly, a fizikai aktivitás, az életkor, az egészségi állapot és persze a táplálkozási célunk.
Vannak, akik izomtömeget növelnének, mások megszabadulnának a felesleges zsírtól, így eltérő céljaik különböző fehérjebevitelt igényelnek. Emellett az sem mindegy, hogy állati vagy növényi fehérjét eszünk, mivel nem azonos ezeknek minden esetben a tápértékük.
Állati vagy növényi fehérje?
Az állati fehérjék teljes értékűek, mert tartalmazzák mindazon aminosavakat, melyekre a szervezetnek szüksége van. Biológiai hasznosulásuk és emésztésük is könnyebb, mint a növényi fehérjéknek, melyek rostokat és antinutriens anyagokat is tartalmaznak, ami csökkenti hatékonyságukat.
Azonban az utóbbi években egyre több tanulmány mutat rá, hogy a nagy mennyiségű állati fehérjebevitel hosszú távú egészségügyi kockázatokkal jár. Az állati fehérjék túlzott fogyasztása olyan problémákat okozhat, mint például köszvény, ízületi bántalmak és puffadás, illetve egyes vélemények szerint a daganatos betegségek kialakulásához is köze lehet. Azt is véleményezik ezek a tanulmányok, hogy a nagyüzemi termelés módszerei miatt, már egyre kevésbé juthatunk minőségi táplálékhoz, így állati fehérjéhez is.
Válaszd a növényi fehérjét!
A fent felsorolt gondolatok miatt célszerűbb lehet a növényi fehérjékkel feltölteni szervezetünket, igaz, kevésbé hatékony lehet használatuk, de hipoallergén kiegészítőkkel ez pótolható. Sőt egyes növényi fehérjék már teljes értékűnek mondhatóak, így jól helyettesítik az állatokból kinyerhető anyagot. A tej és a tejtermékek által okozott laktózérzékenység a lakosság jelentős részét érinti. Az ilyen érzékenységgel küzdők számára különösen fontos lehet változtatni.
Ha fehérjeport fogyasztasz, és az egészségedre is ügyelni szeretnél, jó, ha természetes, vegyszer- és adalékmentes termékeket választasz. Ilyen lehet a Naturize barnarizs-fehérje pora, ami tiszta növényi forrásból származik, és nem tartalmaz allergéneket, így kíméletes az emésztőrendszerhez és az egészséghez.