Barion Pixel Kánikula és 40 fok: Pokoli meleg van és a java még csak most jön – Coloré

Kánikula és 40 fok: Pokoli meleg van és a java még csak most jön

2024. 07. 08.

Már napok óta tombol a hőség, de még csak most jön a java! A hét második felében akár 40 fokig is melegedhet a hőmérséklet. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) harmadfokú hőségriasztást rendelt el vasárnaptól péntek éjfélig.

New York City Hit With Stifling Record Heat
fotó: Gettyimages

Forró hét elé nézünk

Hétfőn erőteljesebb nappali gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés valószínű, majd estére a gomolyok összeesnek, és kiderül az ég. A Dunántúlon általában kevesebb lehet a felhő, ott sokat süthet a nap, míg a Dunától keletre magasabbra törhetnek a gomolyok, arrafelé elszórtan kell záporok, zivatarok kialakulására számítani.

Kedden napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet néhol időnként élénk lökések kísérhetik. A minimum-hőmérséklet 14–23, a maximum 30–37 fok között alakul.

Scorching Start To The School Summer Holidays
fotó: Gettyimages

Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett napos időre kell számítani, csapadéknak kicsi az esélye. Helyenként megélénkül az északkeleti, majd a délkeleti szél. Hajnalban 15–24, délután 32–38 fok várható.

Csütörtökön a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, de egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A minimum-hőmérséklet 17–25, a csúcsérték 33–39 fok között valószínű.

Pénteken is napos idő lesz, gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül a keleti, majd déli szél.

Heat Wave Brings Temperatures Into Upper 90's In New York City
fotó: Gettyimages

Szombaton is napos időre kell készülni gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel, elvétve záporral, zivatarral. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz, a Dunántúlon élénkülhet meg helyenként az északnyugati szél. Hajnalban 19–26, délután 33–40 fok várható.

Vasárnap az erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható. Szórványosan valószínű záporeső, zivatar. Megélénkül, több helyütt megerősödik az északi, északnyugati szél. A hajnali 17–26 fokról 29–38 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Seville, Europe's Hottest Major Metropolitan Area, Sees Another Stretch Of 40c+ Days
fotó: Gettyimages

Gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban

Gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban – hívta fel a figyelmet az NNGYK és a katasztrófavédelem, majd hozzátették: még egy félárnyékban álló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Továbbá arra kértek,

AKI NAPON ÁLLÓ AUTÓBAN HAGYOTT GYERMEKET VAGY HÁZIÁLLATOT LÁT, AZONNAL HÍVJA A 112-ES SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOT.