Barion Pixel Az ehető virágok csodája – így és ezért fogyaszd őket – Coloré

Az ehető virágok csodája – így és ezért fogyaszd őket

2024. 07. 05.

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a mondás, és ez arra is igaz, aki nemcsak gyönyörködni szeret bennük, hanem örömmel fogyasztja is őket.

A virágok fogyasztásának szokása az ősidőkig vezethető vissza. Ha nagyon pontosak akarunk lenni, a rómaiak és a görögök is előszeretettel használták fel azokat táplálékként. Napjainkban gasztronómiai különlegességekként lettek ismertek, hiszen nemcsak szépek és finomak, de színesebbé is teszik a fogásokat.

Akárcsak a zöldségeké és a gyümölcsöké, a virágok felhasználása is változatos. Fogyaszthatjuk nyersen, salátaként, de akár ki is süthetjük őket serpenyőben vagy a sütőben. Ezenkívül az édesszájúak is örülhetnek, hiszen desszertek díszeként is nagyszerűen megállják a helyüket.

Az ehető gyógynövények is felkerültek az étlapra, méghozzá fűszerek formájában, amelyek erőteljesebb, jellegzetesebb ízt adnak bizonyos ételeknek, de ismerünk ízletes teaként fogyasztható gyógynövényeket is.

Fontos azonban tudni, hogyan és milyen formában fogyasszuk ezeket a szépséges növényeket, hiszen nem árt az elővigyázatosság és a tudatosság. Lehetőleg saját termesztésű virágokat együnk, amelyek semmilyen vegyszerrel vagy permetezőszerrel nem érintkeztek. Ha nincs lehetőségünk arra, hogy magunk termesszük vagy tiszta helyről gyűjtsük, mindenképp olyan helyről szerezzük be a virágokat, amelyet jól ismerünk. Ezenkívül fontos, hogy útmenti virágokat, növényeket sose használjunk, mivel azok felveszik az autók kipufogójából származó szennyező anyagokat, amelyek mosással sem távolíthatók el. A szántóföldek melletti területek, illetve a vasúti töltések pedig peszticidekkel vagy gyomirtó szerekkel lehetnek szennyezettek. Ételként való alkalmazásukat megelőzően szánjunk időt az alapos tisztításra, folyóvízzel történő átmosásra, ezután pedig légmentesen lezárt, lehetőleg üvegedényben tároljuk. Kisgyermekeknek ne adjunk ehető vadnövényeket, felnőttként pedig kóstolónyi mennyiséggel kezdjünk az allergiás reakciók elkerülése érdekében.

Teák
Virág teák – Forrás: Getty Images

Az ehető virágok listája

Bodzavirág

Ez az édes virág, amelyből megfázás esetén teát főzhetünk, kiváló desszertként, illetve isteni szörpöt is készíthetünk belőle. De ha ennél is tovább mennénk, akkor egy sűrűbb állagú palacsintatésztába is belesüthetjük a virágokat, amelyeket porcukorral vagy lekvárral ízesítsünk.

Citromfű

A citromfű virága nyugtató hatásán túl tökéletes finomság szörpként és limonádéként is, illetve ínycsiklandó sütemények ehető dísze is lehet.

Citrusfélék virágai

A citrom, a narancs vagy a mandarin virágai szintén fantasztikus ízűek, illóolajuk pedig enyhén antidepresszáns hatású. Akár díszítésként, akár a sütikbe sütve használjuk fel, nem lövünk mellé. A kertészetekből vásárolt dísznövények fogyasztását kerüljük, mert azok is növényvédő szerekkel lehetnek szennyezve.

Ibolya

Sokan nem tudják, de a kandírozott ibolya vagy az ibolya virágából készült fagyi Sissi kedvenc nassolnivalói közé tartoztak. Ezenkívül kifejezetten kuriózum az ibolyazselé és az ibolyalekvár. Aki kedvet kapott hozzá, az árvácskát is bátran kipróbálhatja ezekben a formákban.

Levendula

Tihanyban csodájára járnak a nyugtató hatású levendulaszörpnek és limonádénak, valamint a virágból készült édességeknek. Egyedi íze a Balaton egyik védjegyévé vált. Fűszerként is nagyszerű ízt ad a különböző fogásoknak.

Levendula
A levendula is ehető növényeink egyike, de ital formájában is népszerű / Kép forrása: Pixabay

Körömvirág

Bár alapvetően sokan sebgyógyító krémek összetevőjeként és emésztőrendszeri gyulladások csillapítójaként gondolnak rá, ételként is fogyasztható. Gyönyörű színe lesz a leveseknek és a rizses ételeknek egyaránt, ha kis adagban adjuk hozzá, a salátákba pedig a szirmait hasznosíthatjuk.

Nebáncsvirág

Érdekes és egyben jellegzetes íze miatt inkább díszítésre használjuk, de persze meg is ehetik a virágokért rajongók.

Orgona

A kora nyár egyik legszebb és legillatosabb virágából elképesztően finom szörp készíthető, amely nemcsak frissítő, de egészséges is. Szirmait bátran adjuk hozzá a könnyű salátánkhoz.

Rózsa

A szirmai kicsit savanyúak, ám a rózsa pont emiatt tökéletes összetevője egyes süteményeknek és nyári salátáknak.

Sarkantyúka

Ennek a növénynek minden egyes részét megehetjük. A narancsos színű virága egyedi ízű. Sokak szerint kicsit emlékeztet a mustárra, egy kis édes beütéssel.

Medveszőlő

Évezredek óta használatos gyógynövény, amelynek bogyóját a medvék kedvelik, leveléből pedig keserű ízű tea készíthető, ám jótékony hatása húgyúti fertőzés esetén felülírja a kellemetlen ízét.

Zsálya

A legtöbben fűszerként alkalmazzák főzés során, de levelei nyersen is ehetőek. Ezeket salátákban tudjuk a legjobban felhasználni, de olajban kisütve is ízletes ropogtatnivalót készíthetünk belőlük. Kevesen tudják, hogy teaként pedig izzadásgátló hatású.

Nyitókép forrása: Getty Images

(Hirdetés)