Barion Pixel Ismerd meg a lakberendezés néhány alappillérét! (X) – Coloré

Ismerd meg a lakberendezés néhány alappillérét! (X)

2024. 06. 14.

Mindig is érdekelt a belsőépítészet, és nagy vágyad, hogy te is önjelölt lakberendezővé válj? Akkor a mai cikkünk neked szól, összegyűjtöttük benne ugyanis néhányat a legfőbb alapelvek közül.

Hangsúly

Ha most belépsz a nappaliba, akkor mi az, ami elsőre megragadja a tekintetedet? Nagy valószínűséggel egy fókuszpont, amely köré a további designt építetted. Ez lehet például egy a Kanape.net kínálatában megvásárolt kanapé, egy izgalmas kandalló, egy hatalmas boltíves ablak, vagy egy érdekes műalkotás is. Az ülőalkalmatosságok fókuszpontként való használata egyébként a leggyakoribb, és mi magunk is ezt alkalmazzuk.

Ha te még nem választottál volna, akkor vizsgáld meg először a tér funkcióját! Majd válassz egy falat vagy egy sarkot, és ezzel kapcsolatban gondold végig, hogy annak a kisebb térnek mire is van szüksége!

Arányok

Az arányok és méretarányok betartása szintén egy nagyon fontos belsőépítészeti elv, hiszen az összképet nagymértékben befolyásolja, hogy mennyire illenek össze az elemek egy adott térben.

Ha méretet nézzük, akkor a tömzsibb és magasabb bútorok sokkal előnyösebben mutatnak egy magasabb belmagassággal rendelkező térben, mint egy kisebb helyiségben.

Ami pedig a színarányosságot illeti, a legjobb taktika, ha kiválasztasz egy kiemelkedő árnyalatot, amelyet mondjuk egy keretezett műalkotásban használsz, és ezeket visszahozod például a kanapé párnáin és a szőnyegen.

És ha már úgyis a színekről volt szó, akkor nem mehetünk el szó nélkül a kontrasztok tartása mellett sem, amely tökéletes módját jelenti annak, hogy egy kis életet és izgalmat csempéssz az amúgy unalmas térbe.

Ez lehet akár a világos falszínnek egy éjsötét árnyalatú kanapéval, vagy a durva felületeknek a simákkal való párosítása, vagy, ha egyből nagy változást szeretnél, akkor egy klasszikusabb ülőalkalmatosságnak egy modern enteriőrbe való beállítása.

Harmónia

A harmónia talán az egyik legelvontabb az összes közül, amit az eddig felsorolt alapelvek összeegyeztetésével lehet leginkább elérni, méghozzá úgy, hogy a szóban forgó térre mindegyikük alkalmazható legyen, és a jól átgondolt koncepciód ne sérüljön.

Mindemellett érdemes a harmóniára holisztikusan is törekedned. Ez azt jelenti, hogy egy-egy szobára nem külön egységként kell tekintened, hanem meg kell próbálni őket összhangba hozni egymással.

Persze azért nem kell a ló túloldalára átesni, és mindegyikbe ugyanolyan szőnyeget vagy függönyt vásárolni. Törekedj inkább arra, hogy az egyes falszínek kooperáljanak egymással, és a bútorok között is meglegyen az összhang!

Részletek

Ezt a részt hagytuk a cikk legvégére, mivel sokan feleslegesen tartják, pedig ahogy a mondás tartja, az ördög a részletekben rejlik. Legyen az akár egy hímzés a díszpárnán, a bőrkanapé díszesebb kidolgozása vagy a szekrénybelső rendszerek profi megtervezése, egy biztos, mindegyik jelentősen javíthatja az általad megtervezett belső tér hangulatát és összképét.