Az ősz a szelídgesztenye időszaka, ám korántsem csak a szokásos, tejszínes változatot lehet készíteni a boltban vásárolható masszából, hanem isteni gesztenyegolyókat, amik pillanatok alatt elkészülnek!
A gesztenyegolyó az egyik legjobb dolog, ami a gesztenyével történhet, és az elkészülése nem tart sokkal tovább annál, mintha tejszínhabbal tálalnánk. Az ősz igazi ajándéka ez a csonthéjas, ugyanis rendkívül magas a rosttartalma, így kiválóan hat az emésztésre. Bár szénhidráttartalma magas, koleszterint egyáltalán nem tartalmaz, és zsírban sem bővelkedik.
Meglepő lehet, de megtalálható benne a C-vitamin, éppúgy, mint az E-, és a B-vitaminok családja is. Ásványianyagtartalma kiváló, hiszen többek közt foszfor, kalcium és magnézium is van benne, ráadásul vas és cinktartalma sem elenyésző.
A gesztenye összetételének hála képes arra, hogy élénkítsen, így ha álmosak vagyunk, nincs más dolgunk, mint bekapni egyet ezekből az isteni gesztenyegolyókból!
Hozzávalók (15 golyóhoz):
- 25 dkg natúr gesztenyemassza
- 2 teáskanál méz
- 2 evőkanál cukormentes szilvalekvár
- zabkorpa (amennyit felvesz)
Így készülnek a finom gesztenyegolyók:
Elsőként a gesztenyemasszát szobahőmérsékletűre olvasztom, majd villával vagy krumplinyomóval összenyomkodom. Elkeverem benne a mézet, és lazítom a szilvalekvárral. E pontnál érdemes megkóstolni, hogy elég édes-e. Ha jónak ítéljük, mehet hozzá egy-két csapott evőkanál zabkorpa. Indítsunk eggyel, és ha még keményítenénk az állagán, adjunk hozzá még! Hamarabb elérjük a kívánt állagot, ha inkább dzsemet, mint lekvárt használunk, mert a folyékony lekvár sok korpát fog felvenni.
Ha jónak ítélem, golyóvá formázom őket (nem hátrány, ha kicsit nedves kézzel csinálom) majd korpába vagy kókuszreszelékbe forgatom a golyókat.
Hűtőbe teszem őket, és pár óra alatt hagyom, hogy megdermedjenek.
Nyitókép forrása: Getty Images