A krumplifőzelék az egyik legegyszerűbb étel, de ezt is el lehet úgy készíteni, hogy emlékezetes maradjon: mi most spenóttal és sonkachips-szel tettük különlegessé.
A krumplifőzelék az egyik leggyakoribb főzelékféle, hiszen jószerivel minden van hozzá otthon. Bár a krumplit fogyókúra során nem javasolják, mint napi étket, mégis érdemes fogyasztani, mert sok vitamint tartalmaz, így a B-vitaminok családjának több tagját is, de K-vitaminban is gazdag. Különböző ásványi anyagokat is hordoz magában, például kalciumot, magnéziumot, vasat és foszfort is.
A spenót is szerepel a receptben, ám nem főzelék formájában, ugyanis a friss spenótleveleket fogjuk használni! Aki ódzkodik tőle, az is próbálja ki, mert korántsem olyan íze lesz, mint főzelékként, ráadásul, A-, C-, E- és K-vitamint is a szervezetünkbe juttathatunk, nem is beszélve a sok-sok vasról, amit tartalmaz!
Hozzávalók (4 főre):
- 80 dkg krumpli
- 30 dkg friss spenótlevél
- 1 evőkanál vaj
- 2 babérlevél
- só
- víz
- 2,5 dl főzőtejszín
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- szerecsendió
- 8 szelet jó minőségű sonka (például prosciutto)
Így készül a krumplifőzelék spenóttal és sonkachips-szel:
Elsőként a krumplikat meghámozom, kockára vágom, majd lábasba teszem. Annyi vizet teszek rá, amennyi pont ellepi. Némi sóval, és a két babérlevél társaságában puhára főzöm a krumplikat. A spenótleveleket megmosom, vastag szárukat levágom, majd a leveleket egy kevés vajon megfonnyasztom. Ha összeestek, a főtt burgonyához adom őket.
A szobahőmérsékletű tejszínben csomómentesre keverem a keményítőt, és a főzelékhez csurgatom. Keverek rajta, és addig főzöm, míg be nem sűrűsödik, ez csupán pár perc. Ha elkészült a főzelék, frissen reszelt szerecsendióval ízesítem.
Tálalás előtt elkészítem a sonkákat: tapadásmentes serpenyőben ropogósra pirítom őket, és így tálalom a finom krumplifőzelékemet.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita