Barion Pixel Hogyan legyünk jóban önmagunkkal? – Íme 6 tipp – Coloré

Hogyan legyünk jóban önmagunkkal? – Íme 6 tipp

2024. 07. 27.

A kapcsolatunk önmagunkkal vitathatatlanul a legfontosabb kapcsolat az életünkben, de nem mindig egyszerű önmagunkat szeretni. Az önkapcsolat minden másnak az alapja – még az önzetlenségnek is.

Sajnos, rengetegszer előfordul, hogy negatív kép él az emberekben önmagukról. Negatív lehet a nárcizmus, az önmagad feletti elsöprő szégyenérzet, a másokhoz való negatív viszonyulás és az együttérzésre képtelenség. 

Az önmagunkkal való kapcsolat kulcsfontosságú a megfelelő fejlődéshez. Mindez az egészséges önszeretetről szól. Nagyon sokat tanulunk a kulcsfiguráktól – szülőktől, testvérektől, családtól, kortársaktól és más felnőttektől – arról, hogyan viszonyuljunk önmagunkhoz. Mi a jó és mi a rossz – mi tetszik nekik, és mi az, ami egyértelműen nem. A fejlődés korai szakaszában a másokkal való kapcsolatok alakítják az önmagunkkal való kapcsolatot.

Íme hat tipp, amelyek segítenek egészséges kapcsolatot kialakítani önmagaddal.

önmagunk
Kép forrása: Pexels / Tim Mossholder

1. Ismerjük fel a negatív gondolatokat

Mindenkinek van egy hang a fejében, amely irányítja a döntéseit. De legtöbbünk számára ez a hang többet árt, mint használ. Elmondja, hogy nem vagyunk elég jók vagy elég erősek, vagy éppen eléggé egyszerűek. Ez a hang lehet nyilvánvaló vagy teljesen tudatalatti. De bármiféle negatív önbeszéd akadályozhatja az életedet. Az első lépés az, hogy felismerd. Miután felismerted, tehetsz ellene.

2. Ismerjük meg önmagunkat

Gyakran azért hozzuk meg döntéseinket, hogy mások kedvében járjunk. Ezt annyiszor tehetjük, hogy elfelejtjük, mi tesz minket boldoggá. Kezdj el olyan kis döntéseket hozni, amelyek csak neked szólnak. Válassz egy filmet, amelyet meg szeretnél nézni, vagy nyaralj egyedül (még akkor is, ha rövid kiruccanásról van szó). Gyakran könnyebb saját döntéseket hozni, ha eltávolodsz egy kicsit azoktól az emberektől, akik a legnagyobb hatással vannak az életedre.