Barion Pixel Szevasz bástya, adom a lépőd! Mennyire érted a Z generáció leggyakrabban használt szlengjeit? – Coloré

Szevasz bástya, adom a lépőd! Mennyire érted a Z generáció leggyakrabban használt szlengjeit?

2024. 07. 31.

Bástya, beolt, cringé. Hogy beszélsz te, édes fiam? Hát magyarul! – vághatnánk rá, ha az idősebb generáció egy tagja megkérdezné, pontosan mit értünk a felsorolt kifejezések alatt. Tesztelt tudásod a Coloré szleng kvízével, hogy kiderüljön, mennyire vagy „pacek” a Z generáció szóhasználatában!

„Szia uram, csaó uram / Főnök a lépő, minden kerek?” – hangzik az Antilope Kid zenekar Szia Uram című számának nyitómondata, s ugyan szleng kvízünk nem kizárólag a nótában használt kifejezésekre épül, e dalszöveg nagyjából összefoglalja, miféle szlengkifejezések övezik a mindennapjainkat a 21. században. Pontosan mit jelent a szleng, s miért rendre a fiatal generációban bukkannak fel az újabbnál újabb kifejezések?

Szleng kvíz, avagy: stabilban vagy, bástya?

Beolt, cringé, adom, hype. A felsorolt szavak mind erős magját képezik a Z generáció szóhasználatának, de persze nem minden körülmények között. A szleng ugyanis korántsem egy szókincs, sokkal inkább az egyes közösségeken belül létrejövő, általában kisebb csoportok identitását jelző beszédmód. 

A szlengkutatók szerint olyan kifejezések és szókapcsolatok összességéréről beszélhetünk, amelyeknek olyan értelme van, ami széles körben nem mindenki számára ismert. A száraz definíciót megemésztve tehát érthető, hogy a szleng képes arra, hogy megkülönböztesse a csoporthoz tartozókat, s a csoporton kívülállókat (így például a Z generációt szüleik, az X generáció tagjaitól), másrészt afféle verbális lázadásként is értelmezhető, mint a fiatalok zúgolódása az őket körülvevő hierarchia ellen. 

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy e kifejezések általában nélkülözik a tiszteletet, színes metaforáik olykor szemtelen társadalomkritikát fogalmaznak meg. (Ez adja egyébként a szleng jellegzetes, pimasz mivoltát, amelyeket egyes zenei stílusok, így például a rap vagy a hiphop képviselői előszeretettel használnak fel szövegeikben.)

A szlenget persze ezerféleképpen értelmezhetjük, vannak, akik szerint főképp az alvilágban használják, afféle tolvajnyelvként, míg mások szerint ez a barátok közti bizalmas információmegosztás egyik alapja. Akárhogy is, a „csoporton kívülről” nem egyszerű megfejteni a szlengkifejezések jelentését, különösen a 21. században, hiszen mostanra rengeteg, angol nyelvből átvett frázissal találkozhatunk szó- vagy írásbeli kommunikációnk során. 

Szleng kvízünkben ezúttal olyan példákat gyűjtöttünk össze, amelyek leggyakrabban a Z generáció egymás közti kommunikációjában figyelhetők meg, s nem titkolt célunk, hogy ezzel hidat képezzünk a fiatalok és szülők között: ha máshogy nem, hát anyanyelvünk segítségével. Mehet, bástya? Akkor vágjunk bele! 

Borítókép és a kvízben szereplő képek forrása: Unsplash.com